Nova Opel Insignia GSi još bolja na Nirburgringu

Pored benzinskog motora od 260 konja i 400 Nm, Opel Insignia GSi je dostupna i sa BiTurbo dizel motorom od 210 KS i 480 njutn-metara

Nova Opel Insignia GSi je potpuno drugačija od standardne. Deset milimetara je bliže tlu  i najamanje 160 kilograma je laganija od prethodnika, modela Insignia OPC.

Sa inteligentnim pogonom na sva četiri točka, koji šalje precizno odmerenu količinu obrtnog momenta svakom točku posebno, zahvaljujući Torque Vectoring sistemu, upravljanje je dovedeno do perfekcije, a podupravljanje eliminisano.

Michelin Pilot Sport 4 S pneumatici na točkovima prečnika 20 inča obezbeđuju visok nivo prijanjanja, dok moćne Brembo kočnice garantuju kratak zaustavni put i visoku bezbednost.

Pored toga, direktno upravljanje i podesivi amortizeri funkcionišu u saradnji sa kontrolisanim radom motora i transmisije, a reaguju veoma ošto kada je odabran Sport mod vožnje.

auto magazin srbija opel insignia gsi

“Najzahtevnije mesto na svetu da se auto testira do maksimuma” (Volker Strycek)

Originalni 28 kilometara dug test poligon u vidu izuvijanog planinskog puta je otvoren 18. Juna 1927. godine.

Ova staza je imala delove sa karakteristikama seoskih puteva, pa je kao takva postala najbolje mesto gde proizvođači mogu da testiraju nove automobile.

Prvu pobedu na stazi u Eifel planinama je ubeležio superstar Rudolf Caracciola, koji je kasnije priznao da je staza veoma komplikovana za vožnju i zahtevna.

Trostruki šampion Formule 1, Sir Džeki Stjuart je ovoj stazi okruženoj gustim šumama dao danas svima poznati nadimak – Zeleni pakao.

Jedan od vodećih eksperata na ovoj stazi je Volker Strycek, Opelov direktor sportskih automobila i moto sporta. Tokom 2003. godine on je pobedio na trci 24 časa Opel Astra V8 kupa. Nedavno Strycek i njegov tim su baš na ovom mestu izvršili finalna podešavanja na modelu Insignia GSi.

auto magazin srbija opel insignia gsi

“Laka konstrukcija, odlično oslanjanje sa unapređenom hidrulikom amortizera, softverskim podešvanjem i jedinstvenim pogonom na sva četiri točka sa kvalitetnim pneumaticima, čine model Insignia GSi upravo onoliko oštrim i preciznom koliko mi to želimo” reako je Strycek posle test vožnji.

“Rezultat govori sam za sebe. U mogućnosti sam da za upravljačem Insignije GSi izvezem krug za dvanaest sekundi manje nego u snažnijem prethodniku, modelu Insignia OPC.

Ali očigledno je da automobil vozim do krajnjih granica i koristim apsolutno svaki centimetar asfalta. Automobil je naročito brži u kompleksnijim deonicama staze, sa više složenih krivina, kao i na mestima gde je prijanjanje za asfalt slabije, pa do izražaja dolazi preciznost upravljanja.”

auto magazin srbija opel insignia gsi

“Ovo je preciznost i efikasnost kakva se očekuje od modernog sportskog automobila”

 Opelovi inženjeri su za model GSi osmislili potpuno drugačije oslanjanje nego za klasičnu verziju modela Insignia.

Kraće opruge spuštaju karoseriju modela GSi za deset milimetara, dok specijalni amortizeri redukuju vertikano kretanje karoserije na minimum.

Četvoroklipne Brembo kočnice sa diskovima prečnka 345 milimetara i direktnije upravljanje su takođe tu da se pobrinu da vozne karakteristike GSi verzije budu bolje nego kod standardne.

Insignia GSi je serijski opremljena FlexRide oslanjanjem i upravljanjem. Ono prilagođava amortizere i upravljanje u deliću sekunde, a kontrolna jedinica takođe menja kalibraciju komande “gasa”, i podešava trenutak promene stepeni prenosa automatske transimisije.

auto magazin srbija opel insignia gsi

Vozač može da bira između Standard, Tour i Sport moda. U skladu sa odabranim vozačkim modom, upravljač i pedala “gasa” su još osetljiviji i direktniji.

Isključivo u GSi modelu se nudi i Competition mod, koji se aktivira uz pomoć ESP prekidača. Dupli pritisak na njega omogućava veštim vozačima više zanošenja, jer je elektronska kontrola stabilnosti deaktivirana. Neophodno je kada iskusan vozač želi da postigne željeno vreme, na primer na Nirburgringu.

auto magazin srbija opel insignia gsi

Poseban doprinos stiže i od pogona na sva četiri točka sa sistemom raspodele obrtnog momenta po točkovima, koji je deo standardne opreme, što je presedan u ovoj klasi vozila.

Kod ovako naprednog automobila klasičan diferencijal na zadnjoj osovini je zamenjen sa dve spojnice koje upravljaju svakim točkom posebno, a njihov radni režim se po potrebi menja u delićima sekunde.

Ovaj sportski sedan pokreće turbo-benzinac, koji kombinuje performanse i ekonomičnost. Ovaj dvolitarski motor oslobađa 191 kW (260 KS) i masivan obrtni moment od 400 Nm.

Pored benzinskog motora, Insignia GSi je dostupna i sa BiTurbo dizel motorom od 154kW/210 KS. Ovaj motor isporučuje 480 njutn-metara obrtnog momenta.

auto magazin srbija opel insignia gsi

Oba motora su uparena sa potpuno novom osmostepenom automatskom transmisijom. Vozač ima mogućnost da stepene prenosa menja u uz pomoć komandi iza upravljača, bez sklanjanja ruku sa upravljača, ili pogleda sa druma.

Pored toga, rad automatske transmisije, odnosno trenutak promene stepena prenosa, može da se koriguje izborom određenog moda vožnje, Standard ili Sport.

Nova Opel Insignia GSi je dostupna kao sedan, ali i kao porodično orijentisani i praktični karavan – Opel Insignia GSi Sports Tourer.

[vc_video link=”https://youtu.be/r4zGHc78D6c”]

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring