Nemački studenti oborili rekord u ubrzanju 0-100 km/h

Koja je donja granica za ubrzanje jednog automobila iz stanje mirovanja do "stotke"? Ta cifra se sa godinama nezamislivo spušta i dolazi na nivo ubrzanja vojnih aviona. Da li ljudski organizam može da istrpi ovakvu G silu?

Studenti Univerziteta u Štutgartu oborili su svetski rekord u ubrzanju iz stanja mirovanja do 100 km/h, bar kada su u pitanju automobili sa četiri točka i sopstvenim pogonom.

Green Team Formula Student do “stotke” je stigla za samo 1,779 sekundi, što je za 0,006 sekundi brže u odnosu na prethodno uspostavljen rekord.

auto magazin 0-100 kmh world record

Neverovatan rezultat su postigli bolidom koji pokreću elektro-motori. Inače je konstruisan za potrebe takmičenja Formula Student.

Na svakom točku se nalazi po jedan elektro-motor tako da bolid zapravo ima 4×4 pogon. Baterija je kapaciteta 6,62 kWh a ukupna masa vozila sa sve baterijama je 160 kg.

auto magazin 0-100 kmh world record

S obzirom na ukupnu snagu od 100 kW (136 KS), odnos masa-snaga je 1,6 kg/kW. Poređenja radi, “Bugati vejron super sport” ima odnos masa-snaga od 2,08 kg/kW, dok je taj odnos u slučaju “pošea 918 spajder” 2,5 kg/kW.

auto magazin 0-100 kmh world record

Ovaj rekord se još uvek vodi kao nezvaničan i očekuje se da će u narednim nedeljama biti potvrđen od strane Ginisovog svetskog rekorda.

auto magazin 0-100 kmh world record

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring