Prva vožnja: Toyota Prius HPV plug-in hybrid

Tojota nam je u Šapniji predstavila naredni korak u evoluciji automobila, plag-in verziju popularnog modela "prijus". Sa autonomijom od 55 kilometara i maksimalnom brzinom od 135 km/h uklopiće se u dnevnu rutinu mnogih vozača, kada, po tvrdnji fabrike, troši samo jedan litar benzina na 100 kilometara. Međutim, računica nije baš tako jednostavna Girona, Španija Od našeg specijalnog izveštača Ivan Katunac

Auto magazin toyota prius plug in promocija preview 2017 Ivan Katunac

Ako želite da saznate kako će se razvijati automobili u narednih nekoliko decenija, nemojte da posežete za “kristalnom kuglom”.

Pogledajte samo istoriju proizvodnje i poslovne planove Tojote. Sve će vam biti jasno.

Tojota je prva, tako reći bez ićije pomoći i podrške konstruisala i progurala na tržištu hibridni automobil, “prijus”.

Ovaj model je najpoznatiji, najprepoznatljiviji i najprodavaniji “elektrifikovani” automobil u istoriji.

Rado smo se odazvali pozivu Tojote Srbija na promociju “plag-in” verzije aktuelne, četvrte generacije “prijusa” jer smo znali da je to mesto gde ćemo da naučimo nešto novo, nesvakidašnje, ali i da zavirimo u budućnost, kako smo već naglasili.

I već na samom početku treninga, Tojota iznosi smoje planove i predviđanja. Pre dvadeset godina osetili su da je došlo vreme da se SUS motorima pomogne električnim agregatima kako bi se smanjila potrošnja, ali i (možda pre svega) emisija štenih gasova.

Auto magazin toyota prius plug in promocija preview 2017
Dizajnerske razlike u odnosu na strandardni prijus četvrte generacije je suptilan, ali lako primetan

Četiri generacije “prijusa” usavršavaju jednu, trenutno verovatno najuspešniju liniju hibrida. Sledeći korak, kaže Tojota, je hibrid sa produženom autonomijom kretanja na “struju” – “plag-in”. Nakon toga, napredni automobili će postati potpuno električni, a nakon toga vladaće vozila pokretana vodonikom, odnosno električna vozila koja poseduju sopstveni generator električne struje. Eto slučajnosti, Tojota trenutno poseduje i takav serijski automobil, “mirai”. No, vratimo se iz budućnosti u Barselonu i okolinu gde smo imali prilike da se upoznamo sa “evolucionim korakom”, novim “prijusom HPV” (hybrid plug-in vehicle).

Dizajnerske razlike u odnosu na standardni “prijus” četvrte generacije je suptilan, ali lako primetan. Napred su potpuno novi LED farovi, maska hladnjaka i branik. Pozadi su izmenjena vrata prtljažnika, napravljena u potpunosti od ugljenih vlakana, verovatno kao pokušaj da se izjednači raspodela mase po osovinama zbog novih baterija koje se nalaze u prtljažniku i koje su stotinak kilograma teže. Drugačija je zadnja svetlosna grupa sa horizontalnim osvetljenjem, kao i spojler koji je talasast. Sve u svemu, “plag-in” izgleda kao restilizovana verzija klasičnog modela i zbog svojih nežnijih linija, vašem reporteru se učinila prijatnijom.

Auto magazin toyota prius plug in promocija preview 2017
Drugačija je zadnja svetlosna grupa sa horizontalnim osvetljenjem, kao i spojler koji je talasast

Pre nego što krenemo u vožnju, evo par tehničkih detalja koje odvajaju “HPV” od klasičnog “prijusa”. Pre svega, tu je velika baterija kapaciteta 8,8 kWh, ovaj put u Li-ion tehnologiji. Smeštena je u donji deo prtljažnog prostora i čak je toliko velika da je dno gepeka više od donje ivice petih vrata. Zbod toga je prtljažnik smanjen na samo 360 litara i zbog toga što je plitak, prilično je teško upotrebiti svu njegovu zapreminu.

Malo nas je začudio ovakav dizajn. Tojotini inženjeri su imali prilike da osmisle drugačiji prostor za ovu vrstu baterije prilikom dizajniranja četvrte generacije “prijusa”, posebno ako imamo u vidu da je “plag-in” predstavljen još u prethodnoj generaciji ovog modela. Međutim, Tojota očigledno ne žuri i evoluciju elektrifikovanih modela shvata vrlo temeljno, tako da je i ova generacija “PHV” modela tek “zagrevanje” za ono što nas čeka u budućnosti, pa joj je ovakav kompromis sa prtljažnikom podnošljiv.

Auto magazin toyota prius plug in promocija preview 2017
Pažljivo birani materijali i boje u kabini

Kao što smo rekli, osnovni zadatak “plag-in” hibrida je da automobil napunite električnom energijom na nekom od punjača, bilo da je to klasična “šuko” utičnica u vašoj garaži/dvorištu, ili neki brzi punjač (koji još uvek nije javno dostupan u Srbiji 2017. godine!). Nakon toga imate oko 55 kilometara da obavite vaše dnevne poslove po gradu.

Teoretski, benzinski motor bi se aktivirao samo malo, da digne temperaturu, eventualno dopuni neku od baterija (ne zaboravite, tu je još uvek i klasični akumulator od 12V). U takvim uslovima korišćenja, fabrika navodi da prosečna potrošnja iznosi samo jedan litar benzina na 100 kilometara pređenog puta.

Auto magazin toyota prius plug in promocija preview 2017
Obilje prostora za putnike na zadnjoj klupi; Prijus je limuzina D segmenta

Međutim, “prijus PHV” očigledno nećete korisititi samo za odlazak na posao, već će te ga kao limuzinu D segmenta upotrebiti i za odlazak na duža putovanja, bilo poslovno, ili sa porodicom. Da bi nam pokazali kako se “plag-in” snalazi u takvim situacijalama, organizatori promocije su nam odabrali nekoliko ruta.

Prvi dan smo se vozili kroz gusti saobraćaj Barselone, pun agresivnih ljudi koji su spremi da gestikuliraju i “pominju rodbinu” na mnogo neprijatniji i nepristojniji način nego što to čine, recimo Italijani. Nakon što smo se izvukli iz grada, ruta nas je vodila auto putem i lokalnom magistralom do Girone. Sve zajedno oko 250 kilometara, taman dovoljno da potrošimo celu bateriju po gradu i stavimo klasični hibridni sistem na probu.

Auto magazin toyota prius plug in promocija preview 2017
Pomalo iznenađujuće, prtljažnik smanjen na samo 360 litara

Na kraju dana, uz pomoć telemetrije, saznali smo da je svih petnaestak posada sa po dva novinara uspela da postigne prosečnu potrošnju ispod tri litra, što je svakako izuzetan rezultat. Narednog dana, ruta nas je vodila preko planinskog prevoja punog oštrih, ali tečnih krivina.

Namerno smo ostavili auto da radi u hibridnom režimu, kako bi utvrdili kako se ponaša kada električna utičnica nije na dohvat ruke. I ovde je rezultat izuzetan, jednak kao kod klasičnog hibrida, oko 4,6 litara benzina na 100 pređenih kilometara. “Prijus” u plag-in varijanti očigledno ima svojih prednosti u odnosu na standardnu verziju, a detaljnu analizu troškova vožnje ostavićemo za detaljni test automobila u Srbiji.

Auto magazin toyota prius plug in promocija preview 2017

Matriks farovi
U “prijus PHV” u sve verzije se standardno ugrađuju LED farovi. Po dva klastera zaduženi su za oborena i duga svetla. Farovi pomoću kamere mogu da prepoznaju saobraćaj ispred vozila i da na osnovu toga mogifikuju snop kako bi izbegli zaslepljivanje, a istovremeno zadržali maksimalno osvetljenje po širini i dubini.

Auto magazin Toyota Prius PHV promocija 2017 015

Sam se dopunjuje
Tojota je predstavila i opcioni izvor energije u vidu solarnih panela smeštenih na krov automobila. Ovaj izvor energije do sada se koristio samo za pokretanje ventilacionog sistema kabine, a sada se prvi put koristi za napajanje glavne baterije. Ceo sistem je težak 17 kilograma, a fabrika kaže da je u stanju da dopuni za oko 5 kilometara dnevno, odnosno za oko 650 do 1000 besplatnih kilometara godišnje u zavisnosti od insolacije.

Auto magazin toyota prius plug in promocija preview 2017

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring