Auto magazin

Peugeot Metropolis 400i RS

Peugeot Metropolis 400i RS
18.12.2014.
Bolji od originala

Pre osam godina prvi funkcionalni trotočkaš predstavio je Pjađo. Isti koncept upotrebio je i Pežo, ali se poigrao sa detaljima i materijalima te napravio lepši i što je važnije jeftiniji skuter

U kamernom društvu trotočkaša našao se još jedan model, “pežo metropolis 400i”. Nije slučajnost što je Pežo rešio da napravi svoju verziju baš ovog modela – trotočkaši su najprodavaniji baš u Francuskoj. Ekskluzivno za Auto magazin, kompanija Verano Motors je prvi model koji im je stigao, poslala u našu redakciju na test.

IMG_4053

Vrlo atraktivna RS verzija

Dizajn nam se dopao već na prvi pogled. Iako su Italijani poznati po dizajnu, “pjađo MP3” je previše klasičan i sveden. Francuzi su se poigrali sa materijalima i kombinovali mat i lakiranu plastiku, glatku i prevrnutu kožu na sedištu i konac štepa u istoj boji kao detalj na felnama i prednjoj masci. Vrlo elegantno.

IMG_4128

Dinamičan, udoban i moderan

Pežo je napravio i vidljivu paralelu sa svojim četvorotočkašima što se vidi po obliku prednjih farova i LED dnevnih svetala i zaobljenoj liniji prednje maske, instrument tabli i dizajnu parkirne kočnice. Iako se vozačima motora generalno ne dopada nikakva sličnost sa automobilima, mislimo da Pežo ovog puta nije napravio grešku.

IMG_4135

Sličnost sa automobilima je namerna

“Metropolis” nije klasičan skuter, najpre zbog svoja dva prednja točka koji prižaju dobru stabilnost i u voznji ali i kad motor stoji, nego i zbog činjenice da se ova vrsta skutera vozi sa B kategorijom.
Slično je i kada govorimo o komforu. Čini nam se da je „metropolis“ preuzeo primat od „satelisa“ kada govorimo o udobnosti Pežoovih skutera. Sedište je veliko, vrlo udobno, a naslon se može podešavati.

IMG_4138

Pozdane kočnice

Volan i komande su ergonomski veoma dobro podešene, a sedište, koje je na visini od 780 mm, odgovara i višim i onim nešto nižim osobama ili damama. Nožna, zadnja, kočnica je postavljena tako, da će se svako ko vozi automobil, vrlo jednostavno navići i je verovatno koristiti pre nego komandu zadnje kočnice koja je na levoj ručici upravljača.

Vetrobransko staklo je veliko i može se podešavati po visini, tako da ni izuzetno visoki vozači neće imati problem sa vetrom. Naš zaključak je da je svaka paralela sa automobilom namerna i veoma dobro osmišljena.

IMG_4120

Umesto otvaranja prtljažnika ključem – prekidači

U vožnji se „metropolis“ takođe ponaša veoma dobro. Naravno, zbog dva prednja točka ne može se provući baš svugde, ali mu nije potrebno mnogo više prostora, možda tek koji santimetar. Ogibljenje je upotpunjeno Dinamik Damping (Dynamic Damping) sistemom koji sprečava prenos vibracija na ram, tako da se i veće neravnine jedva osećaju. Prednja viljuška je drugačije rešena nego kog „pjađa MP3“, tako da je ugao pod kojim se dva prednja točka mogu nagnuti veći i iznosi 40 stepeni, što omogućava i nešto agresivniju vožnju u krivinama. Doduše, još uvek nismo upoznali nikog ko je uspeo da se prevrne sa nekog sličnog trotočkaša, čak ni namerno.

IMG_4109

Dosta snage i na niskim obrtajima

Motor je potpuno nov i posebno je razvijen za „metropolis“. Zanimljivo je da se Pežo odlučio za zapreminu od 400 ccm, jer direktni konkurent, „MP3“ postoji u verzijama ot 300 i 500 ccm. Pri tome „metropolis 400i RS“ ima samo tri konjske snage manje od Pjađove „petstotke“, tačnije 37 „konja“. Snaga je raspoloživa i pri nižim obrtajima, i motor je veoma živahan.

Ako baš tražimo da mu nađemo neku manu, to može biti zvuk motora, ali ne može se baš mnogo očekivati od „jednocilindraša“ koliko god dobar on bio. Za one kojima je najveća briga emisija štetnih gasova, možemo da napomenemo da je emisija CO2 kod ovog motora 86,6 grama po pređenom kilometru.

IMG_4133

Pedala zadnje kočnice

Prtljažni prostor je povelik. Ispod sedišta je jedan deo, a drugi se nalazi iza suvozača i povezani su tako da možete spakovati i teniski reket. I dok je običaj da se na motorima ovaj prostor otvara ključem, kod „metropolisa“ se otvaraju pritiskom na dugme.

IMG_4139

Prostora samo za džet kacige

Nažalost, prostora za integralnu kacigu nema, ali se jednostavno mogu smestiti dve „džet“ kacige, omanja torba, i ponešto bakaluka.

IMG_4140

Upotrebljiv, praktičan prostor

Možemo da zaključimo da je Pežoov prvenac na tri točka jedan veoma zreo motor. Vodilo se računa o svim, kako dizajnerskim, tako i konstruktorskim detaljima, te je „MP3“ koji je lider u ovoj klasi, dobio jednog veoma ozbiljnog konkurenta. Dostupan je u beloj i titanijum sivoj boji, kao što je naš testni model.

U Srbiji se prodaje tek mesec dana, a veliko interesovanje ima i zbog pristupačne cene. Osnovna verzija „metropolisa“ može se kupiti po promotivnoj, sniženoj ceni od 7.000 evra.

Pročitajte naše utiske sa testa Pajđovog modela “MP3 500”.

ručna kao na autu

„Ručna“ kao na autu
Već smo rekli da je Pežo napravio niz sličnih rešenja, kao na automobilima. Iza lakiranog detalja sa znakom lava krije se elektronska ručna kočnica, koju sigurne nećete primetiti na prvi pogled. Obzirom da motor ima masu od 256 kg, može se pokazati kao praktična ako srećete na velikoj uzbrdici, pogotovo ako su za upravljačem pripadnice nežnijeg pola.

Pametni ključ

Pametni ključ
Ono što što predstavlja svakodnevicu u automobilskoj industriji, prvi put vidimo kod motocikala – „pametan“ ključ. Upotreba je istovetna, što znači da svim komandama pristupate sa ključem u džepu, na primer. Kontakt dajete pomeranjem prekidača u desnu stranu, a prtljažnike otvarate pritiskom na dugme. Za startovanje koristite prekidač koji je standard kod svih skutera.

svi podaci

Svi podaci na jednom mestu
Instrument tabla je ostavila veoma dobar utisak na nas. Ogledala u uglovima povećavaju preglednost podataka iz raznih uglova i kada je sunce direktno usmereno na zaštitnu plastiku. Digitalni displej pruža obilje podataka, pa tako pored standardnih činjenica, pređene dnevne kilometraže i potrožnje, znaćete i koliki je pritisak vazduha u pneumaticima.

IMG_4082

Peugeot Metropolis 400i
Tehnički podaci
Motor: jednocilindrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni, 399 ccm, 37 KS, obrtni moment 38 Nm pri 5500 o/min,
menjač automatski
Dimenzije: 2152/775/1310 mm, visina sedišta 780 mm, masa 256 kg, pneumatici 120/70 R12 napred 140/70 R14 nazad
Kočnice: dvostruki disk 200mm napred, disk 240 mm nazad

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Moto

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]