Auto magazin

Opel proslavlja 120 godina proizvodnje automobila

Opel proslavlja 120 godina proizvodnje automobila
22.10.2018.

Opel je jedan od proizvođača automobila sa najbogatijom tradicijom na svetu. Sledeće godine, brend će proslaviti 120 godina proizvodnje automobila.

Nakon što je poslušala savete svojih sinova Carla, Wilhelma i Friedricha, Sophie Opel je rešila da počne sa proizvodnjom automobila 1899. godine – četiri godine nakon smrti osnivača kompanije Adama Opela.

Ono što je započelo u garaži u Riselshajmu na Majni sa 65 ručno proizvedenih patentnih motornih automobila ,,System Lutzmann’’ je uveliko postalo masovni fenomen sa preko 70 miliona proizvedenih vozila do danas.

Od samog početka, Opel je bio šampion u tome da proizvodi automobile najefikasnije moguće kako bi bili pristupačni za široku publiku.

Na primer, Opel je bio prvi nemački proizvođač koji je uveo vrlo ekonomičnu proizvodnu liniju čak 1924. Ovo je uticalo da Opel 4/12 PS ,,Laubfrosch’’ i kasnije sve varijante Opela 4 PS postanu bestseleri.

Kompanija smeštena u Riselshajmu je već 1930-ih proizvodila tehnološki napredne automobile za mase u vidu modela Opel P4 i Kadett (već tada sa samonosećom karoserijom).

Proizvedeni su u Nemačkoj i na taj način je nemački inženjering postao pristupačan i dostupan. Opel je čak ostao veran svojim vrednostima demokratizacije mobilnosti kada je razvijao sportski automobil: pristupačan auto iz snova, Opel GT, je stigao na puteve 1968.

Brend je igrao vodeću ulogu u svim segmentima – modeli kao što su Opel Kadett, Rekord i Kapitän bili su karakteristični za period rekonstrukcije i ekonomskog čuda.

Stilske ikone kao što su Opel GT, Manta i Monza su kasnije usledili. Tokom 1980-ih i 1990-ih modeli kao što su Corsa, Astra i Zafira su postali bestseleri i simboli ponovnog ujedinjenja.

Nakon pada Berlinskog zida i otvaranja fabrike u Ajsenahu, Opel je postao popularniji nego ikada pre.

Opel se pridružio automobilskim pionirima kao što su Daimler, Benz i Peugeot krajem 19. veka kupovinom fabrike motornih automobila koja je bila u vlasništu Fridriha Lucmana (Friedrich Lutzmann).

U proleće 1899, prvi Opelov patentni motorni automobil ,,System Lutzmann’’ je proizveden u Riselshajmu.

1899-Opel-Patentmotorwagen-504969_0

Dve godine kasnije, konvertovani Lutzmann je osvojio ,,Heidelberg-Königstuhl’’ planinsku trku pobedivši 16 drugih automobila koji su napravljeni od strane dobro poznatih nemačkih proizvođača automobila. Sve u svemu, razvoj u automobilskoj industriji je bio brz i furiozan.

Dok su prvi modeli još bili direktni potomci konjskih kočija, Opel je ponudio ultra moderan mali automobil sa izuzetno kompetititvnom cenom 1909. godine.

Opel 4/8 PS Doktorwagen je već imao četvorocilindrični linijski motor koji je bio razvijen i proizveden u Opelu. U reklamama, Opel je tvrdio da je idealan za ,,doktore, veterinare i advokate’’.

Doktorwagen je bio dostupan po ceni između 4,000 i 5,000 maraka, dok su mnogi drugi automobili tog perioda koštali preko 20,000 maraka. Transformisao je motorni automobil od prestižne igračke za bogate i poznate do pristupačnog rešenja za mobilnost širokih masa.

Od Laubfroscha do Kadetta: Masovna mobilnost

Friedrich – koji je od tada bio promovisan u glavnog inženjera – i njegov brat Wilhem uveli su produkciju na proizvodnoj liniji u Opelu 1924.

Ford je bio prva kompanija koja je uvela ovaj štedljivi metod u Americi 1913. Opel je uvek imao oštro oko za razvoj u drugim zemljama.

Adam Opel je postao fasciniran šivaćom mašinom tokom svojih godina putovanja kroz Francusku, a kasnije je Darracq sistem pružio veliki podsticaj za proizvodnju automobila u Riselshajmu.

Braća Opel su nakon toga predstavili inovativini 4/12 PS ,,Laubfrosch’’. Dvosed sa maksimalnom brzinom od 60 km/h bio je dostupan za 3,900 Gold maraka zahvaljujući proizvodnoj liniji.

Kasnije, ovaj ,,automobil za sve’’ je bio dostupan za 1,930 Rajh marki. U godinama koje su usledile, čitava porodica automobila je krerirana zasnivajući se na Laubfrosch tehnologiji. Ukupno je napravljeno 119,484 modela Opel 4 PS do 1931.

Ono što su ovi revolucionarni automobili bili za 1920-e, to je Kadett bio za 1930-e. Automobilski progres je pravio velike korake.

Kadett je nasledio uspešni Opel P4 i proslavio svoj debi sa samonosećom čeličnom karoserijom, nezavisnim prednjim vešanjem, četvorotaktnim motorom sa 4 cilindra i hidrauličnim doboš kočnicama.

Cene su bile značajno niže u odnosu na direktnu konkurenciju. Tokom 1938. standardna Opel Kadett limuzina je bila dostupna za pristupačnih 1,795 maraka.

Ime Kadett je ponovo oživljeno 1962. godine a Opel je još više napredovao sa Kadettom A.

Dok se konkurencija i dalje oslanjala na dvotaktni ili vazdušno hlađeni motor koji je smešten pozadi, novajlija je nudio komfor u vidu motora sa 4 cilindra i vodenim hlađenjem, tihim četvorostepenim menjačem i širokim izborom oblika karoserije od kupea do karavana.

1938-Montage-Opel-Kadett-36199_0

Od Olimpije Rekord do KAD modela: Rast prosperiteta

Prvi novi Opel nakon rata bio je Olympia Rekord koji je zasenio sve sa svojom karoserijom poput pontona i hromiranim prednjim delom koji liči na čeljusti ajkule.

Dizajn je uzeo odlike velikih američkih limuzina i bio je savršen za ekonomsko čudo koje se dešavalo. Oni koji su uspešni želeli su da to ponovo pokažu. I tada je novi tip vozila debitovao sa modelom Olympia Rekord Caravan –  karavan za celu porodicu koji prikazuje luksuzan način života.

Potpuno novi Opel Kapitän je predstavljen 1954, Opel Rekord P2 je premijeru imao 1960, a Rekord A je usledio 1963. sa disk kočnicama i ubrzo nakon toga sa 6 cilindara.

Bez obzira da li kao kupe, karavan ili limuzina – Rekord je postao sinonim za novu srednju klasu u mladoj Federativnoj Republici Nemačkoj.

Opel je proizveo 882,443 modela Rekord A do 1965. Ovaj uspeh otvorio je vrata za ,,veliku trojku’’ i u 1964. ,,KAD’’ (što označava modele Kapitän, Admiral i Diplomat) stižu u luksuznu klasu.

Druga generacija ovih KAD modela je pored svega nudila i jedinstven nivo udobnosti u vožnji zahvaljujući legendarnom de Dion zadnjem vešanju. Opel je 1968. uveo deformabilni stub upravljača za sva svoja putnička vozila. Inovacije su pomogle da se nosi sa rastućom količinom saobraćaja.

1953-Opel-Olympia-Rekord-21748_0

Od Opela GT do Calibre: Novi sportski doživljaj

Opel je postao prvi evropski proizvođač koji je otvorio moderan dizajnerski studio juna 1964. Nakon samo jedne godine, prvi koncept automobil jednog evropskog proizvođača, Experimental GT, doživeo je svoju premijeru na Salonu automobila u Frankfurtu 1965. godine.

Posle 36 meseci, serijski proizveden Opel GT je dostupan kod Opelovih dilera i označava rođenje legende među sportskim automobilima.

Ova ikona je pristupačna za široku publiku zahvaljujući tehnologiji masovne proizvodnje i GT postaje novi hit iz Riselshajma. Kompanija se držala ovog pristupa tokom narednih godina.

Manta je delila tehnologiju sa modelom Ascona kada je predstavljena 1970. a Calibra je ,,pozajmila’’ tehnologiju Vectre iz 1989.

Najsnažnija varijanta svetskog šampiona u aerodinamici (Cd od 0,26), Calibra Turbo 4×4 je razvijala 204 konjske snage i nudila performanse u vožnji kao duplo skuplji sportski automobili.

1968-Opel-GT-505007_0

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se [...]

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]