Auto magazin

Otkrivamo sve novine koje donosi Nissan Qashqai

Otkrivamo sve novine koje donosi Nissan Qashqai
03.12.2020.

1

Uveliko su u toku završe pripreme za predstavljanje treće generacije kompaktnog crossovera koji je promenio izgled evropskog tržišta automobila i iznedrio mnoge sledbenike – reč je o je Nissanu Qashqai.

Prototipovi potpuno novog modela sakupljaju testirane kilometre na evropskim putevima sa ciljem da se kupcima ponudi upravo ono što očekuju od kompaktnog crossovera kada se pojavi u prodaji 2021. godine.

Potpuno novi Qashqai biće izrađen uzimajući u obzir njegovu poziciju pionira i referentnog vozila u segmentu crossovera srednje veličine u Evropi od 2007. U osnovi novog Qashqaia je nova CMF-C platforma alijanse, oličenje naprednog inženjerstva, inovacija i naprednih tehnologija.

Trenutni Qashqai, koji se pojavio u prodaji 2014. godine, prodat je u preko milion jedinica od svog predstavljanja.

Za ovu novu verziju, Nissan je zadržao osnovne principe koji su pokretali koncept, dizajn i razvoj dve prethodne generacije Qashqaia: elegantan dizajn, poboljšani materijali i efikasan pogonski sklop u kombinaciji sa poboljšanim kvalitetom i iskustvom vožnje karakterističnim za viši segment. Novi Qashqai će ponovo podići lestvicu u segmentu crossovera i kupci će uživati u tim atributima.

Kao i za njegove prethodnike, dizajn novog Qashqaia vodio je tim u Nissan Design Europe sa sedištem u centralnom Londonu (VB), dok je njegov inženjering vodio Nissan Technical Centre Europe smešten u Cranfieldu, Bedfordshire (VB).

 CMF-C platforma

Novi Qashqai je prvi novi model u Evropi koji koristi CMF-C platformu koja predstavlja najsavremeniju automobilsku strukturu i tehnološku arhitekturu.

Ključno za inženjerski koncept bilo je zadržavanje proporcija trenutnog Qashqaia koje su “baš kako treba” i ključ njegovog uspeh, što podrazumeva da se udobno kreće urbanim putevima i uklapa u parking mesta u gradu, a istovremeno pruža odličan unutrašnji prostor.

Što se tiče konstrukcije, gola karoserija koristi lakši materijal, kao i napredne tehnike utiskivanja i zavarivanja za povećanje čvrstoće, ali i smanjenje težine. Po prvi put sada, zadnja vrata hečbeka na Qashqaiu su napravljena od kompozitnog materijala, što omogućava uštedu od 2.6 kg.

Primena Nissanovog čelika izuzetno visoke čvrstoće (UHSS) porasla je za 50% u strukturi novog Qashqaia. UHSS materijali osiguravaju najveću moguću zateznu čvrstoću u strukturi karoserije tamo gde ja potrebna, na primer, deo strukture sudara – ali bez značajnog uticaja po pitanju težine. Tradicionalno, materijali veće zatezne čvrstoće stvaraju probleme kod zavarivanja ili spajanja sa drugim delovima strukture. Na goloj karoserijom Qashqaia korišćeno je strukturno vezivanje za formiranje ojačanja i veza visoke čvrstoće gde se A-, B- i C-stubovi spajaju sa krovom i podnom pločom.

Prednja i zadnja vrata, prednji blatobrani i poklopac motora, sada su napravljeni od aluminijuma, što pruža uštedu od preko 21 kg u odnosu na karoseriju odlazećeg Qashqaia.

Osnovna struktura – “kičma” – platforme CMF-C preuređena je u homogeniji oblik, u cilju boljeg prenosa udara kroz strukturu. Efekat ovoga je da struktura efikasnije apsorbuje energiju u zonama gužvanja, smanjujući potencijalno opterećenje koje se prenosi na putnike u slučaju nesreće.

Zahvaljujući naprednim tehnikama proizvodnje, gola karoserija je lakša za 60 kg i 41% čvršća u odnosu na odlazeći model. Ovo pruža sofisticiranost, udobnost vožnje i odziv karakterističan za viši segment, plus izuzetnu sigurnost u slučaju nesreće – kao i povećanu korist od ukupne efikasnosti automobila.

Novi dizajn sistema vešanja i upravljanja

Novi Qashqai će i dalje nastaviti da pruža zadovoljavajuće iskustvo vožnje – u skladu sa svojom reputacijom sofisticiranog i svestranog automobila, a osim toga, prijatnog za vožnju krivudavim putevima.

Novu CMF-C platformu odlikuje torziona krutost vozila iz višeg segmenta koja omogućava da vešanje ostaje tačno locirano, što obezbeđuje pozitivne i samopouzdane odzive upravljačkim ulazima i solidniji osećaj u vožnji neravnim putevima.

Zahvaljujući CMF-C platformi, novi Qashqai koristi nadograđene Macpherson podupirače postavljene napred i pozadi. Qashqai sa pogonom na dva točka i točkovima do 19 inča za zadnje vešanje koristi torzionu gredu. Za točkove od 20 inča i verzije sa pogonom na sva četiri točka, biće opremljen naprednim multi-link vešanjem.

Instalacija torzione grede pruža poboljšanu apsorpciju udaraca i suzbijanje buke na putu što rezultira mirnom i tihom vožnjom na svim podlogama puta. Ključ njenih proširenih mogućnosti je postavljanje opruge i prigušivača vertikalno. Ovo omogućava da opruga i prigušivač rade u svom optimalnom rasponu, maksimizujući efikasnost za kontrolisaniji odgovor na neravnine i udarce na putu i minimiziranje odskakanja za mirnu, staloženu vožnju, uz održavanje odličnih voznih performansi prilikom promene smera kretanja.

Napredna multi-link konfiguracija zadnjeg vešanja pruža najbolji balans u segmentu između udobnosti vožnje i dinamičnog odziva. Montiranje na podkonstrukciju pomoću čaura doprinosi smanjuju buku i vibracija koje se prenose sa puta.

Postavka servo upravljača je nadograđena, nudeći poboljšan odziv, bolji osećaj oko središnjeg dela i smanjeno trenje.

Inovativnost radi efikasnosti

Novi Qashqai se uklapa u širu Nissanovu strategiju elektrifikacije i kupcima će ponuditi dva pogonska rešenja – fleksibilan i efikasan 1.3-litarski benzinski motor sa blagom hibridnom tehnologijom i Nissanov inovativni sistem e-POWER koji sadrži motor na električni pogon koji će u Qashqai doneti uzbudljiv osećaj trenutnog i linearnog ubrzanja EV, bez zabrinutosti za domet.

Sa torziono krućom strukturom gole karoserije, težnja za optimalnom efikasnošću u novom Qashqaiu u središtu je čitavog razvojnog procesa. Ovaj napor se proširuje i na upotrebe fleksibilnog 1.3-litarskog benzinskog motora koji će biti dostupan u dva nivoa snage, a obe kombinuju odzivne karakteristike sa štedljivošću i malim emisijama. [Sve tehničke pojedinosti i specifikacije ovog pogonskog sklopa biće detaljnije predstavljeni do uvođenja na tržište.]

Dva dodatna primera koliki put su prešli Nissanovi inženjeri kako bi se optimizovala efikasnost novog Qashqaia su ravan pod koji osigurava najbolji mogući protok vazduha ispod automobila  – i takođe aktivni zatvarač rešetke koji ostaje zatvoren kako bi se osiguralo da vazduh prolazi što češće oko prednjeg dela automobila. Otvara se samo kada potrebe za hlađenjem motora to zahtevaju, omogućavajući dodatnom vazduhu da uđe u radijatore radi hlađenja.

Prednji izgled automobila takođe generiše vazdušnu zavesu koja usmerava strujanje vazduha okolo kako bi se smanjio otpor generisan od strane prednjih točkova.

1.3-litarski benzinski motor je u velikoj meri modifikovan tako da uključuje blagi hibridni sistem. 12v sistem inkorporira odvojenu litijumsku bateriju postavljenu ispod poda i generatora za prikupljanje energije kočenja. Ovo omogućava sistemima motora da rade na prikupljenoj energiji, produžavajući trajanje funkcije stop/start što smanjuje ukupne emisije CO2 motora. Pored toga, omogućava kretanje vozila bez korišćenja snage motora i pruža obrtni moment pri ubrzanju.

e-POWER

Novi Qashqai će predstavljati najbolje od Nissanovog inovativnog duha – koji nazivamo Nissanova inteligentna mobilnost. Doneće prvo uvođenje Nissanovog inovativnog pogonskog sistema e‑POWER u Evropu. Jedinstvena Nissanova inovacija, sistem e-POWER nudi potpuno električni motorni pogon, što znači da točkove u potpunosti pokreće elektro motor. e-POWER sadrži visokonaponsku bateriju i pogonski sklop koji integriše benzinski motor, generator snage, inverter i motor. U konvencionalnim hibridnim sistemima točkove pokreće elektro motor i benzinski motor. Međutim, u sistemu e-POWER, benzinski motor nije povezan sa točkovima; on samo puni bateriju. I za razliku od potpuno električnog pogona, snaga nastaje i u motoru, a ne samo u bateriji. [Sve tehničke pojedinosti i specifikacije instalacije e-POWER biće detaljnije predstavljeni do uvođenja na tržište.]

Ključna razlika u poređenju sa drugim konvencionalnim hibridima je ta što električni motor zadržava veličinu koja se obično nalazi u potpuno EV i pruža trenutni odziv na ubrzanje toliko popularno među kupcima EV. Generator električne energije održava napunjenost baterije, ali takođe može da obezbedi električnu energiju direktno motoru radi dodatne snage. Motor radi na optimalnom broju obrtaja, obezbeđuje maksimalnu efikasnost potrošnje goriva, izuzetno je tih i donosi uglađenije ubrzanje.

Kupcima, e-POWER donosi onaj prepoznatljiv osećaj trenutnog i linearnog ubrzanja, pružajući zabavno iskustvo vožnje, bez zabrinutosti za domet. Ovo je savršen prelazak na vožnju sa električnim pogonom posebno za vozače koji prevaljuju veliku kilometražu. Oni će uživati u kombinaciji udobnosti i sofisticiranosti, kao i ekološkoj efikasnost automobila.

“Napredne i efikasne opcije pogonskog sklopa predstavljaju Nissanov inovativni duh – ništa više od sistema e-POWER. On donosi sve prednosti pogonskog sklopa EV bez kompromisa. Kada govorimo o Nissanovoj inteligentnoj mobilnosti, e‑POWER je savršen primer,” rekao je David Moss.

Poboljšan sistem za pomoć u vožnji ProPILOT

Novi Qashqai biće opremljen sledećom generacijom ProPILOT pomoći u vožnji, koji donosi veću podršku vozaču u široj lepezi okolnosti. Nazvan ProPILOT sa Navi-linkom, sistem je dizajniran da smanji umor i stres tokom vožnje, a istovremeno jednostavan je za upotrebu.

ProPILOT sa Navi-linkom je u stanju da ubrza i koči vozilo unutar jedne trake na autoputu. Sistem može da ubrza vozilo do podešene brzine i koči do 0 km/h u gustom stani-kreni saobraćaju. Sistem može automatski da pokrene vozilo ako je mirovalo manje od tri sekunde, a saobraćaj ponovo krenuo.

Sistem upravljanja i kamera neprestano usklađuje položaj vozila, pomažući automobilu da ostane centriran unutar vozne trake uz zadržavanje unapred određene brzine, ali sa mogućnošću prilagođavanja i održavanja bezbednosne udaljenosti od automobila ispred.

Na potpuno novom Nissanu Qashqai, ažuriran sistem je sada u stanju da prilagodi brzinu automobila u skladu sa dodatnim spoljnim okolnostima: kada automobil uđe u zonu ograničene brzine na autoputu, sistem prepoznaje saobraćajne znake i uzima u obzir podatke o ograničenju brzine navigacionog sistema da uspori Qashqai na odgovarajuću brzinu, što znači da vozač ne mora ručno podešavati brzinu tempomata.

Sistem može takođe da koristi podatke iz navigacionog sistema za podešavanje brzine prilikom približavanja krivinama ili izlaznim rampama užeg radijusa.

Pored toga, ProPILOT sa Navi-linkom sada može da komunicira sa radarima za mrtve uglove Qashqaia kako bi pomogao korekcijom ulaznih podataka za upravljanje da se spreči manevar promene vozne trake ako se u zoni mrtvog ugla nalazi vozilo.

Ostale nadogradnje uključuju upozorenje “zaštite bočnih strana” u gradskim uslovima vožnje, koje upozorava vozača na rizik od kontakta sa objektima sa bočne strane vozila, obično prilikom skretanja na parking mesto supermarketa. Novi Qashqai može takođe da interveniše kako bi sprečio sudar izlazeći iz parking prostora zahvaljujući nadogradnji postojećeg Upozorenja za otkrivanje pokretnih objekata, aktiviranjem kočnice za zaustavljanje automobila ako se u blizini otkrije pokretna prepreka.

ProPILOT sa Navi-linkom biće dostupan od srednjeg nivoa verzije N-Connecta da bi se omogućilo većini vozača Qashqaia da uživaju u jedinstvenoj naprednoj tehnologiji koja odražava Nissanovo obećanje “inovacija i uzbuđenje za sve”.

Inteligentna LED prednja svetla

Trenutni Qashqai od njegovog lansiranja 2014. godine opremljen je LED svetlima viših razreda, a u vrhunskoj verziji Tekna, ona se rotiraju da prate put kao odgovor na angažovanje upravljača, zahvaljujući moćnim projektorima koji pružaju snažan, ujednačen svetlosni snop.

Za novi Qashqai, Nissanovi inženjeri su razvili naredni sistem prednjih svetala koji prilagođava oblik svetlosnog snopa prema uslovima na putu i ostalim učesnicima u saobraćaju. Svetlosni snop je podeljen na 12 pojedinačnih elemenata koji se selektivno deaktiviraju prilikom otkrivanja vozila koje dolazi. Zahvaljujući ovoj inovaciji, može da projektuje jasniji svetlosni snop dalje i šire, a oblik se efektivno menja, tako da vozači u nadolazećim vozilima neće biti zaslepljeni.

Qashqai: pionir crossovera

2007.godine, kada je predstavljen Qashqai, na putevima nije bilo ničeg poput njega.

Njegov položaj za vožnju bio je malo viši, što je omogućavalo bolji pogled na put, ali njegov ukupan utisak bio je isti kao i njegovi hečbek modeli iz C-segmenta. Njegove opcije benzinskih i dizel motora bile su štedljive i efikasne, a postojala je verzija sa pogonom na sva četiri točka za one kupce kojima je bila potrebna dodatna vuča u izazovnim uslovima. Ukratko, ponudio je odličan balans između kompaktnih dimenzija hečbeka, sa osećajem robusnosti i povišenog položaja koji pruža tradicionalni pogon na sva četiri točka, bez gubitka po pitanju veličine, težine ili efikasnosti. Na taj način, doneo je najbolje iz oba sveta pomeranjem granica za SUV vozila.

Predviđanje prodaje novog vozila koji nije bio direktna zamena postojećeg modela i za koji nije bilo direktnih konkurenata bio je izazov. Sve u svemu, procene interne prodaje iznosile su oko 100 000 jedinica godišnje u Evropi.

Procene nisu odgovarale realnosti. Za nekoliko meseci, uvedena je dodatna smena u Nissanovoj fabrici u Sunderlandu u Velikoj Britaniji kako bi se zadovoljila potražnja.

Njegova prodaja nastavila je da raste iz godine u godinu – a njegova privlačnost je uvećana kada je Qashqai+2 lansiran 2008. godine sa dodatnim sklopivim trećim redom sedišta u veći prtljažnik zahvaljujući dužem međuosovinskom rastojanju.

Revolucija u spoljašnjem izgledu desila se 2010. godine, posebno kada je u pitanju prednja strana, što je uzrokovalo da većina kupaca Qashqaia dođe iz gornjih segmenata. Do trenutka kada ga je 2014. zamenila druga generacija Qashqai, 17 direktnih konkurenata sledilo je Nissan na tržištu sa svojim sopstvenim crossoverima.

Uprkos dolasku mnogih evropskih konkurenata, prva generacija Qashqaia prodavala se u proseku više od 200 000 jedinica godišnje tokom svog životnog veka.

Druga generacija Qashqaia krenula je u prodaju u Evropi 2014. godine, sa upečatljivijim dizajnom i efikasnijim motorima, više sofisticiranosti i pogodnijom tehnologijom. Druga generacija Qashqaia oborila je britanski rekord kao najbrže proizvedeno vozilo u Velikoj Britaniji koje je dostiglo granicu od 500 000 proizvedenih jedinica.

Do danas u Evropi je proizvedeno preko 3 miliona jedinica Qashqaia, a širom sveta preko 5 miliona.

Sada postoji 26 direktnih konkurenata trenutnom Qashqaiu. Tamo gde je Qashqai bio pionir ove automobilske formule, sada je segment sam po sebi – segment koji nastavlja da raste godišnje. Kada se pojavi 2021. godine, potpuno novi Qashqai će ponovo podići lestvicu i postaviti standard u segmentu upečatljivim dizajnom, udobnošću, sofisticiranošću, efikasnošću i odgovarajućom tehnologijom.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]