Pre i posle vožnje testiramo dobar espresso: Illy X7

Kompanija Illy jedan je od proizvođača najkvalitetnije kafe u svetu. Na našem tržištu u ovom trenutku nema bolje kafe koja se regularno može kupiti u velikom broju maloprodajnih objekata raznih trgovinskih lanaca.

Kafa se pakuje u nekoliko oblika, u zavisnosti od toga da li je namenjena profesionalcima ili za kućnu upotrebu.

Illy je poznat i po tome što svoju kafu, između ostalog, pakuje u kapsule i to čak četiri tipa u smislu konstrukcije. Prošli put smo testirali espresso aparat i4 Mitaca sistema koji koristi najveće kapsule.

Reč je o kompaktnom profesionalnom aparatu  koji je namenjen češćem korišćenju.

auto magazin srbija illy x7 espresso sapori group

Ovaj put, opredelili smo se za Illy Home program i iperespresso sistem koji takođe koristi kapsule, ali drugačije konstrukcije. Konkretno, testirali smo espresso aparat oznake X7, namenjen kućnoj upotrebi ili u manjim kancelarijama.

Relativno je malih dimenzija i vrlo atraktivnog izgleda, tako da bez problema možete da ga držite i na radnom stolu. Osim što ulepšava svaki prostor, pravi sjajnu kafu.

Pre svega, treba reći da sistem sa kapsulama drastično olakšava život u smislu da nema prljanja, brisanja, čišćenja i sličnog posle pravljenja kafe.

auto magazin srbija illy x7 espresso sapori group

Umesto mlevene kafe u masivnu ručicu se postavi kapsula i jednostavno se uvrne u aparat, za oko osminu kruga. Mašina je spremna za pravljenje kafe već posle dvadesetak sekundi od uključivanja.

Možda tastatura deluje komplikovano na prvi pogled, ali u suštini se koriste svega tri dugmeta. Prvo sa leve strane je za uključivanje, dok brojke oko centralnog tastera sa simbolom šoljice kafe zapravo ne mogu da se pritisnu. One služe da vidite dokle je mašina stigla u procesu zagrevanja.

auto magazin srbija illy x7 espresso sapori group

Kada je spremna, simbol šoljice kafe postane plav i začuje se prijatan zvučni signal. Kada kliknete na “šoljicu”, počinje proces pravljenja kafe.

Kao veliku prednost ističemo to što sam proces proticanja vode kroz kapsulu traje relativno dugo, što je jedan od bitnih preduslova za kvalitetan espresso. Kad kažemo dugo, mislimo na vreme od desetak sekundi.

auto magazin srbija illy x7 espresso sapori group

Tanak mlaz i tamna kafa obećavaju kvalitet. Mi smo koristili crvene kapsule sa mešavinom različitih vrsta stoprocentne arabike. Prepoznatljiva je po kapsulama i konzervi crvene boje, a ukoliko želite, možete da se odlučite i za različite vrste monoarabika, odnosno arabika iz različitih zemalja.

Konkretno, detalajn izbor možete da pogledate na internet stranici kompanije Sapori Group, generalnog uvoznika Illy kafe i espresso aparata za našu zemlju.

auto magazin srbija illy x7 espresso sapori group

Na raspolaganju su monoarabike iz Brazila i Kostarike, a osim za standardan i kratki espresso može da se kupi i kafa za produžene varijante, zatim bez kofeina ali i za one koji vole jače pečenu kafu.

Kada je kafa napravljena, ručica mašine se jednostavno odvrne a kapsula izbaci u đubre, bez ikakvog prljanja i potrebe za brisanjem. Espresso aparat X7 sam “prepoznaje” vrstu kapsule, pa u skladu sa tim podesi i odgovarajuću dužinu kafe.

auto magazin srbija illy x7 espresso sapori group

Crvene kapsule koje smo koristili prave kafu od 25 mililitara, odnosno kratki espreso. Kafa je vrlo kremasta, kao na kvalitetnim profesionalnim mašinama.

Po želji, možete ponovo da kliknete na oznaku “šoljice” i produžite kafu.

Lepa pogodnost je to što se na vrju espresso aparata X7 nalazi prostor za grejanje šoljica. Grejač radi samo dok je mašina uključena, mada efekat grejanja nije baš jak s obzirom da je podloga na kojoj stoje šoljice zaobljena, pa dolazi do rasipanja toplote.

auto magazin srbija illy x7 espresso sapori group

Ukoliko želite da zagrejete šoljicu puštanjem tople vode, odnosno puštanjem mašine u rad bez kapsule, budite spremni na dosta prskanja, s obzirom da mlaz vode bez kapsule nije usmeren.

Za one koji vole napitke sa mlekom, na raspolaganju je mogućnost pravljenja kapućina. Ipak, u ovoj varijanti treba biti spreman na malo čišćenja i brisanja slavine za puštanje pare, koja radi po istom principu kao i profesionalni aparati.

auto magazin srbija illy x7 espresso sapori group

Rezervoar za vodu je dosta veliki, tako da nije potrebno često ga puniti.

Sve u svemu, Illy je napravio vrlo zanimljiv aparat koji ispunjava ono što se od njega očekuje – da pravi odličnu kafu, uz minimalno održavanje. Jeste da je napravljen od plastike, ali je dizajn takav da mu je teško odoleti.

auto magazin srbija illy x7 espresso sapori group

Dodatne informacije o Illy kafi i aparatima koji se prodaju na našem tržištu možete pronaći na internet stranici uvoznika, kompanije Sapori Group, ili u Illy Shopu u Bulevaru Zorana Đinđića 48b.

Brojevi telefona su +381(11) 22 83 200 i 060/70 777 39.

auto magazin srbija illy x7 espresso sapori group

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring