Premijera: Mercedes-Benz EQE SUV stiže posle limuzine

1

Potpuno novi Mercedes-Benz EQE SUV 2024 je pred nama, sa pomalo zbunjujućim izborom imena, dometom do 590 kilometara, pogonom na zadnje ili sve točkove i izlaznom snagom od 292 do 408 KS.

Dok je potpuno električna limuzina EQE ekvivalent Mercedesovoj E klasi, novi EQE SUV po dimenzijama i prestižu odgovara SUV modelu GLE.

Mercedes EQE SUV

Na prvi pogled, EQE SUV je nešto viši i praktičniji od EQE limuzine. Međutim, njegovo međuosovinsko rastojanje od 3030 mm je zapravo 90 mm kraće.

Mercedes kaže da kraće međuosovinsko rastojanje čini automobil agilnijim, što je pravi podvig za automobil koji teži oko 2600 kg.

Mercedes EQE SUV

Sa 520 litara zapremine prtljažnika je takođe specifičan. Veći je u odnosu na gepek limuzine koja ima 430 litara, ali je  110 litara manji u odnosu na Mercedes GLE.

Kao i limuzina, EQE SUV dobija opciju Mercedesovog hiperekrana. Tu je dodatak Dolbi Atmos audio, kao i sistem za filtriranje vazduha opremljen HEPA filterom.

Mercedes EQE SUV

OTA ažuriranja su deo paketa, dok se kupcima obećava mogućnost ažuriranja ili „otključavanja“ određenih funkcija putem istog sistema.

Takođe će omogućiti da se određene funkcije aktiviraju kada se odobri regulatorno odobrenje, kao što je Intelligent Park Pilot, koji omogućava automatsko parkiranje.

Mercedes EQE SUV

U ponudi je veliki broj sistema asistencije, dok Eco Assist automatski prilagođava snagu regenerativnog kočenja u skladu sa okolnim saobraćajem, pomažući nesmetanu vožnju jednom pedalom.

Od ostale haj-tek opreme izdvajamo tehnologiju digitalnih farova, koja projektuje pomoćne oznake ili simbole upozorenja na put ispred vas.

Mercedes EQE SUV

Što se tiče povećanja dometa, u varijantama 4Matic EQE SUV-a, prednji motor se može potpuno isključiti tokom malih opterećenja, omogućavajući uštedu baterije. Naravno, standard je i tehnologija upravljanja na sva četiri točka, kod koje se zakreću i zadnji.

Mercedes EQE SUV će biti ponuđen u pet varijanti. Gama počinje verzijom EQE 350+ sa pogonom na zadnjim točkovima, dok EQE 350 4Matic i EQE 500 4Matic imaju pogon na sva četiri točka. AMG će ponuditi EQE 43 i EQE 53, o kojima ćemo nešto kasnije. Svi modeli koriste istu bateriju od 90,6 kWh kao u limuzini.

Mercedes EQE SUV

Osnovni 350+ nudi najbolji domet od 480 do 590 km. EQE 350 4Matic, zahvaljujući dodavanju motora na prednjoj osovini, ima obrtni moment povećan na 765 Nm. Njegova autonomija je od 459 do 558 km.

Najmoćniji EQE 500 4Matic ima 408 KS i 858 Nm. Njegova autonomija je od 460 do 547 km.

Mercedes EQE SUV

Što se tiče punjenja, EQE SUV može da se puni snagom do 170 kW. Mercedes kaže da će moći da pređe maksimalno 220 km posle 15 minuta DC punjenja, dok će brend garantovati za svoje baterije deset godina ili 250.000 km — sa neodređenim „definisanim preostalim kapacitetom“.

Uporedo sa regularnom verzijom lansira se i Mercedes-AMG EQE SUV — prvi potpuno električni visokoperformansni SUV trokrake zvezde.

Mercedes EQE SUV

Mercedes-AMG EQE 43 4Matic SUV isporučuje 476 KS, što je dovoljno za sprint od 0 do 100 km/h za 4,3 sekunde i za maksimalnu brzinu od 210 km/h.

Snažniji SUV EQE 53 4Matic+ razvija 626 KS i 950 Nm obrtnog momenta. Maksimalna brzina je 220 km/h. Ali, tu se priča ne završava. Ako želite još više snage, možete doplatiti za AMG Dynamic Plus paket.

Mercedes EQE SUV

U zavisnosti od temperature i stanja napunjenosti baterije, režimi Race Start i Boost će pojačati snagu na 687 KS i 1000 Nm. Smanjuje vreme od 0–100 km/h na 3,5 sekunde i povećava maksimalnu brzinu na 240 km/h.

Mercedes EQE SUVMercedes EQE SUV

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring