Nissan Qashqai e-Power ima specifičan hibridni pogon

1

Nissan je objavio nove informacije o modelu Qashqai e-Power, varijanti sa hibridnim pogonom. Ovo je prvi model u Evropi koji koristi Nissanovu e-Power tehnologiju koja je već dostupna u Japanu u modelu Note.

Za razliku od ostalih, koncencionalnih punih hibrida, ovde benzinac u većini slučajeva nije direktno povezan sa pogonskim točkovima, već ih pokreće elektro-motor. Uloga benzinskog motora je da radi kao agregat, odnosno da strujom napaja elektro-motor.

Nissan Qashqai e-Power

Reč je o novom o 1,5-litarskom trocilindarskom benzincu sa 158 KS, kao i o električnom motoru ukupne snage sistema od 190 KS.

Ovakav setap znači da vozač ima pristup trenutnom obrtnom momentu elektromotora, dok benzinski motor sa promenljivom sposobnošću kompresije radi na efikasan i tih način generišući energiju za inverter i bateriju.

Nissan Qashqai e-Power

Baterija se takođe puni regenerativnim kočenjem, posebno u režimu vožnje e-Pedalom koji se aktivira prekidačem na centralnoj konzoli obezbeđujući usporavanje od 0,2 g kada vozač podigne nogu sa gasa.

Sa druge strane, pri velikim brzinama, na primer, na auto-putu, benzinski motor se kvači sa pogonskim točkovima. U praksi se auto ponaša kao da ima samo petu brzinu koja se koristi kada je benzinac povezan sa točkovima. Pri manjim brzinama, pokreće ih elektro-motor.

Nissan Qashqai e-Power

Prema Nissanovom istraživanju, evropski vozači krosovera provode više od 70% svog vremena vozeći se u gradskim i prigradskim područjima, gde e-Pover pogonski sklop radi efikasno i tiho.

U kombinovanom ciklusu, potrošnja goriva je 5,3 l/100 km, a emisija CO2 je 119 g/km prema preliminarnim podacima.

Nissan Qashqai e-Power

Nissan Qashqai e-Power bi trebalo da bude lansiran na evropsko tržište krajem leta 2022, a cene će biti objavljene bliže tom datumu.

Nissan Qashqai e-Power

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring