Auto magazin

ISTORIJA EX-YU AUTOMOBILIZMA: Makedonija i Hrvatska

ISTORIJA EX-YU AUTOMOBILIZMA: Makedonija i Hrvatska
19.06.2015.
Legende YU i svetskih drumova

Autobusi kojima smo se pre deceniju, dve, tri vozili u školu, na posao, na more, u zavičaj ostali su nam u dragom sećanju. Dobre su šanse da su oni nosili oznaku Sanos, ili Dubrava

U nastavku priče o vozilima koja su obeležila dugačak period u bivšoj državi, pisaćemo o vozilima koja su dolazila iz Makedonije i Hrvatske. Njih je u isti tekst dovela organizacija firmi koje su se nalazila na njihovoj teritoriji.

Naime u velikom SOUR-u oko FAP-a poslovale su fabrike 11. oktobar u Skoplju, koja je pravila autobuse Sanos, i TAZ iz Zagreba sa svojim brendom Dubrava.

auto magazin magazinauto.com istorija ex-yz automobilizma makedonija i hrvatska

Prototip Dubrave D-1420

Tražeći podatke za ovaj istorijski tekst naišli smo na neobičnu činjenicu. Naime, ni Sanos, ni Dubrava nisu imale svoju službu nabavke reporomaterijala, kao ni službu prodaje, već su ti poslovi bili centralizovani u SOUR-u.

Proizvodili su vrlo cenjene autobuse, počev od osnovnih, napravljenih na kamionskoj šasiji FAP-a (“dubrava D10”), pa do najmodernijih tog doba, po Mecedesovoj licenci. U početku to su bili “mecedes O302” i “mercedes O303”, dok su kasnije nastale jedinstvene karoserijske varijante, poput “sanosa S315” i “dubrave D14”.

Auto magazin ex yu hrvatska makedonija 019

Sanos S315 21 u Engleskoj

Tu je i legendarni gradski autobus “mercedes O317”, iz kojeg je kasnije nastala domaća verzija “sanos S115”. Dubrava je pravila verzije svojih autobusa i na TAM-ovoj šasiji sa vazdušno hlađenim motorom, a neke od svojih modela je opremala stranim motorima, poput Jelča, sve po volji stranih kupaca.

Auto magazin ex yu hrvatska makedonija 020

Makedonski Mercedes O317 u Riječkom preduzeću Autotrolej

U slučaju da ste vi, ili vaši roditelji sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka opremali novim nameštajem svoj stan, ili kuću, velike su šanse da vam je pokućstvo dopremio specijalizovani Dubravin furgon nastao na FAP kamionskoj šasiji.

Auto magazin ex yu hrvatska makedonija 7

Pored toga što su ove dve fabrike (uz TAM) bili osnovno sredstvo masovnog prevoza u SFRJ, jedan od velikih aduta ovih firmi bio je i izvoz. Dobar geostrateški položaj omogućio je ovim firmama da naprave odlične poslovne aranžmane u svim delovima sveta.

auto magazin magazinauto.com istorija ex-yz automobilizma makedonija i hrvatska

Tako raskošne verzije “sanosa” i “dubrave” možemo naći (na žalost sada samo na fotografijama) u Zapadnoj Evropi i Engleskoj. Sa druge strane tu je “sanos S314” za kojim još uvek setno uzdišu Poljaci.

Auto magazin ex yu hrvatska makedonija 06

Poljaci su najčešće kupovali verziju Sanosa S 314 sa ručnim vratima

Česi još uvek ne mogu da zaborave neuništive trolebuse “sanos S200” koji su imali električne delove Škode. Dubrava je osvojila tržište Bliskog Istoka i Afrike. Radili su specijalne verzije prilagođene njihovim specifičnim potrebama i klimi.

Auto magazin ex yu hrvatska makedonija 018

Škoda Sanos S200 trolejbus

O tome kako je ovaj poslovni gigant završio, u ovom tekstu nema mesta. Ovo je oaza u kojima se podsećamo nekih drugih vremena i vozila uz koje smo odrasli.
Ivan Katunac

Auto magazin ex yu hrvatska makedonija 012

Jedini auto
Jedini automobil koji se do današnjih dana sklapao u Hrvatskoj bio je “fiat 132 GLS 1800”. Prvoslav Raković, direktor Crvene Zastave napravio je 1974. godine veliku halu u okviru servisa u Zagrebu sa ciljem da sklapa velike Fijatove limuzine. Nakon nekoliko hiljada sklopljenih limuzina, posao je sto zbog ekonomske krize koje je vladala tih godina.

auto magazin magazinauto.com istorija ex-yz automobilizma makedonija i hrvatska

Kamion sa mora
Nakon drugog svetskog rata Fabrika Motora i motornih vozila Torpedo iz Rijeke počela je licencno da sklapa kamion “torpedo SRT” na osnovu licence GMC-a. Ove kamione pokretao je benzinski motor, imali su maksimalnu brzinu od 80 km/h, a fabrika je deklarisala potrošnju na samo 14 l/100 km.

auto magazin magazinauto.com istorija ex-yz automobilizma makedonija i hrvatska

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čeka se VW na terenu električnih vozila. Svaka čast Tesli, ali za masovniju upotrebu EV [...]

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]