Mercedes-Benz Actros L: tegljač futurističkog dizajna

Od svog lansiranja u junu 2021, Actros L označava premium segment teških kamiona sa dizel pogonom. Novi Actros L je dobio furutistički dizajn i poboljšanu dinamiku vožnje.

Mercedes-Benz Actros L

Već na prvi pogled, potpuno novi spoljni izgled Actros L je upečatljiv. Celokupan dizajn kabine, ProCabin, koji je prvi put prikazan na svetskoj premijeri baterijskog eActros 600 u oktobru 2023, potpuno je usmeren na posebno efikasnu aerodinamiku: Od prednjeg spojlera na krovu ispred glavnog spojlera, preko deflektora A stubova u bočnom delu staklenih površina, pa sve do velikih ravnih klapni na prednjem delu kabine i optimizovanog branika sa minimalnim otvorima za ulaz vazduha za hlađenje, kao i inovativne obloge donjeg dela vozila.

Mercedes-Benz Actros L

Vetar tako nailazi na aerodinamički povoljnu, produženu prednju stranu za 80 milimetara i dalje se optimalno usmerava oko vozila. Za to se brinu aerodinamični ulaz, poboljšana obloga oko točkova i optimizovana bočna obloga. Fugovi i razmaci gotovo da više ne postoje u korist optimiziranog protoka vazduha.

Produžene i oblikovane klapne na krajevima završetka izvedene su u stilu jedara i pružaju dobar prelaz između vučnog vozila i priključenog prikolice. Upotreba različitih brtvi za odvajanje motornog prostora od spoljne struje vazduha upotpunjuje aerodinamički koncept. Kao rezultat toga, novi Actros L omogućava uštedu goriva do tri posto.

Mercedes-Benz Actros L

Vizuelno se ističu detalji kao što su potpuno lakirana kabina sa Mercedes-Benz zvezdom i natpisima u Dark Chrome-u ili aluminijskim zaštitnim pločama. Takođe, sva svetla na vozilu su u LED tehnologiji. To važi i za glavne farove i pokazivače, kao i za bočna i zadnja svetla. Opciono su dostupna i Matrix LED svetla.

U unutrašnjosti, ProCabin, dostupan u tri varijante – Stream, Big ili Giga Space – nudi brojne komforne karakteristike kao što su poboljšano grejanje sedišta, novi premijum presvlake od ravnog tkanja ili kreveti sa punim letvenim podom i novim debelim premijum dušekom. Novost su i proširene funkcije kontrolnih tabli na krevetima, ambijentalno osvetljenje i dodatne fleksibilne LED lampe za čitanje.

Mercedes-Benz Actros L

Tu su i dodatne karakteristike opreme poput dodatnih USB-C utičnica na bočnim zidovima, kvalitetne zavese u dvobojnom dizajnu, drugi frižider, 230-voltna utičnica ili SoloStar koncept, sada dostupan u dve nove varijante presvlaka za sedišta. Od aprila 2025, dostupan je i Multimedijalni kokpit Interactive 2 sa novim dizajnom menija, glasovnim upravljanjem, još boljom povezanošću i novim aplikacijama poput upozorenja na povezanost sa saobraćajem.

Mercedes-Benz Actros L

Uz aerodinamičke optimizacije, Mercedes-Benz Trucks, u kombinaciji sa trećom generacijom 12,8-litarskog dizel motora OM 471, dodatno povećava efikasnost novog Actros L. OM 471, dostupan pored dokazanih dizel motora OM 470 i OM 473, usmeren je na smanjenje ukupnih troškova vlasništva (TCO) kroz štedljivu potrošnju goriva, smanjenje emisije CO2, niže operativne troškove i veće prihode.

Mercedes-Benz Actros L

Pored toga, primenjuje se nebrojeno mnogo sigurnosnih karakteristika. Ovi sistemi uključuju delimično znatno širi opseg od strogih standarda Opšte regulacije o bezbednosti (GSR) koji važe od jula 2024, a koja obavezno zahteva niz sistema pomoći vozaču kako bi se povećala sigurnost u saobraćaju za sve učesnike.

Da bi još bolje doprinela smanjenju nesreća, Daimler Truck je razvio novu elektronsku platformu koja omogućava širi pogled napred i bočno kroz tzv. sensor fusion, fuziju radarskih i kamerinih podataka. Elektronska platforma pruža 20 puta veću obradu podataka, a šest ugrađenih senzora – četiri bočna kratkodometna radara napred i nazad, svaki sa desne i leve strane, jedan dugodometni radar napred u sredini, kao i multifunkcionalna kamera u vetrobranskom staklu – sada mogu pokriti ugao od 270 stepeni oko vozila.

Mercedes-Benz Actros L

Jedan primer efikasnosti 270-stepenog fuzionisanja tehnologije kao i prekoračenja GSR-a je Active Brake Assist (ABA) šeste generacije. Najnoviji asistent za hitno kočenje od Daimler Truck-a sada može automatski izvršiti potpuno kočenje do potpunog zaustavljanja pri brzinama do 60 km/h i ispred prelazećih, suprotnih ili vozila koja se kreću u istoj traci.

GSR zahteva proširenu reakciju na pešake i bicikliste za nove kamione i autobuse tek od 1. jula 2026. Kao i do sada, u slučaju stajanja vozila, sistem može reagovati sa potpunim kočenjem do potpunog zaustavljanja pri brzinama preko 80 km/h. Još jedna prednost ABA 6 je praćenje više traka na udaljenosti do 250 metara za još bolje prepoznavanje opasnosti.

Mercedes-Benz Actros L

Da bi se izbegle nesreće sa pešacima ili biciklistima koji se možda nalaze direktno ispred kamiona prilikom kretanja, novi Front Guard Assist može biti korisna funkcija. Ovaj sistem pomoći prati prostor ispred vozila i pomaže vozačima u stanju mirovanja vozila, u situacijama kretanja i na raskrsnicama.

Ako sistem registruje stajaće ili pokretne objekte ispred vozila, podržava vozače u situacijama vožnje do 15 km/h putem opasnosnih obaveštenja putem dvostepenog sistema upozorenja. 270-stepena fuziona tehnologija pokriva slepi ugao ispred vozila od 0,8 do oko četiri metra duž cele širine vozila.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring