Redizajniran Audi A3

Osim novih motora i osveženog dizajna, Audi A3 je dobio "trefik džem asist" funkciju kojom se auto sam vozi kroz gradsku gužvu, uključujući zaustavljanje, polazak pa i asistenciju volanom

Svakako jedan od najprodavanijih i najuspešnijih Audijevih modela, “audi A3, prošao je kroz tretman redizajniranja i tehničkih promena.

Prednja maska je dobila nešto drugačiji izgled zahvaljujući redizajniranoj masci i farovima. Sada se kao opcija, osim ksenona, nude i LED “matriks” srednja i duga svetla. Izmenjena su i zadnje svetlosne grupe, a postavljen je i novi difuzer.

auto magazin srbija audi a3 facelift

Unutrašnjost nije previše menjana. Nešto je drugačiji volan, kao i jednostavniji meni multimedijalnog sistema. Kao i do sada, kupci mogu da se odluče za virtuelne instrumente na TFT displeju dijagonale 12,3 inča.

Velika novina je neka vrsta autopilota koja radi do brzine od 65 km/h. U kombinaciji sa automatizovanim “S-tronik” menjačem auto olakšava posao vozaču u gradskim gužvama tako što sam održava odstojanje od vozila ispred, zaustavlja se i pokreće vozilo u stani-kreni vožnji.

auto magazin srbija audi a3 facelift

Tom prilikom “trefik džem asist” ima čak mogućnost preuzimanja kontrole nad volanom na dobro obeleženim ulicama.

Redizajnirani “audi A3” će se prodavati sa šest motora. Novina je uvođenje 1,0 TFSI trocilindričnog turbo-benzinca koji razvija 115 KS i 200 Nm.

Veći 1,4 TFSI motor sa 150 KS i 250 Nm je dobio tehnologiju “cilindar na zahtev”, kojom deaktivira dva cilindra ukoliko se, na primer, vozi konstantnom brzinom.

auto magazin srbija audi a3 facelift

Najveći novitet je zapravo potpuno novi 2,0 TFSI motor sa inovativnim sistemom ubrizgavanja i sagorevanja goriva. Njegova snaga je 190 KS, sa maksimalnih 320 Nm obrtnog momenta.

Najslabiji dizelaš će, kao i do sada, biti 1,6 TDI sa 110 KS. Sledi ga 2,0 TDI u dva nivoa snage, od 150 i 184 KS. Osim manuelnog šestostepenog, dostupan je automatizovani sedmostepeni “S-tronik”. Jače verzije mogu da se poruče i sa “kvatro” pogonom na sva četiri točka.

auto magazin srbija audi a3 facelift

Ko želi sportskiji izgled svog ljubimca, ima mogućnost da poruči specijalno ogibljenje koje je za 15 mm niže u odnosu na standardno. “S-lajn” paket auto spušta za dodatnih 10 mm.

Točkovi prečnika 16 inča su namenjeni baznim verzijama, a fabrički se ugrađuju još felne prečnike 17, 18 i 19 inča.

auto magazin srbija audi a3 facelift

Inače, auto je prilično olakšan, tako da sa 1,0 TFSI motorom ima masu od svega 1.150 kg. U zemljama koje imaju ekološku svets sigurno će biti interesantna i plag-in hibridna verzija sa 1,4 TFSI i elektro-motorom.

Ukupna snaga sistema je 204 KS a baterija se puno nešto malo više od dva sata. Autonomija, na žalost, nije navedena.

auto magazin srbija audi a3 facelift

Najatraktivnija verzija dolazi na kraju. “Audi S3” sa 2,0 TFSI motorom je dobio 10 “konja” više, odnosno ukupno 310 KS i 400 Nm. U kombinaciji sa sedmostepenim “S-tronik” automatizovanim menjačem, ugrađivaće se u “sportbek”, sedan i kabrio.

Porudžbine za redizajnirani “A3” i “S3” će se primati od maja, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima već na leto.

auto magazin srbija audi a3 facelift

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring