Mercedes zvezda slavi 100. rođendan!

1

Kompanija Daimler-Motoren-Gesellschaft je 5. novembra 1921. godine prijavila svoj prvi patent na logo po kojem se i danas prepoznaje. Trokraka zvezda sa prstenom slavi 100. rođendan!

Mercedes Star logo

Prvi put se pojavio na vrhu poklopca čepa hladnjaka, a ubrzo je korišćen u drugim delovima putničkih i komercijalnih vozila kompanije. Istorija kako se logo spojio seže mnogo godina unazad.

Upotreba trokrake zvezde na vozilima datira od 1909. godine kada su se, nakon smrti Gotliba Dajmlera 1900. godine, njegovi sinovi setili kako je osnivač kompanije dodao zvezdu na razglednicu koja prikazuje porodičnu kuću godinama ranije.

Mercedes Star logo

 

Sinovima je ta ideja bila draga jer su smatrali da trokraka zvezda odražava očevu viziju motorizacije „na kopnu, na vodi i u vazduhu“. Dana 24. juna 1909. Daimler je prijavio patent na trokraku zvezdu, ali bez prstena koji je okružuje.

Mercedes Star logo

Već 6. avgusta 1909. godine, Benz & Cie, koji je još uvek bio nezavisni konkurent Daimleru, prijavio se za sopstveni patent za logo, natpis „Benz” uokviren lovorovim vencem. Venac je zamenio zupčanik i trebalo je da označi njegove brojne pobede u motosportu.

Mercedes Star logo

Kasnije, 1924. godine, kada su se dve kompanije spojile, logotipi su kombinovani da bi prikazali lovor koji okružuje trokraku zvezdu. Godinu dana kasnije, dve kompanije, obe slučajno osnovane 1886. godine, okupile su se.

Mercedes Star logo

Kao deo spajanja, Daimler je izabrao da koristi ime Mercedes, koje je prvi usvojio austrijski biznismen i investitor Emil Jelinek koji se takmičio u Daimler vozilima pod tim imenom kao priznanje svojoj ćerki.

Mercedes Star logo

Ipak, trokraka zvezda nije bila jedina koju je Daimler pokušao da patentira 1921. Kompanija je takođe podnela zahtev za četvorokraku zvezdu, ali je odlučila da je ne koristi do 1989. Te godine je osnovana kompanija koja je kasnije postala poznata kao DaimlerChrysler Aerospace, a da bi obeležili dodatnu motorizaciju područja, koristili su zvezdu kao svoju logo.

https://youtu.be/kRHwglTFtd4

Mercedes Star logo Mercedes Star logo

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring