Mercedes-AMG S63 Hybrid je najsnažnija S-klasa ikada

1

Najbliže što Mercedes S-Klasa obično dolazi do Formule 1 je dovođenje vozača na stazu, ali Mercedes-AMG kaže da tehnički trikovi iz formule 1 pomažu da S63 E Performance bude najmoćnija S-Klasa ikada.

Mercedes-AMG S63 E Performance

Dok je najnoviji AMG C63 S smanjen sa 4,0-litarskog V8 na hibridno opremljen četvorocilindrični motor, njegov veliki brat S63 se drži svoje 4,0 mašine i dodaje hibridnu snagu u vidu električnog motora koji pokreće zadnje točkove.

Mercedes-AMG S63 E Performance

Baterija postavljena iznad te osovine je mala, sa svega 13,1 kWh i pruža domet od 33 km, iako bi moglo biti i gore – mala baterija C63 od 6,1 kWh omogućava samo 13 km vožnje bez emisija. AMG tvrdi da fokus nije bio na dometu, već na performansama, a S63 svakako pruža dosta toga.

Mercedes-AMG S63 E Performance

Njegov prethodnik iz 2017, takođe S63, imao je 612 KS i 900 Nm. Naslednik ima isti V8 motor, ali sve do trenutka kada se dodaje 190 KS iz hibridnog sistema, pa ukupna snaga raste na 802 KS i masivnih 1.430 Nm.

Mercedes-AMG S63 E Performance

Ovaj put neće biti V12 S65, ali je moguće da bi Mercedes mogao da ugradi još snažniji elektro-motor i jaču bateriju kako bi napravio V8 S65.

Mercedes-AMG S63 E Performance

U svakom slučaju, prethodnik sa pogonom na svim točkovima je mogao da dostigne stotku za svega 3,5 sekunde. Novi je brži za dve desetinke, što je čak 1,2 sekunde brže odMercedes-Maybacha S680  sa 612 KS, jedine S-Klase koja još uvek ima V12 motor.

Mercedes-AMG S63 E Performance

Maksimalna brzina je, razume se, ograničena na 250 km/h. Opciono se može povećati na 290 km/h.

Vazdušno ogibljenje sa elektromehaničkim stabilizatorima, adaptivni amortizeri, upravljanje zadnjom osovinom, karbonsko-keramičke kočnice, pa čak i aktivni nosači motora, isporučuju se kao standardna oprema.

Mercedes-AMG S63 E Performance

To je liste opreme koju biste očekivali da nađete na AMG sportskom automobilu, a ne na luksuznoj limuzini. Tako je po prvi put S klasa dobila Panamericana masku, dok ostale vizuelne izmene specifične za AMG uključuju prednji branik „mlaznog krila“ sa velikim bočnim otvorima, trapezoidne izduvne cevi postavljene sa obe strane difuzora, kovane aluminijumske felne prečnika do 21 inča (20 su standardne) i crveni „S63“ znak na gepeku.

Mercedes-AMG S63 E Performance

Unutrašnjost sa četiri sedišta takođe dobija suptilnu AMG transformaciju. Tu su luksuzne AMG fotelje sa specijalnim štepom, kao i drugačiji AMG volan sa kontrolerima za prebacivanje između četiri nivoa regeneracije kočnica i sedam Dynamic Select režima vožnje.

Mercedes-AMG S63 E Performance

Ovi režimi vožnje se kreću od Sport i Sport+ koji uvek drže V8 u radu, do električnog, gde je trajno isključen.

Zanimljivo je da Mercedesov autonomni sistem Drive Pilot Level 3, koji je već dostupan za naručivanje u redovnoj S-Klasi u Nemačkoj, a uskoro će biti predstavljen i u drugim regionima, neće biti dostupan na S63 sve do nekoliko meseci nakon što se pojavi u prodaji sledećeg proleća.

Mercedes-AMG S63 E Performance

Sistem omogućava vozačima da putuju duž određenih delova puta brzinom do 60 km/h dok gledaju filmove ili rade.

Mercedes nije objavio cene za novi S63 E Performance, ali imajući u vidu da je stari S63 koštao preko 150 hiljada evra kada je izašao u prodaju 2020. godine, cena će biti mnogo bliža Majbahu S580 nego standardnom S580 4Matic.

U svakom slučaju, S63 nema mnogo direktne konkurencije…

Mercedes-AMG S63 E Performance

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring