Renault Kadjar stigao u Srbiju

Na lokalnoj prezentaciji "reno kadjara" imali smo prilike da automobil vozimo magistralnim putevima, ali i na prilično zahtevnoj of roud stazi koju su nam pripremili domaćini iz Reno-Nisan Srbije

Kao što ste već mogli da pročitate na našem sajtu, zvanično je počela prodaja “renoa kadjar” u Srbiji.

Imali smo prilike da se upoznamo sa ovim krosoverom da dužoj prezentaciji na putevima u okolini Beograda, ali i po bespućima Deliblatske peščare.

auto magazin srbija magazinauto.com renault kadjar promocija u srbiji
Čisti automobili čekali su nas pred polazak u vožnju

Na platou su nas je čekalo deset novih “kadjara”. Domaćin nam je ponudio sve verzije novog krosover modela koje su trenutno na raspolaganju. Za početak tu su tri motora. Čast benzinaca brani mali, ali snažni “TCe 130”.

U pitanju je turbo benzinac zapremine 1,2 litra koji razvija 130 konjskih snaga. Tu su i dizelaši. Manji zapremine 1,5 litara razvija 110 KS, a nešto veći od 1,6 litara raspolaže sa 130 “konja”. Uz sve motore serijski dolaze ručni šestostepeni menjači, a uz doplatu se može dobiti šestostepeni EDC menjač sa dva kvačila.

Pogon je na prednjim točkovima, a postoji i 4×4 verzija i to isključivo sa jačim dizel motorom.

auto magazin srbija magazinauto.com renault kadjar promocija u srbiji
Odmor u divnoj prirodi kraj Deliblatske peščare

Mi pretpostavljamo da će se većina kupaca odlučiti za verziju sa manjim dizel motorm, pa smo rešili da se upravo sa ovakvim “kadjarom” družimo najveći deo dana, pa čak i da se upustimo u zahtevnu terensku vožnju koja nas je čekala.

Automobili koji su nam ponuđeni uglavnom su bili sa najbogatijim paketom opreme “bouz”. Ovako opremljeni automobili, pored kvalitetnog ozvučenja imaju i obilje opreme koja vožnju čini lepšom i lakšom. Tu je i “r-link” infotejnment sistem druge generacije koji nudi još više opcija za povezivanje sa pametnim telefonima, ali i navigaciju koja ima kartu Srbije.

auto magazin srbija magazinauto.com renault kadjar promocija u srbiji
U ponudi su četiri nivoa opreme i tri motora

Reno je u “kadjar” ugradio bezbednosne sisteme koji umanjuju mogućnost sudara. Pre svega tu je sistem za naglo kočenje, koji prepoznae prepreku na putu, upozorava vozača na opasnost i konačno, naglo koči kako bi izbegao, ili umanjio štetu od sudara.

Tu je i uređaj koji čita saobraćajne znakove i prikazuje ih na ekranu instrument table kao podsetnik vozaču. Pored ovog paketa opreme, u ponudi su još tri, a napominjeno da ni osnovni paket opreme ne oskudeva u komforu.

auto magazin srbija magazinauto.com renault kadjar promocija u srbiji
Od prašine smo jedva videli put pred sobom

U “kadjaru” se sedi prilično udobno za jedan krosover. Vozačevo i suvozačevo sedište možete da spustite dovoljno nisko kako bi bili udobno zavanjeni. Zadnja klupa nudi obilje prostora, pa vaš izveštač visok dva metra nije imao problema sa prostorom na kolena i glavu. I prtljažnik je prostran, raspolaže sa 472 litra prostora.

auto magazin srbija magazinauto.com renault kadjar promocija u srbiji
Ni blato ne predstavlja preveliki problem čak i 4×2 verziji sa letnjim gumama

Na asfaltu, krosover je miran i upravljiv. Buka je dobro utišana i čuje se jedino huk točkova na grubom asfaltu. Uputili smo se prema Deliblatskoj peščari. Kod mesta Alibunar, skrećemo sa asfalta i vozimo se po vrlo grubim zemljanim putevima.

Teren je suv i mekan, ali nismo primetili da previše zaostajemo za kolegama koji voze 4×4 varijante. Naprotiv, sa lakoćom održavamo vrlo brz ritam, pa čak i kroz delove sa dubokim blatom. Automobil skače preko prevoja, ali ni jednog trenutka nije neudoban i ne ostaje bez kontakta sa podlogom.

auto magazin srbija magazinauto.com renault kadjar promocija u srbiji
Od žestoke vožnje otpadale su tablice sa automobila, međutim svi su vraćeni u Beograd čitavi

Posle dobrih sat vremena oštre vožnje po bespuću na red je i terenski poligon. Nastavljamo u našem “kadjaru” sa prednjim pogonom. Prilikom polaska na uzbrdici, očigledno je da varijante sa integralnim pogonom imaju prednost i brže su, međutim, ni jednog trenutka se nismo zaglavili.

Dakle, naš savet je da ako ne vozite po vrlo lošoj podlozi, ili ne živite u planinskom predelu gde je veći deo godine sneg i led, slobodno uštedite nešto novca i nabavite 4×2 varijatnu “kadjara”.

auto magazin srbija magazinauto.com renault kadjar promocija u srbiji
Na travnatoj podlozi 4×4 verzije ipak imaju prednost, naročito na uzbrdicama

Na kraju cene. Osnovni model sa benzinskim motorom košta 17.590 evra, a cene se kreću sve do 27.190 evra. Najjeftinija dizel varijanta košta 19.590 evra, dok recimo za najskuplju benzinsku varijantu (“130 TCe Bouz”) treba izdvojiti 21.890 evra.

Reno Srbija daje garanciju od 5 godina i nudi beskamatno finansiranje. Takođe, prvi kupci biće nagrađeni popustom od 500 evra.

Kompletan cenovnik i spisak opreme možete naći na Renoovom sajtu, a više o “reno kadjaru” moćićete da pročitate u testu koji spremamo za jedan od narednih brojeva Auto magazina.
Ivan Katunac

auto magazin srbija magazinauto.com renault kadjar promocija u srbiji

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring