Auto magazin

SUPER TEST: Fiat 500 BSG Hybrid Launch Edition 3. deo

SUPER TEST: Fiat 500 BSG Hybrid Launch Edition 3. deo
03.05.2021.

1

Prijatelj budžeta

Novi motor sa tehnologijom lakog hibrida pokazao se lakšim za vožnju zbog snažnijih međuubrzanja, pogotovo na niskim obrtajima, ali i dosta štedljivijim od prethodnika. Pritom, troškovi redovnog održavanja nisu povećani

Najnoviji standardi o emisiji izduvnih gasova naterali su mnoge proizvođače da promene motore na postojećim modelima. Među njima je i Fijat.

Čuveni atmosferski 1,2 benzinac iz FIRE familije motora polako ide u istoriju. Umesto njega, stiže potpuno novi trocilindarski zapremine 999 kubika.

Auto magazin Srbija Super Test Fiat 500 BSG HybridPripada FireFly generaciji koju karakteriše bolja energetska efikasnost. Suština je u manjem broju pokretnih delova i samim tim manjim gubicima usled trenja, ali i tehnologiji lakog hibrida (Mild Hybrid).

Upravo to je bio razlog zašto se Fiat 500 našao na super-testu redakcije Auto magazina. Hteli smo da se detaljnije upoznamo sa novom mašinom, da utvrdimo kako se vozi, kao i da vidimo koliko košta vlasnika – koliko troši i koliko je skupo ili jeftino održavanje.

Auto magazin Srbija Super Test Fiat 500 BSG HybridNovi 1,0 BSG (Belt Starter Generator) laki hibrid se ugrađuje još u Fiat Pandu. Za test smo ipak odabrali Fiat 500 jer je atraktivniji auto.

Tokom protekla tri meseca „fiću“ sa novim motorom smo vozili u prilično teškim uslovima, uglavnom u ekstremnoj gradskoj vožnji po temperaturama oko nule i nižim.

Test Fiat 500 HybridBilo je tu mnogo kratkih relacija sa potpuno hladnim motorom, kao i stani-kreni vožnje u gradskim gužvama. Prosečna brzina super-testa bila je 21 km/h, a prosečna potrošnja 6,6 l/100 km.

Prema nekim subjektivnim procenama, možemo da zaključimo da troši najmanje litar manje u odnosu na odlazeći 1,2.

Auto magazin Srbija Super Test Fiat 500 BSG HybridOsim po gradu, „fiću“ smo u nekoliko navrata vozili auto-putem. Pokazalo se da je pri velikim putnim brzinama oko pola litre štedljiviji u odnosu na stari motor, iako se „vrti“ na dosta nižih 3300 o/min, pre svega zahvaljujući novom šestostepenom menjaču.

Pri 130 km/h troši oko 6,4 l/100 km, što je veoma dobar rezultat za jednog atmosferskog benzinca. Ipak, tehnologija lakog hibrida najveću prednost ima u gradskoj vožnji.

Fiat 500 HybridSuština hibridnog pogona je u alternatoru, koji je dobio funkciju starter-generatora. Ne samo što puni akumulator, već puni i litijumsku bateriju smeštenu ispod sedišta vozača.

Njen zadatak je da pokreće električne potrošače kada je motor isključen, na primer, na semaforu, ali i da vraća struju starter-generatoru kada ima funkciju elektro-motora.

Auto magazin Srbija Super Test Fiat 500 BSG HybridTačnije, on pomaže benzincu tokom ubrzanja. To je, zapravo, ključna razlika u odnosu na standardne atmosferce. Ta pomoć starter-generatora, odnosno velikog alternatora se kod „fiće“ itekako oseti u vožnji, posebno na niskim obrtajima.

Za njega, jednostavno, ne možete da kažete da je lenj i trom. Zahteva ranu promenu brzina; ako želite snažnije ubrzanje, ne morate da šaltate naniže, „fića“ će lepo povući i pri 1500 obrtaja.

Auto magazin Srbija Super Test Fiat 500 BSG Hybrid

Litijumska baterija je smeštena ispod sedišta vozača

Naravno, nisu to munjevita međuubrzanja kao kod turbo motora, ali su sasvim dovoljna da se prestrojite i da se osećate bezbedno u saobraćaju.

Tokom testa smo primetili da starter-generator ume malo da cimne kada pomaže benzincu, kao i da ima snažnu rekuperaciju. Naučili smo da kočimo samo puštanjem gasa, s obzirom da je kočenje motorom dosta izraženo.

Fiat 500 HybridTako nam se često dešavalo da pedalu kočnice pritisnemo tek neposredno pre zaustavljanja. Otprilike, rekuperacija je snažna kao kod nekih električnih modela i dosta je izraženija nego kod drugih sličnih lakih hibrida.

Nas je zanimalo i šta nova tehnologija znači za vozača u smislu troškova, osim što donosi veću elastičnost na niskim obrtajima i nižu potrošnju. Pre svega, cena automobila nije bitno povećana.

Fiat 500 HybridZa nekoliko stotina evra više dobija se ne samo nova motorizacija nego i unapređenje u pogledu opreme. Kao i do sada, garantni rok je dve godine.

To znači da ste u obavezi da najmanje jedan redovan servis odradite u ovlašćenom servisu kako bi garancija i u drugoj godini bila validna.

Servisni interval je na 15.000 kilometara ili na godinu dana, šta pre nastupi.

Auto magazin Srbija Super Test Fiat 500 BSG HybridTokom tri meseca super-testa, sa „fijatom 500 hibrid“ prešli smo 2047 kilometara. S obzirom da je praktično kompletna kilometraža napravljena po gradu, želeli smo, za svaki slučaj, da prekontrolišemo automobil u servisu.

Auto smo dovezli u beogradski servis Auto kuće Nikom, gde su ljubazni domaćini izvršili pregled elemenata oslanjanja i odradili kompletnu dijagnostiku.

Test Fiat 500 HybridKao što smo i očekivali, „fića“ nije imao nikakav problem, iako smo nekoliko puta naleteli na udarnu rupe. Generalno, mehanika je vrlo pouzdana i po tom pitanju vlasnici zaista ne bi trebalo da imaju brigu.

Bez obzira na to što ima tehnologiju lakog hibrida, cena održavanja nije bitno povećana. Iz Fijata smo dobili informaciju da sama baterija nema predviđen rok trajanja, odnosno interval zamene.

Auto magazin Srbija Super Test Fiat 500 BSG HybridAko se, kojim slučajem, dogodi da zbog više sile bude oštećena, ni to ne treba previše da vas brine; njena preporučena cena je u ovom trenutku 550 evra bez PDV-a.

Fijat nas je navikao da njihovi automobili zahtevaju minimalno održavanje i to po povoljnim cenama. Ništa drugačija situacija nije sa novom tehnologijom lakog hibrida, koja polako postaje deo svakodnevice.

Auto magazin Srbija Super Test Fiat 500 BSG HybridMoramo da priznamo da smo se lako navikli na prednosti kao što je daleko bolja elastičnost na niskim obrtajima, pa je samim tim i subjektivni osećaj snage veći, iako ima samo jednu konjsku snagu više u odnosu na 1,2 motor. Auto se lakše vozi, i što je takođe bitno, manje troši.

Iako lansirna edicija Launch Edition više nije u ponudi, Fiat 500 Hybrid može da se kupi sa potpuno novim paketima opreme, od kojih su neki na akciji.

Auto magazin Srbija Super Test Fiat 500 BSG HybridCene počinju od 10.990 evra, koliko košta „Cult“ paket opreme. Mi izdvajamo hiljadu evra skuplji Connect, koji sadrži multimediju sa Apple Car Play i Android Auto povezivanjem, sportski volan i sport eksterijer, alu-felne…

Aleksandar Bursać

>>Prvi deo super-testa Fijata 500 Hybrid možete da pročitate ovde

>>Drugi deo super-testa Fijata 500 Hybrid pročitajte ovde

Auto magazin Srbija Super Test Fiat 500 BSG HybridKoliko košta održavanje?

Interesovalo nas je koliko tehnologija lakog hibrida utiče na održavanje i troškove eksploatacije.

Pre svega, Fiat je za novi 1,0 BSG motor predvideo motorno ulje viskoziteta 0W20, što je veliki iskorak u odnosu na odlazeći motor, dok sa druge strane, navedeno ulje polako postaje standard u auto-industriji.

Test Fiat 500 HybridPrema planu održavanja propisanim od strane proizvođača, prvi redovan servis obavlja se na 15.000 kilometara ili posle godinu dana. Podrazumeva zamenu motornog ulja, svih filtera i pregled vozila sa dijagnostikom.

U Auto kući Nikom ovaj servis košta 13.300 dinara. Sledeći se obavlja takođe posle 15.000 kilometara, odnosno na ukupno pređenih 30.000 kilometara i dodatno obuhvata zamenu svećica i kočne tečnosti, pa je zbog toga veća i cena – ukupno 19.300 dinara.

Test Fiat 500 HybridVažno je napomenuti da je ovo ujedno i najveća investicija tokom održavanja „fijata 500 hibrid“. „Velikog“ servisa praktično nema, jer umesto zupčastog kaiša ima lanac.

Ono što je takođe bitno je da je starter-generator pogonjen kaišem (otuda i skraćenica BSG – Belt Starter Generator).

Auto magazin Srbija Super Test Fiat 500 BSG Hybrid

Alternator ima i funkciju elektro-motora. Iako je male snage, njegova pomoć itekako se oseti na niskim obrtajima

Predviđeno je da njegova provera, tačnije provera zatezača, bude obavljena na 120.000 kilometara. Kako se još navodi u planu redovnog održavanja, zamena kaiša pomoćnih organa je predviđena na 240.000 kilometara.

Test Fiat 500 HybridIntegracija sa mobilnim telefonom

Multimedijalni uređaj u „fijatu 500 hibrid“ je jedan od najintuitivnijih za korišćenje. Lako se kreće kroz meni i jednostavno dolazite do željenih podešavanja čak i ako ste prvi put za volanom ovog automobila.

Navigacija se doplaćuje 750 evra, ali to ne treba da vas brine. Možete da je koristite i sa svog mobilnog telefona ukoliko se povežete preko Apple Car Play konekcije.

Android Auto je takođe na raspolaganju, s tim što ova aplikacija za mobilne telefone, na žalost, još uvek nije dostupna u našoj zemlji.

Fiat 500 HybridMi smo je ipak isprobali jer smo je imali instaliranu u telefonu. Radi sjajno i u potpunosti integriše mobilni telefon u displej multimedije uz prethodno povezivanje kablom.

Možete da koristite aplikacije za slušanje muzike, internet radio, pa čak i za čet. Naravno, navigacija sa mobilnog je takođe dostupna. Testirali smo Google Maps i Waze aplikaciju i obe rade besprekorno.

Fiat 500 HybridSvetla ne mogu da se isključe

Zanimljivo je da postoje svega dva položaja prekidača farova – „auto“ i srednja svetla. „Fića“ sam menja režim rada između dnevnih i srednjih svetala, s tim da ne možete da aktivirate pozicije kada je motor upaljen a nema ni opcije da se svetla potpuno ugase.

Automatika za uključivanje brisača takođe ima određena ograničenja. „Auto“ mod ne određuje brzinu rada brisača, već su uvek u režimu intervala. To znači da će se sami startovati kada počne kiša, ali ćete brzinu rada morati da odredite sami.

Fiat 500 HybridFiat 500 BSG Hybrid Launch Edition

Motor: 3 cilindra, zapremina 999 ccm, snaga 51 kW (70 KS) pri 6000 o/min, maks. o. moment 92 Nm pri 3500 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 3571/1627/1488 mm, međuos. rastojanje 2300 mm, prtljažnik 185 l, rezervoar 35 l, masa 980 kg, pneumatici 195/45 R16

Performanse: maks. brzina 167 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 13,8 s, potrošnja 4,7/3,4/3,9 l/100 km, emisija CO2 88 g/km

Auto magazin Srbija Super Test Fiat 500 BSG HybridOprema

Standard: pastelna ili metalik boja, navigacija, automatski klima-uređaj, zadnji parking senzori, senzor za kišu i svetla, retrovizori sa odmrzavanjem, maglenke, patosnice, tempomat, digitalni instrumenti, fiksni panorama krov, multimedija 7 inča, alu-felne 16 inča, „Seaqual“ sedišta, „Rockstar“ volan

Auto magazin Srbija Super Test Fiat 500 BSG Hybrid

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Testovi

Slični tekstovi

1 komentar

  1. Atlija Milorad (60)
    Atlija Milorad (60) June 02, 20:39

    Dobro, ali mnogo malo

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Golf nikada nije bio tako skup i nije bio premium auto. Koncept sa njim je [...]

Ovakvi automobili mogu da prođu samo ako države ili bolje veći gradovi zabrane vozila na [...]

Kako mogu da vas kontaktiram [...]

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad