Švajcarska razmatra zabranu vožnje električnih automobila

1

Snabdevanje energijom u predstojećoj zimi izaziva zabrinutost u mnogim zemljama. Švajcarska se takođe priprema za potencijalne probleme, otvarajući mogućnost zabrane vožnje električnih automobila

Švajcarska bi mogla da bude prva zemlja koja će uvesti zabranu vožnje električnim automobilima osim u hitnim slučajevima kako bi osigurala energetsku stabilnost. Nekoliko medija je već izvestilo o tome, pozivajući se na nacrt uredbe o ograničenjima i zabranama korišćenja električne energije.

Neki od njih navode da je „Privatna upotreba električnih automobila dozvoljena samo za apsolutno neophodna putovanja (npr. profesionalna praksa, odlazak u nabavku, poseta lekaru, prisustvo verskim događajima, prisustvovanje suđenjima).“ Planirano je i strože ograničenje brzine na autoputevima.

Veći deo električne energije Švajcarska dobija iz hidroelektrana. Međutim, zemlja uvozi i struju iz Nemačke i Francuske. Ako tamo postoje problemi sa snabdevanjem, električna energija bi takođe mogla da postane deficitarna.

Test BMW i4

Energetska bezbednost u Evropi se smatra ugroženom zbog rata u Ukrajini. Mnoge zemlje se stoga spremaju za vanredno stanje.

Ograničenja u e-mobilnosti su predviđena samo za eskalaciju trećeg nivoa, navodi se u nacrtu. Pre toga bi u privatnim domaćinstvima stupile na snagu mere štednje. Mašine za pranje veša, na primer, treba da rade samo na maksimalno 40 stepeni. Duvači lišća, grejači za dvorište, grejači sedišta u ski-liftovima ne smeju da rade. Čak se navodi da video snimci servisa za strimovanje treba da se prikazuju samo u SD rezoluciji.

Međutim, to je još uvek samo nacrt. Ukoliko zaista dođe do nestašice struje, mere bi trebalo da se prilagode i da uredba tek tada stupi na snagu.

S obzirom na krizu, Nemačka je takođe postavila plan za uštedu energije za smanjenje potrošnje električne energije. Na primer, privatni bazeni se više ne mogu grejati na gas ili struju. Kancelarije takođe treba zagrevati samo na maksimalno 19 stepeni ako je moguće.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring