Auto magazin

Peugeot 308 R HYbrid sa 500 KS

Peugeot 308 R HYbrid sa 500 KS
16.04.2015.
Tri motora i 500 "konja"

"Pežo 308 R hibrid" je razvilo sportsko odeljenje Pežoa. Pokreću ga tri motora, od kojih svaki može da radi potpuno nezavisno. U pitanju je 1,6 THP motor od 270 KS koji čini hibridni pogon zajedno sa još dva elektro-motora od po 115 KS.

Pežo je danas predstavio ultimativnu verziju modela “308”. Zvanična oznaka je “308 R hibrid”, sa ukupno 500 “konja” i pogonom na sva četiri točka.

Auto je nastao na osnovu prototipa “308 R koncept” iz 2013. Ovaj put, pred nama je auto koji će se zaista proizvoditi.

auto magazin Peugeot 308 R HYbrid 3

“Pežo 308 R hibrid” je razvilo sportsko odeljenje Pežoa. Pokreću ga tri motora, od kojih svaki može da radi potpuno nezavisno. U pitanju je 1,6 THP motor od 270 KS koji čini hibridni pogon zajedno sa još dva elektro-motora od po 115 KS, tako da je ukupna snaga sistema okruglo 500 “konja” sa 730 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Jedan elektro-motor se nalazi na prednjoj a drugi na zadnjoj osovini. Prednji je povezan sa šestostepenim menjačem. Do “stotke” mu je potrebno svega 4,0 sekunde a maksimalna brzina je ograničena na 250 km/h.

auto magazin Peugeot 308 R HYbrid 4

Auto inače ima četiri moda vožnje. Prvi je “hot lap” mod sa svih 500 “konja” gde se koristi snaga iz sva tri motora podjednako. Drugi je “track” mod sa 400 KS kod kog se koriste benzinac i zadnji motor dok se prednji uključuje prilikom ubrzanja.

Treći je “road” mod specijalno projektovan za vožnju javnim putevima. U tom modu “308 R hibrid” raspolaže sa 300 KS i 400 Nm. U ovom modu radi uglavnom na benzin dok se zadnji elektro-motor uključuje prilikom ubrzanja. Prednji nije aktivan.

auto magazin Peugeot 308 R HYbrid 1

I četvrti je samo elektro mod kod kog se uglavnom koristi zadnji elektro-motor, dok se prednji uključuje po potrebi tokom ubrzanja.

Tu su i tri načina punjenja baterija – regenerativnim punjenjem tokom kočenja i usporavanja, zatim uz pomoć benzinca koji služi kao generator a treći je punjenje preko gradske mreže što traje 45 minuta. Na žalost, nije navedeno koliko kilometara može da pređe samo na struju.

auto magazin Peugeot 308 R HYbrid 5

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]