Prva vožnja: Mazda MX-5

Kada je izgledalo da jedna automobilska vrsta polako odlazi sa scene, javila se Mazda i predstavila roudster "MX-5" četvrte generacije Barselona, Španija Od našeg specijalnog izveštača Dejan Danilović

Auto magazinauto.com srbija mazda mx-5 2015 promocija

Kao da su svi bili digli ruke od malih, jeftinih, zabavnih rodstera. Nekada su u svom katalogu takve modele imali i Fijat, i Tojota, i Mazda, i još neki. Kako su automobili rasli, postajali gomila gadžeta u limenom pakovanju.

Tako su i rodsteri ustuknuli pred skupim igračkama sa mnogo snage, elektronike i ostalih preterivanja. Jednom rečju, stigli su skupi kabrioleti umesto lepih dvoseda za zabavu.

Videvši taj trend, neko se u Mazdi pametno dosetio i izvukao iz arhiva projekat koji je ranije bio poznatiji pod nazivom “mijata”. Lepi, skromni rodster, koji nije bez dubokih korena. jer, “mazda MX-5” je prvi put predstavljena još februara 1989. godine na sajmu automobila u Čikagu.

Prodaja je počela najpre u Japanu, u septembru, a nešto kasnije i širom planete. Uz oznaku modela stajalo je i ime – “mijata”. Maleni roudster veoma brzo je stekao veliki broj poklonika, i veoma brzo posao najprodavaniji kabriolet svih vremena.

Prva generacija imala je 1,6 litarski motor od 115 KS pri 6500 o/min i maksimalni obrtni moment od 136 Nm  pri 5500 obrtaja u minutu. Do “stotke” je stizala za 8,1 sekundu, a maksimalna brzina je bila 203 km/h. Najpre je bila dostupna sa petostepenim manuelnim menjačem, da bi u martu 1990. bila lansirana i verzija sa automatskim menjačem.

Auto magazin srbija mazda mx-5 2015 promocija
Automobili čekaju novinare: izbor je uvek težak

Sledilo je nekoliko restilizacija a limitiranih verzija, od kojih je svakako najbitnija “S-limited” sa motorom od 1,8 litara i 131 KS.

Druga generacija “mazde MX-5” predstavljena je 1998. Novi model imao je manje dimenzije, ali motor je ostao isti – 1,8 litara. Ipak u Japanu i Evropi bila je dostupna verzija i sa 1,6 litarskim motorom. Naredne godine lansirana je limitirana verzija povodom desetog jubileja, a prodaja je tokom decenije proizvodnje dostigla cifru od pola miliona.

“MX-5” dobio je 2003. godine i svoju kupe verziju sa čvrstim krovom. Za sedam godina, koliko je trajao, predstavljeno je nekoliko restilizacija i verzija motora od kojih je najsnažniji od 1,8 litara imao 146 KS i 168 Nm pri 5000 o/min obrtnog momenta.

Auto magazin srbija mazda mx-5 2015 promocija
Krivudavi putevi su kao izmišljeni za MX-5

Pretposlednja, treća generacija datira iz avgusta meseca 2005. godine i odmah po premijeri je izabrana za automobil godine u Japanu. Zapremina motora je ostala nepromenjena, dok je verzija za američko tržište dobila dvolitarski motor od 170 “konja” i šestopstepeni automatski menjač.

I ova generacija je imala nekoliko verzija od kojih je svako najatraktivjnija bila “superlajt” napravljena povodom dvadesetog rođendana.

Jedno je  ovde više nego jasno: uvek su pod haubom bili relativno male, skromne mašine; dimenzije nisu išle naporedo sa godinama, pa je ideja bila očuvana: zvrk sa ne previše snage, zabava na točkovima i prihvatljiva cena.

Auto magazin srbija mazda mx-5 2015 promocija
Zadržao je osnovnu ideju prve generacije

Onda je “mijata”, iliti “MX-5” pao u zaborav i izgledalo je da jedna vrsta automobila odlazi sa scene. Pojavili su se, međutim, Japanci i spremno rekli da je četvrta generacija popularnog rodstera spremna.

Otišli smo na test vožnju u Barselonu, pravo mesto za vožnju sa otvorenim krovom. Znate, more, put uz obalu i slični stereotipi. Ipak, pre krova, važnije je pitanje – prtljažnika. Ljubazni Mazdini momci uplašili su se da dve putne torbe neće stati pozadi, ali su se prevarili.

Mesta je dovoljno, štaviše ima mesta još za, recimo, dva ranca. Više nego dovoljno. Naš prvi izbor je, naravno, slabiji, jednoipolitaski motor, sa, avaj, maksimalnim paketom opreme: koža, hrom, zvučnici u naslonima glava, navigacija, elektrika… Želeli smo da vidimo baznu verziju, ali se to na testovima nikad ne događa – svi žele da vas opsene top varijantom.

Auto magazin srbija mazda mx-5 2015 promocija
Čovek i mašina – ništa vam drugo nije potrebno

Usledila je tura od pedestak kilometara. Za početak, krov je zatvoren, čisto da se oseti prostor u kabini. A unutra, kao i u svakom malom rodsteru, osećate se pomalo skučeno, sa razlogom. Ovo nije auto koji vam dozvoljava da se mnogo baškarite, iako u Mazdi kažu da ima više mesta nego ranije. Ne sumnjamo.

U “mijati” (što mi je i dalje omiljen naziv), nikada nije problem  prostor; problem je u godinama. Ma kako je zanimljivo razgovarati o krizi srednjih godina, ovaj auto bi uvek poželeo nekog dvadesetak godina mlađeg vlasnika. Da ne bude zabune: i vlasnicu.

Sedišta su postavljena nisko, pa lepo vidite uglove i izdignute obline iznad točkova. Slika je gotova kao iz video igara: vozite auto gledajući vizuru bočnih ivica. Naravno, sve je podređeno komforu i ležanju. Motor je spušten, međuosovinsko rastojanje povećano, krajnja ivica krova snižena, i terija se pokazuje u praksi.

Auto magazin srbija mazda mx-5 2015 promocija
Mala kaseta sa ključem između sedišta

Automobil leži kao na šinama i traži samo malo konkretnije poteze volanom. Nema škripe gume (Jokohama 195/50R-16 Advan Sport V105), nema ekstremnih reakcija. U motoru je 16 ventila, nudi oko 130 “konja”, uz malu potrošnju. Uz dovoljno raspona u srednjem opsegu broja obrtaja, više nego dovoljno

Vidljivost je, generalno dobra, napred čak odlična. Na putu od aerodroma u Barseloni pa pravcem na sever od glavnog grada katalonije, saobraćaj je gust, krivine smenjuju jedna drugu, pa ni vožnja nije preterano zanimljiva.

Auto magazin srbija mazda mx-5 2015 promocija
Prtljažnik taman dovoljan za dve osobe

Zato samo par utisaka. “Mazda MX-5” je izuzetno upravljiv, zbog male težine i dosta eksplozivan, menjač traži preciznu ruku i malo odsečnije menjanje brzina. Čujemo lep zvuk izduva, pomalo zaboravljeno prigušeno brundanje, kakvo je neizostavno na kabriju ma koje klase.

krov smo otkačili već posle sat vremena, posle prve pauze. Ako je nešto biser na ovom automobilu, onda je to  način na koji se sklapa pokretni, meki krov. Nema elektrike (a i čemu čekati minute zujanja elektromotora), već se se sva pamet svodi na kratak potez jedne ruke: klik za otvaranje, povlačanje pozadi i klik kao znak da je krov u ležištu. Za ovo, na semaforu, ne treba više od pet sekundi. Milina.

Naravno, dvolitarski motor je snažniji, potentniji, ubedljiviji. Ima svih 160 “konja”, ali mislimo da je poenta ovog automobila u ideji, ne u snazi. Od kada se “mijata” pojavila, a ima tome više od četvrt veka, rodsteri su postajali sve veći, što je tražilo snažnije motore i više prostora, pa su ovi postajali četvorosedi, i cela priča je otišla u drugu krajnost.

Auto magazin srbija mazda mx-5 2015 promocija
U ponudi su benzinci od 1,5 i 2,0 litra

“Mazda MX-5” će vam uvek izmamiti osmeh na lice. Njena laka karoserija i dovoljni precizno proračunati motori napravljeni su kao roudsteri za zabavnu vožnju i uživanje.

Jasno je i Mazdinim direktorima da ovo neće doneti (u mnogim zemljama) rast vrednosti kompanije na berzama, ali će itekako naći svoj krug ljubitelja, kakvih je mnogo već organizovano u klubovima zaljubljenika u ovog modela.

Reč je o imidžu, uz, svakako, znanje i umeće da se napravi jedan lep auto koji će jednom reće da je dosta priče o tome ko je jači i veći. Svi su izgleda zaboravili da postoje i oni koji vole zabavne (a kvalitetne) male rodstere.

Auto magazin srbija mazda mx-5 2015 promocija
Auto koji je namenjen da vam ulepša život

Šta  to znači za nas? Na žalost, ništa posebno: Na sreću, postoje pravi zaljubljenici koji će mu se obradovati. Iako predstavljen u septembru, kod nas će se pojaviti tek narednog proleća, verovatno na na sajmu automobila u Beogradu.

Tada ćemo dobiti i priliku da na detaljnom testu, na srpskim putevima vidimo šarm malog Mazdinog dvoseda.

Lepo je što “MX-5” ponovo živi. Da ga nema, trebalo bi ga izmisliti!

Auto magazin srbija mazda mx-5 2015 promocija

U Srbiji na proleće sledeće godine

Auto magazin srbija mazda mx-5 2015 promocija

Kako za “Auto magazin” najavljuje PR Mazde za Srbiju i zemlje regiona, Robert Špiranec, nova generacija “mazde MX-5″ biće zvanično predstavljena u martu naredne godine:

– Mazda će svoj novi roudster ” zvanično prikazati na prolećnom sajmu automobila u Beogradu, marta 2016. godine. Međutim, prodaja je praktično počela, je se automobil može naručiti već sada, uz isporuku koja će biti tek u vreme zvaničnog lansiranje – objašnjava gospodin Špiranec, i otkriva i cene:

– Početna cena “za “MX-5” je 20.990 evra, i u zavisnosti od motora, paketa opreme i dodatnih zahteva, krće se u rasponu do tridesetak hiljada evra. U Srbiji je ovaj naš automobil uvek bio zanimljiv, pa iako ne u značajnom broju prodatih vozila, očekujemo da će ljubitelji Mazde još jednom dobiti pouzdan i zanimljiv automobil.

Auto magazin srbija mazda mx-5 2015 promocija

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring