Auto magazin

Nova Škoda Fabia prostranija i tehnički naprednija

Nova Škoda Fabia prostranija i tehnički naprednija
05.05.2021.

1

Juče je premijerno predstavljena potpuno nova, četvrta generacija Škode Fabia. Za razliku od svih prethodnih koje su imale nešto stariju mehaniku u odnosu na VW modele, nova je konstruisana na MQB A0 mehaničkoj platformi, identičnoj sa aktuelnim VW Polom.

Škoda FabiaTo znači da bi trebalo da ima nešto sofisticiranije ponašanje na putu, pre svega u krivinama, ali i stabilniju karoseriju prilikom prelaska preko neravnina.

Škoda FabiaKao što smo i očekivali, auto je nešto veći od prethodnika. Konkretno, duži je za 11 centimetara i 48 mm širi, a u velikoj meri je poboljšana i aerodinamika, tako da koeficijent otpora vazduha iznosi 0,28 Cd.

Za pogon su i dalje zaduženi motori koje je Škoda Fabia imala do sada, s tim što, za razliku od prethodnika, u ponudi više neće imati dizel.

Škoda FabiaOkosnicu prodaje svakako će činiti trocilindarski 1,0. U atmosferskoj varijanti imaće 65 i 80 konja u kombinaciji sa petostepenim menjačem.

Škoda FabiaTurbo verzije će imati 95 i 110 konjskih snaga, s tim što će moći da se poruče i sa DSG menjačem.

Škoda FabiaVrhunac ponude predstavljaće 1,5 TSI četvorocilindarski motor koji će se prodavati isključivo uz DSG menjač. Do stotke će stizati za 7,9 sekundi, dok će za taj zadatak najslabijem motoru biti potrebno 15,1 sekunda.

Škoda FabiaBezbednost je na prvom mestu, pa će Fabia imati automatsko kočenje i mogućnost autonomne vožnje drugog nivoa, što znači da će imati i sistem za održavanje sredine saobraćajne trake uz adaptivni tempomat.

Škoda FabiaMultimedija će imati displeje dijagonale 6,8 i 9,2 inča, a veliki skok predstavlja i uvođenje digitalnih instrumenata sa displejem dijagonale 10,25 inča. Ništa manje atraktivni nisu umetci od tkanine na komandnoj tabli, po ugledu na veću Škodu Octaviu.

Škoda FabiaMeđutim, ono što predstavlja ozbiljan iskorak je i produženje međuosovinskog rastojanja i to za 94 milimetra (identično kao na VW Polu i Seat Ibizi), čime je dobijeno dosta više prostora na zadnjim sedištima, pre svega za noge.

Škoda FabiaZapremina rezervoara je 50 litara, što je dovoljno za autonomiju od preko 900 kilometara na otvorenom. Prtljažnik je takođe porastao i sada broji 380 litara korisne zapremine.

Škoda FabiaKao i svaka moderna Škoda, i Fabia će imati mnoga Simply Clever rešenja, poput kišobrana ili četke za sneg u vratima, prilagodljivih držača za čaše između sedišta, poklopca za rezervoar tečnosti za pranje vetrobrana koji se po otvaranju pretvara u levak i mnogih drugih korisnih detalja.

Planirana je i kravan verzija, dok se hot-heč varijante za sada ne očekuju.

Škoda FabiaŠkoda Fabia

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ovakvi automobili mogu da prođu samo ako države ili bolje veći gradovi zabrane vozila na [...]

Kako mogu da vas kontaktiram [...]

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad