Vodič za bezbednu vožnju u zimskim mesecima

Vožnja po klizavoj podlozi može biti zabavna, sve dok dotična osoba na nogama ima skije ili dok sedi na sankama. Situacija je nešto drugačija za vozače, pa zato pročitajte savete koje daje Opel

S obzirom na to da je prvih nekoliko noći sa mrazom već prouzrokovalo neka iznenađenja, vreme je da se pripremimo za zimsko vreme i uslove na putu.

Ovo se odnosi kako na vozača, tako i na automobil. Opel pomaže da se oslobodimo hladnoće tokom zimske vožnje nudeći brojne bezbednosne komponente, kao i one zadužene za komfor, na taj način smanjujući povećani rizik tokom hladnih meseci.

Bez obzira da li je reč o adaptivnom pogonu na svim točkovima, “IntelliLux LED matriks” farovima ili upravljaču sa grejačima i “vebastu”, vozila iz Riselshajma su dobro pripremljena za mesece koji slede.

Krenite na put sa odgovarajućim pneumaticima

Zimske gume obezbeđuju bolje prijanjanje i kraći kočni trag na snegu. „Minimalna dubina šare od četiri do pet milimetara je od ključnog značaja“, rekao je Opelov ambasador, Joahim „Jokel“ Vinkelhok.

Bivši pobednik trke 24 časa Le Mana je dodatno objasnio da je pravilno skladištenje, odnosno čuvanje guma takođe veoma važno: „Ukoliko je porozan, pneumatik ne pruža odgovarajuće prijanjanje, on se tada ponaša kao letnja guma.“

Punjenje posude za tečnost za pranje vetrobrana nesmrzavajućom tečnošću je takođe važno. To onemogućava da se prskalice zamrznu, tako da se u svakom momentu obezbeđuje odgovarajuća preglednost.

auto magazin srbija opel zima

Adaptivni pogon na sve točkove obezbeđuje maksimalnu trakciju

Odgovarajuća pogonska tehnologija takođe pomaže da se obezbedi optimalno prijanjanje uz podlogu na zaleđenim i klizavim putevima.

Modeli poput “moke X”, “insignije” i “insignije kantri turer”, pomažu vozačima da se uhvate u koštac sa snegom, lapavicom i ledom, zahvaljujući adaptivnom (AWD) pogonu nasvim točkovima. Ovaj sistem distribuira snagu na odgovarajući točak u deliću sekunde, na taj način obezbeđujući maksimalno prijanjanje.

Generalno, stil vožnje treba da bude prilagođen uslovima na putu, što znači ostavljanje veće, bezbednije distance uz obraćanje pažnje na saobraćaj ispred još dalje nego inače.

Iznenadni pokreti na volanu treba da se izbegavaju kada se vozi na klizavoj podlozi. Kada sneg prekrije puteve, i kada ne može bezbedno da se vozi ni sa zimskim gumama, tada su lanci jedina solucija.

Joahim Vinkelhok savetuje vozačima da prođu obuku pre dolaska zime: „Razvijanje osećaja za automobil i kočnice je izuzetno važno.“ Vozači treba da nauče kako da koriste svoj visokotehnološki „alat“ na pravi način i naviknu se na rad sistema kontrole trakcije (ESP) i ABS-a.

Trkačka zvezda je imala još jednu sugestiju: „Vozite na velikom, praznom parking prostoru kada je asfalt mokar ili prekriven snegom i pritisnite snažno papučicu kočnice da uvidite kako automobil reaguje.“

Vinkelhok je dodatno objasnio da ljudi koji imaju takvo iskustvo i steknu osećaj, mogu da izvuku koristi i intuitivno reaguju na pravi način u teškim situacijama.

auto magazin srbija opel zima

Novi “LED matriks” farovi poboljšavaju vidljivost 

Mokre, snežne i ledene uslove na putu takođe prati i mrak tokom većeg dela dana u zimskim mesecima. Inteligentni, “matriks” farovi u “astri” čine dan vedrim.

Ovo je posebno važno za učesnike u saobraćaju koji domove napuštaju rano ujutro i vraćaju se kući uveče, tako da će oni posebno znati da cene prednosti Opelove svetlosne tehnologije.

Na kraju krajeva, rizik od učestvovanja u saobraćajnom incidentu se povećava kako dnevno slabi i nestaje. To znači da vozači koji mogu da vide dalje imaju jasnu prednost.

Adaptivni “LED matriks” farovi se prilagođavaju situaciji i obezbeđuju vožnju sa dugim svetlima, ali bez zaslepljivanja ostalih učesnika u saobraćaju. Takođe, omogućavaju da se životinje kraj puta uoče ranije nego sa konvencionalnim kratkim svetlima.

Opelovi modeli poput “moke X” i “zafire” osvetljavaju put i okolni pojas uz pomoć kompletne “LED AFL” tehnologije. “AFL LED” sistem automatski prilagođava osvetljenje koju pružaju prednji farovi u odnosu na situaciju na putu, na taj način obezbeđujući najoptimalnije moguće performanse.

Uzgred, u Nemačkoj, korišćenje zadnjeg svetla za maglu je dozvoljeno samo kada je magla i kada je vidljivost ispod 50 metara, ali ne i kada pada kiša ili sneg.

auto magazin srbija opel zima

Nema više hladnoće zahvaljujući pomoćnom grejanju, grejanju sedišta i volana

Brojne nezgode tokom zime se događaju na početku vožnje, kada vetrobran i prozori nisu u potpunosti oslobođeni od leda. Iz tog razloga, vozači treba ranije da izađu iz kuće nego obično i imaju spremnu metlicu i strugač leda.

Sredstva za odleđivanje brava i stakala takođe mogu biti od pomoći. Automobil treba u potpunosti da bude očišćen od snega, što uključuje i registarske tablice.

Čist automobil obezbeđuje da vozila koja se nalaze iza njega ne budu zasuta snegom ili udarena komadima leda. Takođe, ukoliko dođe do naglog kočenja, sneg sa krova neće pokriti vetrobran.auto magazin srbija opel zima

Pomoćni grejači (“vebasto”) čine uklanjanje leda, odmrzavanje brava i zamagljene prozore problemima iz prošlosti, a samim tim obezbeđuju bolju preglednost i unapređenu bezbednost.

Opelovo pomoćno grejanje je dostupno za laka komercijalna vozila “vivaro” i “movano”, pored putničkog portfolija koji je u rasponu od “korse” i “astre”, preko “GTC”-a i “merive”, do “moke X” i “zafire”.

Ipak, fabričke solucije koje nudi Opel nisu samo u službi komfora i zadovoljstva. One takođe štite motor (“vebasto” zagreva ne samo putničku kabinu, već i motor koji ne radi) i omogućavaju povoljniju klimu startovanja motora u odnosu na klasičan hladan start.

Ulje i katalizator dostižu radnu temperaturu brže tokom startovanja sa grejanjem. Ovo u velikoj meri redukuje habanje motora, kao i emisiju izduvnih gasova.

auto magazin srbija opel zima

 

Grejanje volana je u ponudi za većinu Opelovih modela, a pruža dodatni komfor kada je temperatura niska. Nakon manje od minuta, vozač već može da oseti prijatnu toplinu.

Prijatan ambijent za vozača i suvozača je dodatno unapeđen grejanjem sedišta. Putnici na zadnjoj klupi u Opel Astri mogu takođe da uživaju u toploti u pojasu leđa.

Sve ovo doprinosi i bezbednosti, jer pri prijatnoj temperaturi u kabini, vozač ne mora da bude prenatrpan odećom, što sprečava da sigurnosni pojas bude adekvatno uz telo. I još nešto: Uživajte u zimi!

Auto magazin srbija opel corsa 1.4 turbo test

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring