Renault, Nissan i Mitsubishi će imati zajedničke modele sa fokusom na struju

1

Grupa Renault, Nissan Motor Co., Ltd. i Mitsubishi Motors Corporation, članice jedne od najvećih alijansi u automobilskoj industriji, najavile su nove zajedničke projekte i aktivnosti kako bi ubrzale i oblikovale svoju budućnost do 2030, uz stavljanje posebnog naglaska na vrednosni lanac mobilnosti.

Godinu i po nakon što je najavljen novi model poslovne saradnje koji bi trebao da podstakne konkurentnost i profitabilnost njenih članica, Alijansa se sada zasniva na čvrstim osnovama i koristi prednosti efikasne organizacije operativnog upravljanja i još snažnije i fleksibilne saradnje.

Alijansa nastavlja sa modelom „predvodnik-sledbenik” definisanim u maju 2020. Odabranu tehnologiju će razvijati jedan vodeći tim uz podršku „sledbenika”, kako bi sve članice Alijanse mogle pristupiti ključnim tehnologijama.

Alijansa je definisala zajedničke ciljeve do 2030. koji se baziraju na razvoju potpuno električnih vozila i rešenja povezane mobilnosti. Koristi od zajedničkih ulaganja pritom će imati sve tri članice Alijanse i njihovi kupci.

Renault-Austral
Renault Austral, zamena za Kadjar

Članice Alijanse su razvile metodu „pametne diferencijacije” kako bi definisale željeni nivo deljenja svakog elementa vozila – od platforme, proizvodnih pogona i motora pa sve do samog segmenta vozila. Ova metoda je za sobom povukla dodatna poboljšanja u smislu strožijeg pristupa dizajnu i većoj diferencijaciji gornjeg dela karoserije. Na primer, zajednička platforma C i D segmenta će se  ugrađivati u pet modela tri marki Alijanse (Nissan Qashqai i X-Trail, Mitsubishi Outlander, Renault Austral i budući SUV sa sedam sedišta).

Jačanjem ovog procesa, članice Alijanse će povećati upotrebu zajedničkih platformi sa sadašnjih 60 % na više od 80 % u 90 modela do 2026. To će omogućiti svakoj kompaniji da se još dublje usredsredi na potrebe svojih kupaca, svoje najbolje modele i ključna tržišta, uz još povoljnije širenje inovacija unutar Alijanse.

 U okviru toga, Mitsubishi Motors će ojačati svoju prisutnost u Evropi sa dva nova modela, među kojima je i ASX – novi model koji se zasniva na najprodavanijim Renaultovim vozilima.

 

Renault, Nissan i Mitsubishi su pokrenuli pravu revoluciju na tržištu električnih automobila ulaganjem u elektrifikaciju tešku više od 10 milijardi evra. Na glavnim tržištima (Evropa, Japan, SAD i Kina) 15 Alijansinih fabrika već proizvodi delove, motore i baterije za 10 postojećih električnih modela, a do sada je prodato više od milion električnih vozila koja su zajedno prešla 30 milijardi kilometara bez emisija.

Oslanjajući se na svoju neuporedivu stručnost, Alijansa povećava ulaganja u elektrifikaciju za razdoblje od sledećih pet godina za 23 milijarde evra, kako bi do 2030. godine predstavila 35 novih električnih modela.

Renault Mégane E-Tech
Renault Mégane E-Tech

Čak 90 % tih modela baziraće se na pet zajedničkih platformi za električna vozila i biće dostupni na većini tržišta u svim većim regijama:

  • CMF-AEV – najpristupačnija platforma na svetu; na njoj se zasniva novi Dacia Spring.
  • Porodica platformi za manja vozila KEI-EV, na kojima se zasnivaju ultrakompaktna električna vozila.
  • Porodica platformi za profesionalne kupce LCV-EV, na kojima se zasnivaju Renault Kangoo i Nissan Town Star.
  • CMF-EV – globalna i fleksibilna platforma za električna vozila. Uskoro će biti predstavljena u novom električnom crossoveru Nissan Ariya i Renaultu Mégane E-Tech Electric. Tehnološki inovativna i modularna platforma CMF-EV je platforma nove generacije električnih vozila koju proizvode partneri Alijanse. Razvijena je kako bi se integrisale i optimizovale sve komponente 100 % električnog pogona i kako bi se ugradio novi motor visokih performansi i ultratanka baterija. Do 2030. više od 15 modela će se zasnivati na platformi CMF-EV, a godišnje će biti proizvedeno do 1,5 miliona.
  • CMF-BEV, kompaktna platforma za električna vozila u svetu, biće predstavljena 2024. Omogućiće do 400 km dometa, izvanrednu aerodinamičnost, smanjenje troškova za 33 % i potrošnju energije manju za 10 % u poredjenju sa aktuelnim Renault Zoe. Na njoj će se zasnivati Renault R5 kao i novi kompaktni električni automobil koji će zameniti Nissan Micru. Novi model koji je dizajnirao Nissan i konstruisao Renault bi trebalo da se proizvode u Renault ElectriCityju: industrijskom centru za električna vozila na severu Francuske.
Renault Mégane E-Tech
Renault Mégane E-Tech

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring