Auto magazin

Švajcarska razmatra zabranu vožnje električnih automobila

Švajcarska razmatra zabranu vožnje električnih automobila
06.12.2022.

1

Snabdevanje energijom u predstojećoj zimi izaziva zabrinutost u mnogim zemljama. Švajcarska se takođe priprema za potencijalne probleme, otvarajući mogućnost zabrane vožnje električnih automobila

Švajcarska bi mogla da bude prva zemlja koja će uvesti zabranu vožnje električnim automobilima osim u hitnim slučajevima kako bi osigurala energetsku stabilnost. Nekoliko medija je već izvestilo o tome, pozivajući se na nacrt uredbe o ograničenjima i zabranama korišćenja električne energije.

Neki od njih navode da je „Privatna upotreba električnih automobila dozvoljena samo za apsolutno neophodna putovanja (npr. profesionalna praksa, odlazak u nabavku, poseta lekaru, prisustvo verskim događajima, prisustvovanje suđenjima).“ Planirano je i strože ograničenje brzine na autoputevima.

Veći deo električne energije Švajcarska dobija iz hidroelektrana. Međutim, zemlja uvozi i struju iz Nemačke i Francuske. Ako tamo postoje problemi sa snabdevanjem, električna energija bi takođe mogla da postane deficitarna.

Test BMW i4

Energetska bezbednost u Evropi se smatra ugroženom zbog rata u Ukrajini. Mnoge zemlje se stoga spremaju za vanredno stanje.

Ograničenja u e-mobilnosti su predviđena samo za eskalaciju trećeg nivoa, navodi se u nacrtu. Pre toga bi u privatnim domaćinstvima stupile na snagu mere štednje. Mašine za pranje veša, na primer, treba da rade samo na maksimalno 40 stepeni. Duvači lišća, grejači za dvorište, grejači sedišta u ski-liftovima ne smeju da rade. Čak se navodi da video snimci servisa za strimovanje treba da se prikazuju samo u SD rezoluciji.

Međutim, to je još uvek samo nacrt. Ukoliko zaista dođe do nestašice struje, mere bi trebalo da se prilagode i da uredba tek tada stupi na snagu.

S obzirom na krizu, Nemačka je takođe postavila plan za uštedu energije za smanjenje potrošnje električne energije. Na primer, privatni bazeni se više ne mogu grejati na gas ili struju. Kancelarije takođe treba zagrevati samo na maksimalno 19 stepeni ako je moguće.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Aktuelno Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Da li ima ko da zna da mi napravi elektronski karburator za golfa2 [...]

Dali imate i polovne automobile. Opel corsa 3 vrata sa automatskim menjacem. Koja je cena [...]

Kaže se čuvene firma za autopresvlake a niko nije čuo za njih. O presvlakama i [...]

Da li toyota ima neki jeftiniji model N1, na primer yaris ili tako nešto, može [...]

Displej, tj digitalni kokpit ne odaje utisak premiuma, vec naprotiv, deluje jeftino, crna amorfna plasticna [...]

Lep auto.. Kupicu ga [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad