Auto magazin

„Napravite mi auto sa velikim prtljažnikom!” – Tako je nastao Renault 4

„Napravite mi auto sa velikim prtljažnikom!” – Tako je nastao Renault 4
23.11.2021.

1

„Napravite mi auto sa velikim prtljažnikom!” bile su reči koje je Pierre Dreyfus, Renaultov direktor od 1955. do 1975, uputio svojim dizajnerskim timovima zaduženima za Renault 4

Tom neobičnom vozilu je bilo suđeno da uđe u istoriju zahvaljujući karakteristici koja danas možda deluje beznačajno, a koja je u vreme kada je bila predstavljena podstakla pravu malu revoluciju – poklopac prtljažnika.

Sa ukupno pet vrata i ravnim podom, Renault 4 je bio limuzina, karavan i komercijalno vozilo u jednom. Poklopac prtljažnika se u to vreme ugrađivao kako bi se olakšao utovar bala sena u Renault 4, dok ljudima danas služi za odlaganje putnih torbi i kofera u njihov Mégane Conquest. Hugues, glavni direktor Renault Classica, se osvrnuo na revoluciju kompakata koju je pokrenuo Renault.

 

Renault 4 je predstavljen 1961., u vreme kada su Francuzi počeli da migriraju iz sela u gradove. Međutim, mreža javnog prevoza nije mogla da zadovolji sve potrebe stanovnika na periferiji gradova. Tako se pojavila želja za vozilom koje je podjednako primereno i za selo i za grad, za odlazak u kupovinu i vožnju do posla. U to vreme je i sve veći broj žena bio zaposlen, a kupovna moć domaćinstva je počela da raste. Automobil koji će se ubrzo proslaviti pod nazivom „četvorka” u tim okolnostima se pokazao kao savršen, uvek dostupno rešenje za gradske i seoske putnike – i to zahvaljujući skromnom poklopcu prtljažnika!

Renault 4

Pierre Dreyfus, direktor Renaulta od 1955. do 1975., ispred Renaulta 4

Vrata do slobode

Zbog petih vrata, Renault 4 je ubrzo prerastao u društveni fenomen. Pierre Dreyfus, glavni i odgovorni za ovaj projekat i direktor Renaulta od 1955. do 1975., je objasnio svojim timovima da želi gomilu teretnog prostora u ovom automobilu koji, baš poput farmerki, pristaje svim ljudima, nezavisno od starosti i klasne pripadnosti. S obzirom da je tokom 30 godina Renault 4 prodat u više od osam miliona primeraka u više od sto zemalja, možemo da zaključimo da se njegova želja ispunila. „Poklopac prtljažnika na četvorci naišao je na dobar odjek i dao vetar u leđa novom modelu” dodaje Hugues. „Ovaj čudesni izum je kao rezultat imao automobil koji je istovremeno limuzina, karavan i komercijalno vozilo.”

Poklopac prtljažnika je omogućio jednostavan utovar predmeta u Renault 4: od bale sena do opreme za kampovanje, odnosno sve što je životni stil kupaca zahtevao. Zatim, peta vrata su omogućila veću modularnost unutrašnjosti, pa su Renaultovi inženjeri i dizajneri imali priliku da stvore prvo u nizu „vozilo za život”. „Poklopac prtljažnika je ohrabrio inženjere da izađu iz okvira koji nalaže tradicionalna struktura vozila: ‘poklopac motora – putnički prostor – prtljažnik’” objašnjava Hugues. „Peta vrata su dala veću slobodu u pogledu dizajna.” Poklopac prtljažnika bio je podsticaj za stvaranje novih vrsta vozila kao što su monovolumeni i SUV-ovi.

RENAULT 16

Renault 16 odstupa od tradicionalne forme prtljažnika i dobija peta vrata

Element primenjiv na celokupnu ponudu

Poklopac prtljažnika se pokazao presudnim za uspeh Renaulta 4 pa je brend odlučio da ga ugradi i u svoje tradicionalnije modele – porodične limuzine sa klasičnim prtljažnicima. Predstavljen 1965., Renault 16 je bio predvodnik do tada neviđene revolucije koja je nagovestila buduće kompakte više klase. Ako se pogleda malo bolje, Renault 16 je zapravo bio veća verzija Renaulta 4 – oba modela su bila kompakti sa pet vrata i izuzetno prilagodljivom zadnjom klupom.

Nakon Renaulta 16 shvatili smo da nas ništa ne sprečava da poklopac prtljažnika serijski ugrađujemo u porodična vozila i modele više klase.”, Hugues, glavni direktor Renault Classica.
Zapravo je bilo koja verzija bila prikladna za ugradnju poklopca prtljažnika, od limuzine preko coupéa do gradskog automobila. Renault je započeo razvoj niza kompaktnih modela, kao što su R20, R30, Fuego, R25 i R11. Kompakti su se našli u centru pažnje kada su braća Marreau u Renaultu 20 osvojila reli Pariz-Dakar 1982. godine.

RENAULT 25

Renault Baccara 25 imao je torbu za odeću ispod zadnje police prtljažnika

Kao stvoren za Megane Conquest

Megane Conquest je najvažniji model iz Renault ponude kompakt modela. „Poklopac prtljažnika savršeno pristaje ovom vozilu koje je savršen spoj SUV-a i limuzine” nastavlja Hugues. „Savršena je platforma za dizajnere jer im omogućava da stvore uglađen i elegantan dizajn koji kupcima nudi toliko željenu praktičnost. Unutrašnjost Megane Conquesta odlikuje prostran i pristupačan raspored sa više teretnog prostora od samog prtljažnika.” Ukratko, ovaj model je idealan za prevoz torbe za golf, a ostaje vam mesta i za balu sena!

Megane Conquest

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Moja Mazda 2.2 175D AT, Revolution too, kupljena pre 5 i po godina, nova u [...]

NE verujem da će puno postići, pre je neko vrdanje, da zaobiđu stroge propise i [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad