Mercedes snimio prvi rendgenski video snimak kreš testa

Gledajući kroz automobil dok se deformiše u sudaru, Mercedes tvrdi da može da dobije mnogo informacija o bezbednosti i kvalitetu

Testovi sudara su se poboljšali tokom godina, ali inženjerski tim u Mercedes-Benzu se nada da će njihova inovacija pomoći da naprave sledeći korak u bezbednosti vozila. Proizvođač automobila postao je prvi koji je uspešno snimio rendgenski snimak testa sudara.

Mercedes kaže da radi na ovoj tehnologiji već godinama, ali da je snimanje jasnih slika testa sudara pokazalo određene probleme. Prosečno vreme izloženosti za standardni X-zrak je oko sekunde, a mnogo toga se događa za to vreme tokom sudara automobila, što dovodi do mutnih i beskorisnih slika.

Kako bi ubrzao proces, Mercedes je sarađivao sa Fraunhofer institutom za dinamiku visoke brzine i Ernst Mach institutom u Frajburgu, i zajedno su razvili kameru koja može da snimi do 1.000 slika u sekundi. To omogućava istraživačima da kreiraju usporene rendgenske video zapise testa sudara.

Mercedes-Crash-Test-X-ray

“Prvi rendgenski snimak kreš testa na svetu pokazuje da ova tehnologija može da pruži mnogo toga novog. Učimo šta se dešava unutar vozila i sa lutkama tokom nesreće”, rekao je dr. Paul Dick, direktor odseka za bezbednost vozila u Mercedesu. “Rendgenske slike takođe pružaju mogućnost za dalje poboljšanje modela kvaliteta digitalnih prototipova.”

Proboj koji je omogućio Mercedesu snimanje ovog impresivnog videa bio je korišćenje snažnog izvora zračenja. Proizvođač automobila tvrdi da njegov linearni akcelerator od 1 kHz ima do devet megaelektrona volta fotonske energije i može ispaljivati rendgenske zrake koji traju samo nekoliko mikrosekundi.

Energija prolazi kroz vozilo do ravni detektora na tlu, ispod vozila. On služi kao digitalni prijemnik slike, a svaki piksel postaje više ili manje siv u zavisnosti od toga koliko zračenje prolazi kroz vozilo, stvarajući sliku koju mogu da koriste istraživači za bezbednost.

Mercedes-Crash-Test-X-ray

Okružen betonskim zidovima debljine 15 inča

Da bi se obezbedilo da ti istraživači ne dobiju dozu zračenja, postrojenje za testove sudara okruženo je zidovima od betona debljine 40 centimetara i vratima težim od 45 tona. Međutim, Mercedes tvrdi da zračenje ne smeta njegovim drugim alatima za analizu, što znači da može da prikupi sve informacije koje bi i inače prikupio u običnom testu sudara dok snima ovaj video.

U snimcima koje gledate ovde, proizvođač automobila kaže da je izvodio test sudara sa bočne strane. Slike pomažu vizualizaciju unutrašnjih deformacija koje se događaju unutar vozila i lutke, a sve su to momenti koji možda nisu bili očigledni ranije.

Mercedes-Crash-Test-X-ray

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring