Ovo je Fiat Grande Panda koja će se proizvoditi u Kragujevcu

Konstruisana je na platformi koja se može koristiti širom sveta i zapravo je prepakovana verzija novog Citroena C3.

Naziv “Grande Panda” podseća na Grande Punto iz 2005. godine, koji se takođe kratko proizvodio paralelno sa prethodnikom. Dobra vest je da če aktuelna Panda biti u proizvodnji do 2026. godine i verovatno će joj promeniti ime u Pandina.

Fiat Grande Panda

To što je nova Fiat Grande Panda prepakovani novi Citroen C3 i nije neko iznenađenje. To je deo Stelantisove strategije po kojoj se STLA Smart mehanička platforma koristi za mnoge modele. Tako će Grande Panda deliti mehaniku ne samo sa Citroenom C3, već i sa novom opel Fronterom i Pežoom 2008, ali i Jeepom Avenger.

U skladu sa tom strategijom će se do 2027. godine svake godine pojaviti novo vozilo na istoj platformi. Ona omogućava različite pogonske tehnologije i može se koristiti u svim delovima sveta, počevši od Evrope, Bliskog Istoka i Afrike.

Fiat Grande Panda

Fiat tako ima mogućnost da razvija modele vozila koji odgovaraju lokalnim, individualnim potrebama kupaca širom sveta. Na početku će Fiat Grande Panda biti dostupna sa potpuno  električnim pogonom i hibridnom tehnologijom.

Fiat Grande Panda, dizajnirana u Centro Stile u Torinu, dužine 3,99 metara, spada u B-segment. Koji milimetar je kraća od Citroena C3. Od njega bi trebalo da preuzme povoljne cene, ali i pogone. To znači: potpuno električni sa 113 KS i lako-hibridni 1,2 benzinac sa 136 KS. Još uvek nije jasno da li će kasnije biti dodat osnovni benzinac sa 101 KS iz C3, ali nas ne bi čudilo da za cenovno osetljiva tržišta kao što je naše upravo takva verzija bude dostupna.

Fiat Grande Panda

Dizajn karoserije Grande Pande se razlikuje od Citroena C3, iako sa njim deli proporcije iz razumljivih razloga. Ipak, ima i brojne stilske elemente koji su omaž prvoj generaciji Pande.

Kada tačno i po kojoj ceni će Grande Panda biti puštena u prodaju, još uvek nije poznato. Trenutno se samo okvirno navodi “početak u Evropi, Bliskom Istoku i Africi”. Fiat još uvek nije objavio slike enterijera. Više ćemo verovatno saznati 11. jula 2024. tokom velike proslave Fiatovog rođendana, kada će Grande Panda svečano biti predstavljena.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring