Prvi utisci sa premijere: Volkswagen Passat B9

Pola veka kasnije

Uporedo sa proslavom pedesetogodišnjice predstavljanja Passata, došli smo u Nemačku na premijeru potpuno nove, devete generacije

Volkswagen Passat B9

Braunšvajg, Nemačka
Od našeg specijalnog izveštača
Aleksandar Bursać

 

Nema mnogo automobila koji mogu da se pohvale životnim vekom od 50 godina. Jedan od njih je i kod nas omiljen VW Passat, koji je za ovo vreme proizveden u više od 30 miliona primeraka širom sveta i najprodavaniji je Volkswagen, odmah posle Golfa a pre Bube.

Ovaj važan jubilej više je nego dobar razlog da se odazovemo pozivu iz Volfsburga da dođemo u Nemačku i da prisustvujemo premijernom predstavljanju potpuno nove generacije „pasata“.

Konkretno, došli smo u mesto Braunšvajg, tačnije na aerodrom, gde je baza Volkswagen Air Service kompanije u čijem sastavu je osam biznis aviona.

Dočekalo nas je nekoliko iznenađenja, što ispred, što u samom hangaru. Pred ulazom parkirani su VW Passat i Golf prve generacije. Odmah smo mogli da pretpostavimo šta nas čeka unutra.

Volkswagen Passat B9

Pred nama su primerci redizajniranog Golfa 8 u gotovo svim verzijama, kao i potpuno novi Passat i Tiguan.

Morali smo da potpišemo formular u kom se obavezujemo da ćemo poštovati embargo na objavu. To znači da nema pisanja i objavljivanja slika za Golf i Tiguan do određenog datuma, ali zato možemo da pričamo o Passatu.

Volkswagen Passat B9

Ako vam na prvi pogled deluje kao da je reč o redizajniranom modelu, varate se. Ovo je potpuno nova generacija koja skoro ništa nema zajedničko sa prethodnikom, izuzev siluete zadnjih bočnih prozora.

Kompletan dizajn je potpuno nov, sa koeficijentom aerodinamike smanjenim sa 0,31 na 0,25 Cd. Bitno je istaći da će Passat B9 imati isključivo karavan verziju.

Prodaja limuzine je, verovali ili ne, u poslednje vreme činila svega deset posto ukupne prodaje.

Auto je konstruisan na MQB Evo mehaničkoj platformi, koja je značajno unapređena u odnosu na dosadašnju.

Volkswagen Passat B9

Pre svega, produženo je međuosovinsko rastojanje i to za 50 mm, a duži su i prednji i zadnji prepusti.

Lepa vest je da su zadržani tradicionalni motori, što znači da će u prodaji i dalje biti 2,0 TDI u različitim nivoima snage, sa 122, 150 i 193 konjske snage.

Volkswagen Passat B9

Kako sami inženjeri priznaju, ovaj motor nema alternativu u pogledu vožnji na dugim relacijama.

Nema više manuelnih menjača, svi su DSG zbog, kako kažu, optimalnijeg korišćenja novih bezbednosnih sistema.

Volkswagen Passat B9

U ponudi će i dalje biti „4moušn“ (4MOTION) verzija sa pogonom na sva četiri točka, koja će se ugrađivati sa najsnažnijim dizelašem i najsnažnijim benzincem.

A kada smo već kod benzinaca, treba reći da je ozbiljno unapređen osnovni „1,5 eTSI evo2“ sa 150 KS dobio tehnologiju lakog hibrida od 48 volti sa starter-generatorom povezanim kaišem, ali i tehnologiju aktivnog menadžmenta cilindara (ACT plus).

Volkswagen Passat B9

I dalje su u ponudi 2,0 TSI motori sa 204 i čak 265 „konja“.

Velike izmene su dobili i plag-in hibridi. Više ih ne pokreće 1,4 TSI već 1,5 TSI evo 2 motor sa Milerovim ciklusom i ukupnom snagom sistema od 204 i 272 konjske snage.

Volkswagen Passat B9

Umesto baterije od 10,6 kWh dobili su novu od 19,7 kWh. Do sada su mogli da pređu oko 50 km samo na struju i da se pune na AC punjačima snage 3,6 kW, što je bio zlatni standard za dojučerašnje plug-in hibride.

 

Na devetoj generaciji Passata, plag-in hibridne verzije omogućavaju punjenje snage 11 kW na AC punjačima.

Volkswagen Passat B9

I ne samo to. VW Passat je postao prvi plag-in hibrid koji podržava punjenje od 50 kW na DC punjaču!

Brzo punjenje je izuzetno bitno i zbog toga što je povećan kapacitet baterije uz zadržavanje starih dimenzija i mase.

Volkswagen Passat B9

 

Sa njom „pasat“ sada može da pređe na struju čak 100 kilometara, uz ukupnu autonomiju od preko hiljadu kilometara!

Volkswagen Passat B9

 

Tu nije kraj ekskluzivi. Passat je po prvi put opremljen „menadžerom dinamike vozila“ (Vehicle Dynamics Manager).

On kontroliše funkcije elektronske blokade diferencijala (XDS) i komponente najnovije generacije dinamičke kontrole šasije (DCC Pro).

Volkswagen Passat B9

Upravljanje je neutralnije, stabilnije, agilnije i preciznije zahvaljujući selektivnim intervencijama kočenja i prilagođavanju tvrdoće amortizera.

U poređenju sa poznatim DCC-om sa konvencionalnim amortizerima sa jednim ventilom, amortizeri nove dinamičke kontrole šasije sada su opremljeni sa dva ventila.

Volkswagen Passat B9

Oni omogućavaju bolju i tišu vezu između karoserije i podvozja, čime bi vožnja trebalo da bude mirnija, sa manje podrhtavanja karoserije.

 

Zanimljivo je i to da će vozač u individual režimu moći da isprogramira tvrdoću DCC sistema po želji (ukupno 15 nivoa), baš kao što smo to videli na najsportskijim modelima VW grupacije.

Volkswagen Passat B9

Malo je reći da smo nestrpljivi da novu tehnologiju isprobamo u praksi, kada se auto pojavi u prodaji početkom sledeće godine.

Do tada, na licu mesta smo mogli da se uverimo u ostale novitete kada je reč o komforu pa i luksuzu.

Volkswagen Passat B9

Passat je postao ozbiljan konkurent premijum modelima po mnogim parametrima. Pre svega, gotovo da i nema površine pod tvrdom plastikom.

Sve je tapacirano ili alkantarom ili kožom, uključujući komandnu tablu. Atraktivno ambijentalno osvetljenje je vrlo suptilno pozicionirano, a tu je i ogromni panoramski krov sa mogućnošću otvaranja prednje polovine.

Volkswagen Passat B9

Naravno, displeji su jedan od lajtmotiva. Potpuno je nova grafika digitalnih instrumenata dijagonale 10,25 inča sa rezolucijom 1280×480 piksela.

Za nas su veliko iznenađenje i nove ručice iza volana. Sa desne strane su sada komande DSG menjača, dok je sa leve ručica koja je preuzela migavce i brisače.

Displej multimedije ima dve varijante, dijagonale 12,9 inča (1920×1080 piksela) i 15 inča (2240×1260 piksela).

Nama su prikazani prototipovi sa većim displejima, na kojima su ispravljene sve mane prethodne generacije.

Volkswagen Passat B9

Novi „MIB4“ multimedijalni sistem četvrte generacije sada ima komande klime i pojačavanja muzike sa pozadinskim osvetljenjem, dok je kompletan interfejs drugačiji i intuitivniji za korišćenje.

 

Primetili smo da ima vrlo brz odziv i da se lako prolazi kroz zaista brojna podešavanja.

Volkswagen Passat B9

S obzirom da su komande menjača, inače preuzete sa VW ID.7, izmeštene na volan, na centralnoj konzoli ima mnogo više mesta za sitnice i najveće telefone u pregradi za bežično punjenje sa hlađenjem.

Na kraju, Passat možda više nije limuzina u pogledu oblika karoserije, ali po pitanju luksuza i komfora svakako jeste.

Volkswagen Passat B9

Može da konkuriše i modelima iz klase iznad, s obzirom da je kompletno produženje međuosovinskog rastojanja od 50 mm i proširenje karoserije za 20 mm direktno uticalo na komfor na zadnjim sedištima.

Visina je ostala gotovo nepromenjena, ali nam je iznad glave ostalo bar još desetak centimetara prostora i to sa sve konstrukcijom panorame, što je identično kao u SUV modelima.

Volkswagen Passat B9

U svemu je profitirao i prtljažnik, koji je sa 650 povećan na 690 litara. Ako tome još dodamo i zvučno izolujuća bočna stakla napred i pozadi, verujemo da će biti tiho i pri velikim brzinama.

Sa nestrpljenjem očekujemo početak sledeće godine, kada će biti organizovane i prve test vožnje…

Volkswagen Passat B9

Napredno automatsko parkiranje

„Park asist plus“ je sistem koji je već poznat iz drugih Folksvagen modela. Ovo omogućava asistiranu vožnju unazad ili unapred u paralelnim ili bočnim parking prostorima.

Auto preuzima kontrolu nad ubrzanjem, kočenjem i upravljanjem u tu svrhu. Sve ovo je sada moguće i kada je vozač izvan automobila, putem mobilne aplikacije, što je vrlo zgodno kada je potrebno da se uparkira u uskim garažama.

Volkswagen Passat B9

Osim ovog sistema, Passat je dobio i „pro“ verziju. Sistem beleži poslednjih 50 metara vožnje. Ne samo što se automatski isparkirava istom putanjom, već „pamti“ i komplikovana parkiranja koja može sledeći put samostalno i automatski da ponovi.

Kada vozilo ponovo dođe na istu poziciju – na primer, na ulaz u garažu – automatski nudi preuzimanje parkiranja sa automatskim manevrisanjem.

Automatsko isparkiravanje je takođe moguće. Vozač može da sačuva do pet manevara parkiranja, kod kojih se pamti lokacija i način na koji će se parkiranje ili isparkiravanje izvesti.

Volkswagen Passat B9

Relaksacija za vozača i suvozača

Passat će biti dostupan sa opcionim „ergoaktiv“ prednjim sedištima. Omogućavaju električno podešavanje (do 14 načina, zavisno od verzije i opreme), kao i funkcije masaže i klimatizacije.

Funkcije uključuju pneumatsko četvorosmerno podešavanje lumbalnog dela i pneumatsku masažu sa tri komore ili masažu pritiskom na deset tačaka u naslonima za leđa.

Volkswagen Passat B9

Zapravo, preuzeta su sa Touarega, čiji je masažni sistem, po našem iskustvu, jedan od najboljih u auto-industrije današnjice.

Sedišta su takođe opremljena grejanjem i ventilacijom ali i automatskim sistemom za održavanje temperature tela.

Detektuje znojenje uz pomoć senzora temperature i vlage i po potrebi aktiviraju grejanje ili ventilaciju. Inženjeri kažu da se do sada nisu ukočili…

Volkswagen Passat B9Volkswagen Passat B9

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring