Auto magazin

Redizajniran Audi Q5: govor svetla

Redizajniran Audi Q5: govor svetla
30.06.2020.

Audi Q5 je jedan od najpopularnijih modela u gami brenda iz Ingolštata. Došlo je vreme za redizajn, koji je doneo suptilne vizuelne izmene i elektrifikaciju motora.

Možda najzanimljiva je primena OLED tehnologije na zadnjim svetlima. Ima organski efekat zbog prilagođavanja izgleda grafike, a koja je, pre svega, vođena režimom vožnje.

Auto-magazin-Srbija-2021-audi-q5

Za početak, kada kupac poručuje auto, ima mogućnost da odabere između tri različita dizajna grafike zadnjih svetala. Osim toga, svetla se dodatno prilagođavaju u zavisnosti od odabranog režoma vožnje.

Na primer, ako je Audi Drive selektor podešen na “dynamic” mod, zadnja svetla će se razlikovati u odnosu na “normal”.

Zanimljivo je i to da su svetla programirana tako da upozoravaju vozače koji se približe na manje od dva metra Audiju Q5 koji je u stanju mirovanja. Tada će se svi OLED elementi aktivirati. Kada Q5 ponovo krene, svetla se vraćaju u uobičajeni mod.

Inače, LED glavna svetla su standard, dok se Matrix LED svetla čiji snop “preskače” druge automobile doplaćuje.

Auto-magazin-Srbija-2021-audi-q5

U unutrašnjosti je izbačen okrugli taster koji je imao ulogu džojstika za MMI interfejs, pa se sve komande obavljaju preko novog displeja osetljivog na dodir, dijagonale 10,1 inč.

Auto-magazin-Srbija-2021-audi-q5

Audi Q5 40 TDI sa dvolitarskim dizelašem od 204 konjske snage i 400 njutn-metara je postao laki hibrid. Starter-generator pokretan kaišem radi pod naponom od 12 volti a struju prilikom usporavanja i kočenja vraća u litijumsku bateriju, koja se kasnije koristi za pomoć pri ubrzanju.

Auto-magazin-Srbija-2021-audi-q5

Ukupna ušteda je oko 0,3 l/100 km, a iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrzava za 7,6 sekundi. Maksimalna brzina je 222 km/h.

Menjač je sedmostepeni S tronic, a snaga se prenosi na sva četiri točka. U uslovima uobičajene vožnje po putu aktivan je prednji pogon, a kada se detektuje klizava podloga, dve spojnice aktiviraju i zadnji pogon u deliću sekunde

Osim ove verzije, dostupan će biti i V6 TDI, kao i 2,0 TFSI motor. Plug-In Hybrid se podrazumeva i to u dva nivoa snage.

Auto-magazin-Srbija-2021-audi-q5Auto-magazin-Srbija-2021-audi-q5Auto-magazin-Srbija-2021-audi-q5Auto-magazin-Srbija-2021-audi-q5Auto-magazin-Srbija-2021-audi-q5Auto-magazin-Srbija-2021-audi-q5Auto-magazin-Srbija-2021-audi-q5Auto-magazin-Srbija-2021-audi-q5

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Sli ni tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Zamalo da bude i moj ... [...]

Moj sledeci auto [...]

Odlican potez, nije ni cudo sto je vlasnik proglasen za top preduzetnika, u autoindustriji u [...]

Sjajno, taman da kupim bratu, posto se ne skida sa vaseg sajta, pa sam se [...]

Kako vraca u mladost, ova objava, sa sve fotkama. Nisam se vozio u ovom lepotanu, [...]

Da predju na proizvodnju pica, ne bi pogresili :) [...]

Preuzmite Auto magazin za android