Auto magazin

Porsche još pre pet decenija napravio auto sa četvora vrata

Porsche još pre pet decenija napravio auto sa četvora vrata
14.03.2023.

Nemački proizvođač automobila pokušao je u nekoliko navrata da napravi auto sa četvora vrata. Na kraju mu je to i uspelo uvođenjem modela Panamera u serijsku proizvodnju.

Za prosečnog mladog ljubitelja automobila, teško je zamisliti vreme u kome Porsche nije pravio vozila sa četvora vrata.

Dok su 911 i 718 sa dvoja vrata najpoznatiji modeli nemačkog proizvođača automobila, dve trećine njihovog trenutnog asortimana zapravo ima četvoro vrata.

I dok neki entuzijasti pamte pokušaje sa pretečom Panamere,  poput koncepta 989, priča zapravo ide mnogo dalje nego što bi većina očekivala.

Prvi Porsche projekat sa četvoro vrata zapravo se proteže sve do pedesetih, ali umesto da je označen čuvenim grbom Štutgarta, nosio je značku StudebakerPorsche 989 Z-87, kako ga je nazvao američki proizvođač automobila (i Type 542 kod Porschea), bio je zasnovan na rastegnutoj platformi Porschea 356 i bio je detaljnija verzija drugog rastegnutog prototipa sa dvoja vrata nazvanog Type 530.

Porsche Type 542

Otprilike u to vreme je Studebaker pripojen brendu Packard, tako da su postojala četiri prototipa napravljena od Z-87. Projekat je na kraju pao u zaborav i nikada nije stigao do proizvodnje.

Sledeći pokušaj Porschea usledio je kasnih osamdesetih sa prototipom 928 H50, izduženom verzijom 928 koja je imala motor postavljen napred i zadnja vrata sa kontra otvaranjem, slično kao kod Mazde RX-8.

Čak je imao i električno podešavanje zadnjih sedišta, što govori da su ozbiljno planirali da imaju putnike pozadi.

Međutim, prototip, koji je kreirala kompanija American Sunroof Company, imao je veliku izbočinu u vidu tunela za kardan (pogon je bio zadnji iako je motor postavljen napred).

Porsche 928 H50

Pored toga, kontra otvaranje zadnjih vrata i konstrukcija bez “B” stuba nije bilo dovoljno čvrsta za Porscheove standarde.

Nekoliko godina kasnije, posle promene menadžmenta, Porsche je odlučio da se još jednom okuša u modelu sa četvora vrata konceptom 989, verovatno najbližom varijantom preteče Panamere kakvu poznajemo.

Dizajniran da bude porodični sportski automobil sa naglaskom na „sportski“, projekat je po performansama bio uporediv sa BMW-om M5 iz tog vremena.

Koncept je imao Audi V8 motor i bio je konstruisan na potpuno novoj platformi, omogućavajući ubrzanja do stotke od oko šest sekundi i maksimalnu brzinu od 274 km/h.

Porsche 989

Što se estetike tiče, uprkos tome što je nastao u vreme kada je nastao 964 911, umesto toga je usvojio moderniji izgled, utirući put dizajnerskom jeziku koji sada povezujemo sa 993 911.

Do 1991. napravljena su tri modela u punoj veličini, ali para za dalji razvoj jednostavno nije bilo. Procenjeno je da bi Porsche morao da proda 15.000 primeraka modela 989 godišnje po ceni 50% višoj od moderne Panamere samo da bi se isplatio. Au to vreme su prodavali jedva 2.000 primeraka modela  928 godišnje.

Na kraju, 1992. godine, uprkos svom novcu koji je u njega uložen, obećavajući projekat 989 je konačno odbačen.

Poslednji koncept sa četvoro vrata došao je u obliku kompaktne ekonomične limuzine dizajnirane za kinesko tržište.

Porsche

Nazvan C88, porodični automobil nije imao nikakve sportske namere (niti je bio brendiran kao Porsche), a iako je napravljen prototip, ni jedan nikada nije pušten u proizvodnju.

Na kraju je Cayenne postao prvi Porsche sa četvoro vrata 2002. godine, ali ona koja je bliža liniji svojih prethodnika bila je Panamera, koja je debitovala 2009.

Panamera sada živi u svojoj drugoj generaciji 14 godina kasnije, pa sada ima čak i karavan verziju. Osim nje, tu je i električni Taycan, kao i njegova karavan varijanta Gran Turismo, pored Cayenne i Macan SUV-ova.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]