Renault 5 Supercinq slavi 40. rođendan

Novi električn Renault 5 izaziva veliku pažnju. Nije ni čudo, jer je retro dizajn dobrim delom  inspirisan slavnim prethodnikom. I dok Renault najviše ističe originalnu verziju iz 1972. godine, druga generacija ovog malog automobila pada u zaborav. Upravo sada, kada slavi 40. rođendan.

Pogledajmo unazad u 1984. godinu. U to vreme Renault 5 je već dvanaest godina na tržištu, sa više od pet miliona prodatih vozila. Ali konkurencija ne spava: 1981. godine pojavljuje se druga generacija VW Pola, 1982. godine Opel Corsa, a 1983. godine novi Peugeot 205 i Fiat Uno. Ova dva modela stvorila su pravu revoluciju i primoravaju Renault na akciju.

Renault 5 Supercinq

Novi Renault 5 je trebao da se pojavi tek 1986. godine, ali ubrzavaju planove. “Supercinq”, kako je nezvanično nazvan da se razlikuje od prethodnika, dominira na Pariškom salonu automobila 1984. godine. Bukvalno, jer se u hali Renaulta nalazi gigantski model Supercinq-a.

Te 1984. godine završava se karijera Renaulta 5 prve generacije. Posle 5.544.695 proizvedenih vozila u 13 godina, “Supercinq” (“Super 5”) stiže kao potpuno novi naslednik. Kod nas se jednostavno zvao potpuno novi Renault 5.

Renault 5 Supercinq

Kontinuitet se ogleda i u dizajnu, koji je sličan prethodniku, ali deluje glatkije i zrelije. Za to je zaslužan poznati dizajner Marcello Gandini, koji otvoreno priznaje da nije našao bolji oblik. Dužina automobila je povećana za 8,5 centimetara na 3,59 metara, a širina za 3,5 centimetara na 1,58 metara. Od početka Renault nudi i verziju “Supercinq” sa četvora vrata, koja je duža za šest centimetara, ukupno 3,65 metara.

Iako spolja izgleda slično, ispod lima se krije potpuno novo vozilo. Platforma “Supercinq-a” potiče od Renaulta 9. Motori su sada postavljeni poprečno ispred prednje osovine, umesto uzdužno iza nje, što omogućava bolji prostor u unutrašnjosti. I oslanjanje je potpuno novo i poboljšano. Napred je McPherson, dok zadnje točkove vodi kombinacija uzdužnih ramena i torzija.

Renault 5 Supercinq

Novi Renault 5 počinje svoju karijeru sa znatno većom raznovrsnošću motora u odnosu na prethodnika. Pored osnovnog agregata od 1,0 litara sa 41 KS, dostupni su motori od 1,1 litra sa 45 KS i 1,4 litra sa 59 KS ili 71 KS. Motori nisu novi, blokovi od sivog liva koriste se već 20 godina kod Renaulta. Ipak, tzv. Cléon-Fonte motori su gotovo neuništivi.

To ne važi za top verziju, GT Turbo. Njen turbo motor od 1,4 litra razvija 115 KS, ubrzava automobil od 0 do 100 km/h za samo 8,0 sekundi i omogućava maksimalnu brzinu od 200 km/h. Početna cena je bila 19.295 DM.

Renault 5 Supercinq

U tadašnjim testovima specijalizovanih novinara pohvale su dobili 1,4 motor i udobnost oslanjanja, kao i rukovanje i preglednost. Kritike su upućene na nepraktične ručke vrata na trovratnom modelu, opšti kvalitet i zastarele sigurnosne pojaseve. Ipak, prtljažnik ima kapacitet od 233 litra. Zaključak je bio podeljen, priznaje se napredak, ali se žali za određenom originalnošću.

Renault 5 Supercinq
Između kraja 1986. i početka 1991. godine, belgijska kompanija EBS proizvodila je kabriolet verziju u ukupno 1400 primeraka, od kojih 14 kao GT Turbo

Godine 1986. pojavljuju se prve verzije sa katalizatorom sa lambda regulacijom prema američkim standardima, tada vrhunska tehnologija za čišćenje izduvnih gasova. Renault preuzima vodeću ulogu na tržištu. Tri godine kasnije, svi benzinski motori za nemačko tržište imaju katalizator.

Takođe 1986. godine, dizel motor ulazi u ponudu za Renault 5: Renault 5 TD (trovratni) i GTD (četvorovratni) sa 1,6 litara i 55 KS, jedan od najštedljivijih modela tadašnjeg vremena sa potrošnjom od 5,1 litara na 100 kilometara.

Renault 5 Supercinq

Zahvaljujući naprednoj tehničkoj osnovi, Renault 5 ostaje konkurentan do kraja proizvodnje. Godine 1990. Renault predstavlja Clio kao naslednika. Ipak, to ne znači kraj za voljeni “peticu”.

Oba omiljena modela proizvode se paralelno, a 1993. godine dolazi i Twingo kao još jedan naslednik “petice”. Supercinq se proizvodio do 1996. godine u Sloveniji kao Renault 5 Campus. Nakon 24 godine i ukupno 9.008.912 proizvedenih primeraka oba modela, prestaje proizvodnja. Od ove cifre, oko 3,4 miliona primeraka odnosi se na Supercinq.

Renault 5 Supercinq

Decenijama kasnije, i dalje je solidna dostupnost rezervnih delova, pa otuda i značajan broj preostalih vozila. Između ostalog, i zahvaljujući boljoj zaštiti od korozije nego kod prve generacije “petice”. Da li će cene polovnih automobila rasti sa pojavom elektro-naslednika? Ostaje nam da pratimo.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring