Auto magazin

Poboljšani komonrejl sistemi iz Boša

Poboljšani komonrejl sistemi iz Boša
05.07.2014.
Visok pritisak za visoke performanse

Boš predviđa da će tokom naredne decenije sistemi za ubrizgavanje dizel goriva u motore raditi na pritiscima preko dve hiljade bara. Cifra od tri hiljade bara nije nedostižna i nerealna, ali treba očekivati da će u narednom periodu biti rezervisana samo za trkačke motore.

Novi komonrejl sistem ubrizgavanja “CRS3-25” kakteriše prvi Bošov “piezo” injektor za putnička vozila koji radi sa pritiskom ubrizgavanja od 2.500 bara. Novi piezo modeli iz Boša, sa većim pritiskom ubrizgavanja, predstavljaju tehnološku avangardu. Optimizovani sistem ubrizgavanja  finije raspršuje gorivo, poboljšavajući sagorevanje. Manja potrošnja je samo jedna od prednosti ove tehnologije.

Veći pritisak ubrizgavanja generiše veću specifičnu snagu i povećava obrtni moment. To je razlog zašto povećavanje pritiska ubrizgavanja motora, sam motor čini moćnijim: raspoloživo vreme za sagorevanje postaje izuzetno ograničeno od trenutka kada motor radi pod punim opterećenjem i na velikom broju obrtaja. To znači da se gorivo mora ubrizgavati u motor veoma brzo pod visokim pritiskom da bi se postiglo optimalno iskorišćenje energije.

Motori sa višestrukim turbo ubrizgavanjem – posebno modeli sa dvostrukim i trostrukim turbo ubrizgavanjem – imaju koristi od pritiska ubrizgavanja koji je veći od 2.000 bara. Što je više vazduha u komori za sagorevanje, veći mora biti i pritisak ubrizgavanja. Mora se uvesti velika količina goriva u kratkom vremenskom periodu kako bi se postigla zapaljiva mešavina vazduha i goriva. Pored toga, visok pritisak u sistemu poboljšava raspršivanje i rezultuje boljom mešavinom vazduha i goriva, što znači da se postiže optimalno sagorevanje i sprečava formiranje čađi, čime se poboljšava ekološki aspekt rada motora.

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Tehnika

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]