Auto magazin

Mercedes uvodi veštačku inteligenciju

Mercedes uvodi veštačku inteligenciju
09.01.2024.

Mercedes je na CES 2024 predstavio gotovo završenu prvu verziju operativnog sistema MB.OS. koji je potpuno samostalno razvijen od strane stručnjaka ove kompanije.

Među istaknutim karakteristikama su KI-bazirani virtuelni asistent, niz audio i igračkih aplikacija, kao i 3D platforma za igrice za prikazivanje kompleksnijih grafika.

MB.OS softver je nezavisan u odnosu na MBUX infotainment sistem, navodno treba da radi brže i efikasnije od trenutnih Mercedes sistema, s većim računarskim kapacitetom i poboljšanom reaktivnošću.

Jedno od najznačajnijih unapređenja je MBUX Virtual Assistant, koji koristi generativnu veštačku inteligenciju i veliki, interni jezički model.

To bi trebalo da učini razgovore i povratne informacije glasa još prirodnijim. Osim toga, sistem treba da predloži detaljne sugestije na osnovu rutina i stvori atmosferu prilagođenu raspoloženju vozača.

Kao i današnji MBUX-ov glasovni asistent – poznat kao “Hey Mercedes” – virtuelni asistent može reagovati na zahteve na prirodnom jeziku. “Gladan sam” je primer koji se često koristi.

Međutim, gde bi “Hey Mercedes” jednostavno preporučio nekoliko obližnjih restorana, virtuelni asistent MBUX sada sažima meni i ocene kako bi pomogao vozaču u odlučivanju o destinaciji.

KI sistem takođe predlaže funkcije i rute na osnovu vozačevih rutina. To uključuje unapred rezervisanje parking mesta ili promenu plana ako kasnite.

Virtuelni asistent može da prilagodi svoje funkcije vozačevom emotivnom stanju. Ako oseti da ste frustrirani ili nervozni, njegove komande i odgovori biće kraći i direktniji. Ako ste odlično raspoloženi, glas virtuelnog asistenta će biti veseliji i pričljiviji.

Može čak da prikazuje emocije putem “lica”, koje je zapravo polje sa zvezdama na centralnom ekranu. Polje može menjati boju i prikazivati simbole za “Sviđa mi se”, “Slavlje”, “Smeh” ili “Potvrda”. Vozila sa MB.OS-om će takođe imati 3D navigaciju.

Nova igračka platforma koristiće se za oštre grafike i detaljne instrukcije za vožnju. Različiti prikazi na navigacionom ekranu pomažu vozaču. Prikazuju se okolna vozila i saobraćajni znakovi.

Osim toga, sistem preporučuje trake i prikazuje upute proširene stvarnosti u realnom vremenu. Prikaz okoline na novoj navigaciji takođe uključuje zgrade, doba dana i vremenske uslove.

Vozila opremljena sa MB.OS dobijaju i novu verziju MBUX-a. Ova verzija uključuje Audible i Amazon Music u budućnosti.

Za sadržaje koji podržavaju Dolby Atmos, sistem će sinhronizovati zvučnike, ambijentalno svetlo i zvučnike ugrađene u sedište kako bi pojačao doživljaj.

Novi MBUX podrazumeva i partnerstvo sa Sony Pictures Entertainment, koje uključuje video streaming i Antstream za video igre.

Među njima su hitovi kao što su Gran Turismo ili Spider Man: Into the Spider-Verse, kao i razne retro arkadne igre.

Prva primena MB.OS-a će biti vidljiva u modelu Concept CLA, koji bi trebalo da se pojavi tokom ove godine.

Nova generacija CLA baziraće se na takozvanoj MMA platformi. Biće optimizovana za čist električni pogon, ali će takođe biti ponuđena sa opcijama sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

MB.OS će postepeno biti uveden i u druge Mercedes modele. Ipak, neke od funkcija novog sistema će biti dostupni putem Over-the-Air nadogradnji kao deo MBUX infotainment paketa.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Tehnika

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]