Auto magazin

Peugeot dostavnjaci dobili osvežen dizajn

Peugeot dostavnjaci dobili osvežen dizajn
10.11.2023.

U svetlu predstavljanja ažurirane linije lakih komercijalnih vozila (LCV), Peugeot je predstavio osveženi E-Rifter. Najnovija verzija ovog minivana ima hrabriji dizajn, unapređene tehnološke karakteristike i skromno povećan domet vožnje, zadržavajući pritom poznati električni pogon od svog prethodnika.

I uptnička i teretna verzija su dobile osvežen dizajn. Primetna karakteristika E-Riftera su njegova redizajnirana prednja svetla, koja sadrže trostruke LED “klješta” postavljena na crnoj podlozi, upotpunjena svežom teksturom na potpuno zatvorenoj rešetki i savremenim otvorima na redizajniranom prednjem braniku.

Peugeot-E-Rifter

Kao i prethodni model, Peugeot E-Rifter integriše elemente stila crossover-a sa plastičnim oblogama, skid pločama od aluminijuma, krovnim nosačima i velikim rastojanjem od tla kako bi prikazao svoj avanturistički karakter.

Redizajn je doneo i dve nove opcije boja – Sirkka Green i Kiama Blue. Kao i svi njegovi Stellantis rođaci, francuski minivan je dostupan u dve dužine, sa Standardnom dužinom od 4,4 m i dugom koja se proteže na 4,7 m.

Peugeot-E-Rifter

Obe verzije mogu se naručiti sa pet i sedam sedišta, pri čemu duža verzija nudi više prostora za putnike i prtljag, kao što se i očekuje.

Sve verzije E-Riftera imaju dva klizna vrata i veliki poklopac prtljažnika sa prozorom koji se otvara radi lakšeg pristupa prostoru za teret.

Prtljažnik ima kapacitet od 775 litara u standardnoj verziji sa rasporedom od 5 sedišta i može narasti do impresivnih 4.000 litara u dugoj verziji kada su sva sedišta preklopljena, nudeći očekivano veliki kapacitet za prevoz tereta. Osim toga, brojni prostori za odlaganje sitnica nude do 186 litara, zavisno o verziji.

Peugeot-E-Rifter

Peugeot nam nije prikazao unutrašnjost, ali je spomenuo potpuno novu i-Cockpit instrument tablu sa većim ekranom za zabavu od 10 inča koji je deo standardne opreme, kao i digitalne instrumente od 10 inča. Redizajniran kožom presvučen i grejani volan zadržava kompaktnu veličinu svog prethodnika. Tu je i bežični punjač telefona, 3 USB priključka i nova svetlo siva tkanina presvlake sedišta (za 5 ili 7 osoba).

Sigurnosna oprema je unapređena sa 18 ADAS sistema, uključujući adaptivni tempomat, dok je asistencija za parkiranje poboljšana sa 12 senzora i kamerom visoke rezolucije za vožnju unazad.

Čudno je što Stellantis nije opremio Peugeot E-Rifter novim i snažnijim električnim pogonom koji je usvojen kod većine njegovih električnih vozila (EV). To znači da je jedina opcija u E-Rifteru baziranim na EMP2 dobro poznati motor od 136 KS koji pokreće prednje točkove i koristi energiju iz istog baterijskog paketa od 50 kWh.

Peugeot-E-Rifter

Performanse ostaju nepromenjene sa ubrzanjem od 0-100 km/h za 11,2 sekunde i maksimalnom brzinom od 135 km/h. Ipak, poboljšanja u efikasnosti uključujući novi sistem regenerativnog kočenja i dodatak toplotne pumpe rezultirali su povećanim WLTP dometom vožnje od 320 km u poređenju sa 280 km kod njegovog prethodnika.

Potpuno punjenje traje 5 sati putem 11 kW zidnog punjača, dok je baterija kompatibilna sa brzim punjenjem od 100 kW na jednosmernoj struji (DC).

Saopštenje za štampu ne pominje hibridne ili čisto benzinske/dizel verzije dostavnjaka, podržavajući tako Peugeot budućnost usmerenu ka električnim vozilima (EV). Kao podsećanje, prethodni model je prvobitno bio dostupan sa 1,2-litarskim PureTech benzinskim motorom i 1,5-litarskim BlueHDi dizel motorom, ali su ove opcije povučene 2022. godine kada su Stellantis furgoni postali dostupni isključivo kao EV u Evropi i Velikoj Britaniji.

U našem, domaćem cenovniku koji se odnosi na verziju pre redizajna, još uvek su dostupni i benzinci i dizelaši.

Peugeot-E-Rifter

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]