Auto magazin

TEST: BMW CE 04

TEST: BMW CE 04
13.03.2023.
Električna raketa

Prvi smo imali priliku da testiramo jedan od najzanimljivijih noviteta za ovu sezonu, „BMW CE 04“, koji ipak nije za svakoga…

Model CE 04 nije prvi električni skuter koji je BMW proizveo. Ta slava pripala je modelu C Evolutuion koji je premijeru doživeo 2012. na Letnjim olimpijskim igrama u Londonu.

Godine 2016, predstavljenja je „long distance“ verzija koja je omogućavala domet od 160 km sa jednim punjenjem. Izgled mu je bio tipičan za BMW maksi skutere te generacije.

Deceniju kasnije ispred nas je novi CE 04 koji ne liči ni na jedan skuter koji smo do sada vozili, a ni videli. Ime je sklopljeno od više segmenata: „C“ je oznaka za BMW skutere, „E“ označava struju a „04“ da pripada klasi, odnosno da je reč o standardnom motoru od 400 ccm.

Elektro motor koji pokreće CE 04 je derivat onog koji je smešten u BMW „iX“ električne automobile samo, naravno, prilagođenih dimenzija i  kapaciteta za dvotočkaša.

Test BMW CE 04

Inače, i baterija i motor se proizvode u fabrici u Berlinu, što govori da ništa nije prepušteno sličaju, odnosno trećem licu koje bi proizvodilo komponente.

Kapacitet baterije je 8,9 kW/h (60,6 Ah) koji omogućuje domet od fabrički deklarisanih 130 kilometara, a BMW je posebno za ovaj skuter dizajnirao sasvim nov sistem rekuperacije.

Baterija je smeštena na samom dnu šasije i u njenoj sredini. Ima vodeno hlađenje mada je tako postavljen da ga vazduh još dodatno rashlađuje.

Kao što smo rekli, montiran je direktno na šasiju, a zadnji točak se pokreće putem niza zupčanika i na kraju i kaiša.

Test BMW CE 04

Ovakva postavka ima prednost u performansama zadnjeg ogibljenja u odnosu na standardne skutere, a uticala je i na smanjenje mase.

CE 04 ima i drugi elektro motor koji je zadužen za rad elektronskih sistema poput infotejmenta ili svetala.

Pre nego što smo pokrenuli motocikl na testu, trebalo je da se upoznamo i sa nekim detaljima koji ne postoje na standardnim verzijama.

Čim startujete motor na ekranu vam se prikažu svi podaci vezani za trenutno stanje baterije. Odmah smo instalirali i aplikaciju na pametni telefon čime je aktivirana i navigacija. Mapa Srbije se podrazumeva.

Test BMW CE 04

Ukoliko ste ranije vozili bilo koji BMW motocikl lako ćete se snaći u prolasku kroz meni. Sve komande su iste kao kod standardnih motora.

Ukoliko niste, trebaće vam određeno vreme da se snađete, ali posle prvog pokušaja shvatićete da je jednostavno.

Motor se „pali“ pritiskom na dugme, dok vam je ključ smešten u džepu. Kad startujete motor – ne čuje se ništa! A nema ni onih par minuta koliko se obučno sačeka da se motor malo zagreje pre nego što krenete da vozite. Kreni i vozi!

Električni skuter se naravno vozi drugačije nego standardni motocikl. U trenutku kad pustite ručicu gasa motor automatski krene da puni bateriju i samim tim koči.

Test BMW CE 04

Dakle ukoliko želite da se krećete ručicu gasa morate non-stop da držite i na taj način održavate željenu brzinu koliko god ona mala bila.

Ako ste navikli da pred krivinu samo pustite ručicu gasa to ovde nećete moći jer „CE 04“ kreće automatski da usporava. Svakako će vam biti potrebno neko vreme da se naviknete.

Sledeća stvar na koju morate da obratite pažnju pri vožnji jeste da ste – nečujni. Skoro pa potpuno.

Tek pri brzinama većim od 100 km/h iz vašeg motora se čuje zujanje, ali nema onog prepoznatljivog zvuka na koji smo navikli i mi i drugi učesnici u saobraćaju.

Test BMW CE 04

Upravo zbog te tišine trebalo bi da budete oprezni jer vas drugi vozači ne čuju. Predlažemo da u situacijama kada se provlačite kroz gužvu obilato koristite sirenu kako bi drugi bili svesni vašeg prisustva.

Zahvaljujući nisko postavljenoj bateriji težište motor je veoma dobro podešeno. Motor je vrlo upravljiv i lako se vozi.

CE 04 će vas sigurno iznenaditi svojom brzinom i ubrzanjima, pogotovo ako ste pre njega vozili neki maksi skuter. Nije važno koji jer je brži od svih. Neverovatno je živahan i trenutno odgovara na komandu gasa.

Čim „odvrnete“ ručicu gasa, istog sekunda poletite i to bukvalno. Ovde na red stiže i objašnjenje za neobično dugo međuosovinsko rastojanje.

Test BMW CE 04

Da je kraće, motor bi se, pri kretanju iz stanja mirovanja, propinjao na zadnji točak. Ovim je to sprečeno.

Na prvi pogled možete da uočite da je sedište drugačije nego kod standardnih skutera. Možda će vam delovati neudobno, ali nije tako.

Sedi se uspravno i vrlo udobno. Međutim, suvozač vam neće biti baš oduševljen ukoliko mislite da pređete nešto više kilometara.

Pridržava ga minimalno zakrivljenje na zadnjem delu sedišta, dok su ručice  smeštene ispod sedišta, pa je saputnik prinuđen da se drži za vozača.

Test BMW CE 04

Konvencionalni prostor ispod sedišta ne postoji. Kacigu smeštate u prostor koji se otvara sa bočne strane.

Integralna kaciga ovde ne može da stane jer otvor nije dovoljno veliki. Inače, u istom prostoru nalaze vam se i kablovi za punjenje, što je vrlo praktično rešenje.

Motor možete puniti na punjaču kao i na klasičnoj kućnoj utilčnici. Ovu drugu varijantu nismo isprobali jer kada živite u stambenoj zgradi na višem spratu punjenje na kućnom punjaču i nije baš praktično.

Za to vam treba mnogo metara kabla i vrlo tolerantne komšije. Srećom, brzih punjača ima u tržnim centrima.

Test BMW CE 04

U trajanju od jedne prosečne pauze za kaficu ili kraće kupovine napunićete bateriju i za više od 50 posto.

Skoro svi brzi punjači imaju svoj kabl tako da čitav proces povezivanja traje samo par sekundi i nije potrebna ama baš nikakva veština.

Razmagnetišete punjač platnom karticom i spojite sa skuterom. To je sve.

Sad je vreme da podsetimo da je BMW upravo za ovaj model konstruisao poseban sistem rekuperacije koji stvarno radi.

Test BMW CE 04

U gradskoj vožnji, u stani-kreni režimu, baterija se nije praznila brzo, čak ni u Dynamic modu.

Kad vozite na otvorenom putu situacija je nešto drugačija jer je brzina manje-više konstantna pa se baterija manje dopunjuje.

U svakom slučaju nama je trebalo dva dana da bateriju sa 98 procenata dovedemo do četrdesetak.

Tek trećeg dana je bilo potrebe da se baterija dopuni, uz napomenu da smo mahom vozili po gradu.

Test BMW CE 04

Ukupan utisak posle testa CE 04 je bio više nego zadovoljavajući. Za početak, izgleda futuristički i sigurno ćete biti primećeni gde god da se pojavite.

U vožnji, prosto leti, baterija se ne prazni tako brzo, lako se puni, a pri tome ne troši gorivo i ima nultu emisiju štetih gasova!

I na kraju, u standardnoj verziji košta jednako kao maksi skuteri renomiranijih marki. Što se nas tiče, sve je vrlo jasno…

Test BMW CE 04

Nela Tasić

Dinamično i komforno

Već je uobičajeno da BMW motocikli imaju mogućnost doplate za pakete opreme. Isto je i sa modelom CE 04.

Dinamik paket obuhvata ABS Pro, adaptivne farove i dodatne modove vožnje, i paket košta 380 evra.

Komfort paket podrazumeva drugačije sedište i grejače sedišta i ručica na upravljaču, a njegova cena je  450 evra.

Test BMW CE 04

Dodatna oprema

Cena bazne verzije BMW CE 04 je 13.990 evra. Kombinacija sive i narandžaste grafike koja je bila na test motoru „avangard“ se doplaćuje 220 evra.

Doplata za alarm je 240, centralni štender 100, kontrolu pritiska u gumama 130 evra. Jedino što  model na testu nije imao jeste veći vizir za koji je potrebno doplatiti još 90 evra.

Test BMW CE 04

BMW CE 04

Motor: ACA  Liquid-cooled permanent magnet synchronous motor with surface magnets

Snaga: 31 kW /42 KS pri 4.900 o/min

Maksimalni obrni moment: 62 Nm pri  1.500 o/min

Menjač:          automatski

Baterija:         litijum-jonska visoke voltaže od 148 A

Međuosovinsko rastojanje:            1675 mm

Dimenzije:     2285x855x1150 mm

Visina sedišta:          780 mm

Suva masa:   231 kg

Pneumatici: 120/70 R15 napred, 160/60 R 15 nazad

Kočnice:        dvostruki disk 265 mm sa fiksiranim četvoroklipnim čeljustima napred, disk 265 mm sa jednoklopnim plivajućim čeljustima nazad

Test BMW CE 04

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Moto Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]