Prva test vožnja: Novi VW Polo

VW Polo šeste generacije stiže sa mnogim novinama preuzetim sa daleko skupljih modela. Po svojim dimenzijama, prevazišao je ne samo svog prethodnika, već i Golfa 4, nudeći mnogo više mesta na zadnjim sedištima ali i u prtljažniku Hamburg, Nemačka Od našeg specijalnog izveštača, Aleksandar Bursać

auto magazin srbija novi vw polo test

Polo je auto koji ima tradiciju tek dve godine kraću u odnosu na Golfa ali vrlo uspešnu. Do sada je prodato preko 16,5 miliona primeraka uključujući razne verzije karoserije.

Mali Volkswagen je u međuvremenu toliko porastao u svim pravcima da je sada veći ne samo od svog prethodnika, već i od Ggolfa 4, uključujući širinu, visinu, međuosovinsko rastojanje i zapreminu prtljažnika.

Jedino dužina nije veća od „četvorke“, ali sve ostalo jeste, pa čak i unutrašnji prostor za putnike. Ekipa Auto magazina je dobila priliku da se u sve ovo lično uveri na ekskluzivnoj međunarodnoj prezentaciji VW Pola šeste generacije, koja je održana na severu nemačke u Hamburgu.

Auto izgleda vrlo prepoznatljivo a odmah su vidljive i najveće izmene. Po prvi put, Polo je dobio LED tehnologiju glavnih i dugih svetala u farovima, uključujući i zadnja svetla.

auto magazin srbija novi vw polo test

Na raspolaganju nam je bilo nekoliko paketa opreme. Dosadašnjim se pridružio Beats, koji je, pogađate, karakterističan po sjajnom ozvučenju snage 300 vati.

Kratko smo se družili sa ovim Polom kako bismo isprobali muzički ugođaj i moramo da priznamo da nas je impresionirao bas, zahvaljujući sabvuferu smeštenom pored rezervnog točka.

auto magazin srbija novi vw polo test

Polo Beats je baziran na srednjem, Comfortline paketu sa određenim dodacima. Zamišljen je kao idealan izbor za mlađu ciljnu grupu, dok je najviši, Gighline, namenjen onima koji su zahtevniji u pogledu opreme. Upravo takav Polo je bio rezervisan za nas.

Luksuz počinje već prilikom otvaranja vrata – beskontaktno otključavanje je nešto što definitivno olakšava svakodnevnu vožnju, pogotovo ako često ulazite i izlazite iz auta.

Motor se startuje pritiskom na taster, smešten pored ručice menjača, baš kao i kod daleko skupljih modela VW grupacije.

auto magazin srbija novi vw polo test

Međutim, ono što smo nas je najviše impresioniralo je Active Info Display. Reč je digitalnim instrumentima, odnosno velikom displeju dijagonale koji je postavljen umesto instrumenata.

Kao i kod najskupljih modela grupacije, ima nekoliko mogućnosti prikaza; vozač može da bira dizajn virtuelnih instrumenata a može i da podesi da se preko celog displeja prikazuje mapa navigacije.

Ovo je nešto po čemu je Folksvagen zaista prvi i moramo da priznamo da izgleda vrlo efektno u Polu. Osim luksuznih sedišta presvučenih alkantarom, zatekao nas je i bežični punjač za mobilne telefone.

auto magazin srbija novi vw polo test

Postavljen je u pregradi ispred ručice menjača u koju staju i najveći telefoni. Ne samo što bežično puni telefon, već bežično povezuje vaš telefon sa eksternom antenom ugrađenom na auto, pojačavajući signal.

S obzirom na povećanje međuosovinskog rastojanja od čak 92 milimetra, ozbiljno je unapređen komfor na zadnjim sedištima.

Čak i visoke osobe nemaju problem sa prostorom za kolena, a mesta za glavu ima više nego u nekim modelima klase iznad.

auto magazin srbija novi vw polo test

Uz sve to, prtljažnik je povećan za 71 litar, na ukupno 351 litar. Pravilnog je oblika i maksimalno upotrebljiv; čak i u verziji sa sabvuferom ima mesta za rezervni točak pune veličine.

Kvalitet završne obrade je na najvišem nivou; vrata se zatvaraju uz zvuk kao na skupljim automobilima, a komandna tabla je, bez obzira na personalizacije u pogledu boje, izlivena iz jednog komada meke plastike.

auto magazin srbija novi vw polo test

Jedino što nam se nikako ne slaže uz ukupni utisak kvaliteta i tehničke superiornosti je tapacirung vrata, koji je skoro u potpunosti od tvrde plastike, sa vrlo malom tapaciranom površinom za laktove, baš kao u Škodama. Doduše, identična situacija je i na Audiju Q2.

auto magazin srbija novi vw polo test

Komande automatske „klime“ sa dve zone su potpuno nove. U okviru njih su i tasteri grejača sedišta. Tu su sada dva USB konektora; u jednom je bio zakačen modem za bežični internet a drugi smo koristili za muziku.

auto magazin srbija novi vw polo test

Multimedijalni uređaj standardno ima dijagonalu 6,5 inča i osetljiv je na dodir, dok bolje opremljene verzije imaju veći displej od osam inča, uz mogućnost povezivanja mobilnih telefona oba operativna sistema.

Naš Polo je, osim najboljim paketom opreme, opremljen i trenutno najjačim motorom 1,0 TSI od 95 KS. Motor sam „vergla“ na kratak okret ključa.

auto magazin srbija novi vw polo test

Tiho i mirno radi na leru, bez ikakvih vibracija. Uz ovu slabiju verziju 1,0 TSI motora se ugrađuje petostepeni menjač.

Hodovi su vrlo kratki a ručica je maksimalno precizna. Sedi se prilično zavaljeno za B segment, što je još jedna velika promena. Konkretno, pedala kvačila je vrlo udaljena kada se pritisne do kraja, pa smo morali da malo približimo sedište više nego inače.

auto magazin srbija novi vw polo test

Zbog toga je bilo neophodno da odaljimo volan. Drugim rečima, visoki vozači će sedeti vrlo udobno, kao da su u automobilima više klase.

Primećujemo da je zvučna izolacija dosta popravljena, pogotovo na višim brzinama.

auto magazin srbija novi vw polo test

Ona je „krivac“ što se motor slabije čuje, pa je potrebno malo vremena kako biste se navikli na menjanje brzina po sluhu.

U početku ih menjate prekasno, pa je potrebno gledati u indikator promene brzina kako bi se ušlo u rutinu.

auto magazin srbija novi vw polo test

Motor je veoma elastičan i pri niskim obrtajima, što nije baš često na malolitražnim turbo-motorima.

Sa druge strane, ne voli previše visoke obrtaje, s obzirom da maksimum postiže na svega pet hiljada obrtaja.

auto magazin srbija novi vw polo test

Vožnja lokalnim putevima spušta potrošnju na oko pet litara. Na autobanu, i to na deonicama bez ograničenja brzine, Polo sa slabijim turbo-benzincem bez problema izlazi na kraj sa daleko jačim automobilima; sa snagom posustaje tek pri brzinama većim od 160 km/h.

Na žalost, nismo stigli da isporbamo verzije sa atmosferskim motorima, ali smo na kratko vozili dizel i 1,0 TSI sa DSG menjačem.

auto magazin srbija novi vw polo test

Dizelaš je takođe dosta utišan i vrlo uglađen u radu, sa gotovo potpunim odsustvom turbo-rupe. Lako se vozi ne samo na otvorenom, već i po gradu, sa spremnošću da toleriše pogrešan stepen prenosa i vrlo niske obrtaje.

Sedmostepeni DSG menjač se uz 1,0 TSI motor pokazao idealnim pre svega u gradskim sredinama. Očekivano inteligentno menja brzine i to uz minimalno veću potrošnju goriva.

auto magazin srbija novi vw polo test

Osim smanjenja buke, dopalo nam se što Polo i dalje ima meko podešeno ogibljenje, ali bez doskorašnje tendencije da „zapliva“ prilikom zaustavljanja ili prilikom prelaska preko neravnina.

Takođe, sedišta su nešto mekša nego do sada. Uprkos povećanju dimenzija i novim tehnologijama, Polo nije dobio na težini.

Cene za Srbiju za sada nisu poznate. Pretprodaja počinje sredinom septembra a prvi primerci će stići do svojih kupaca već sredinom oktobra meseca.

auto magazin srbija novi vw polo test

Devet motora

Folksvagen je za Polo pripremio ukupno devet motora. Za početak, kupcima će biti dostupna samo tri i to benzinca zapremine 999 kubika – dva atmosferca od 65 i 75 „konja“, kao i TSI u slabijoj verziji od 95 konjskih snaga.

Svi oni imaju start-stop sistem i uređaj za rekuperaciju, odnosno za pretvaranje kinetičke u električnu energiju.

auto magazin srbija novi vw polo test

Do kraja godine stižu i preostali motori – 1,0 TSI sa 115 KS, baš kao i novi 1,5 TSI sa 150 „konja“ i tehnologijom deaktivacije cilindara kada nije potrebna veća količina snage.

Po prvi put, biće dostupan i sa fabrički ugrađenim uređajem za pogon na metan. Ugrađivaće se samo uz slabiji 1,0 turbo, koji ima oznaku 1,0 TGI.

Umesto 95 imaće 90 KS. Dizelaše predstavlja poznati 1,6 TDI sa 80 i 95 KS. Vrhunac ponude je Polo GTI, u koji će se ugrađivati 2,0 TSI motor sa 200 konjskih snaga.

auto magazin srbija novi vw polo test

Unapređeno automatsko parkiranje

Ne samo da je teško pronaći auto niže klase koji ima sistem za automatsko parkiranje, već je nemoguće pronaći ovako napredan sistem.

Polo olakšava parkiranje tako što auto sam manevriše ali i koči. U praksi, to znači da je potrebno da kontrolišete samo gas i kvačilo.

auto magazin srbija novi vw polo test

Najbolja bezbednosna oprema

Folksvagen nas je iznenadio podatkom da će čak i bazni Trendline paket biti opremljen sistemom za automatsko kočenje u cilju izbegavanja sudara ili ublažavanja njegovih posledica.

I ne samo to, novi sistem radarskih senzora i kamera prepoznaje i pešake, što dodatno utiče na bezbednost.

auto magazin srbija novi vw polo test

Prvi u klasi

Po ugledu na veće i luksuznije modele, Polo je dobio virtuelne instrumente. Poručuju se kao dodatna oprema.

Reč je o displeju dijagonale 11,7 inča, rezolucije 1.280×480 piksela sa 133 tačke po inču. Vozač ima nekoliko mogućnosti u pogledu odabira dizajna i pregleda instrumenata.

auto magazin srbija novi vw polo test

VW Polo
Motor 1,0 1,0 1,0 TSI
Zapremina (ccm) 999 999 999
Snaga (kW/KS) 48/65 55/75 70/95
Maks. o. moment (Nm) 95 95 175
Dimenzije (mm) 4053/1751/1461
Međuos. rastojanje (mm) 2548
Prtljažnik (l) 351/1125
Rezervoar (l) 40
Maks. brzina (km/h) 164 170 187
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 15,5 14,9 10,8
Potrošnja (l/100 km) 6,0/4,1/4,8 6,0/4,1/4,8 5,6/3,9/4,5
Emisija CO2 (g/km) 110 110 103

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring