Renault Tanger fabrika automobila

Na poziv Renoa, ekipa Auto magazina je posetila najnoviju Renoovu fabriku u gradu Tanže (Tanger na fr.) u Kraljevini Maroko. Idealna geografska pozicija, jeftina radna snaga i odlična infrastruktura su presudni faktori za povećanje proizvodnje

Svetska ekonomska kriza zapravo i nije tako globalna, bar kada su u pitanju proizvođači automobila. Pokazalo se da su najveću štetu od krize pretrpeli oni koji su svoju proizvodnju i prodaju bazirali na Evropi, dok su proizvođači koji su orijentisani, između ostalog, i ka tržištima ostalih kontinenata, prošli sa tek neznatnim gubicima ili im je povećan profit. Među njima je i Reno, koji ima proizvodne pogone na čak 38 lokacija u 17 zemalja sveta. Mi smo imali priliku da posetimo najnoviju fabriku u gradu Tanže, na severu Maroka.

[ot-caption title=”Reno je u Maroku prisutan od 1928.” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/02/Luka.jpg”]

Reno je u Maroku prisutan od 1928. godine, a od 2003. je većinski vlasnik fabrike SOMACA (Société Marocaine de Constructions Automobiles) u Kazablanci. Fabrika je osnovana 1959. godine od strane marokanske vlade, uz tehničku pomoć Fijata i Simke. U međuvremenu, tamo su se proizvodili razni modeli, od “fijata 1100”, preko “fijata 128”, “renoa 4” i “8”, pa sve do “fijata uno” koji se pravio do 2003. Tada je Reno otkupio vlasnički udeo Fijata, pa je sada ukupno 80 posto u vlasništvu francuske kompanije.

U međuvremenu, umesto proširenja proizvodnih pogona u Kazablanci, Vlada Maroka je Renou predložila novu opciju – izgradnju potpuno novog industrijskog kompleksa na severu zemlje. Više je razloga za to; prvo, ravnomerniji ravoj zemlje, a drugo, i Renou je odgovarala lokacija zbog blizine Evrope i luke. Grad Tanže, uz koji je izgrađen fabrički kompleks, nalazi se na samom Gibraltaru i udaljen je svega 14 kilometara od Španije. Pre pet godina je na 40 kilometara od grada izgrađena jedna od najvećih luka u Mediteranu i Africi, a od Renoove fabrike do luke je izgrađena i železnica duga tridesetak kilometara. S obzirom da kroz Gibraltar godišnje prolazi oko sto hiljada brodova, značaj luke je očigledan.

[ot-caption title=”Strateški položaj Maroka je presudan” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/02/Luka-Utovar-na-brod.jpg”]

Za Renoovu fabriku ovakav strateški položaj je posebno važan jer se fabrika i luka nalaze praktično u središtu sveta. Tačno je na pola puta između Amerike i Azije, a jednaka je i udaljenost koju brodovi prelaze do Atlantskog okeana i Mediteranskog mora,, odnosno između zemalja Zapadne i Jugoistočne Evrope. Konkretno, ukoliko je potrebna hitna isporuka vozila, i ako se automobili natovare na šleper, pa na trajekt, kamionu je potrebno do jednog dana da stigne do Francuske. Upravo zbog toga, obezbeđena je brza isporuka automobila sa minimalnim troškovima transporta, pa se u fabrici u Kazablanci za tržišta Španije i Francuske danas proizvode “dačija logan” i “sandero”.

Najnovija fabrika u Tanžeu, u čijoj smo poseti bili, je počela sa radom marta 2012. Jedino ovde se proizvode “dačija lodži” i “doker” za tržište cele Evrope. Kraljevina Maroka je besplatno ustupila zemljište, a Reno je uložio oko 1,1 milijardu evra u celokupan kompleks. Trenutno je zaposleno oko četiri hiljade radnika, sa proizvodnjom od 170.000 automobila godišnje. Plan je da se ova cifra poveća na 400.000 automobila, uz zapošljavanje dodatnih dve hiljade radnika. Inače, veliki deo komponenti dolazi sa lokalnog tržišta, pa je za Renoovu fabriku u Tanžeu indirektno vezano ukupno 40.000 radnika kooperanata.

[ot-caption title=”Za fabriku privređuje više od 40 hiljada radika” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/02/SKolski-centar-za-obuku-radnika-2.jpg”]

Osim za izvoz, automobili u Tanžeu se proizvode i za lokalno tržište koje ima veliki potencijal. Samo tokom 2011. je prodato skoro 120.000 automobila, od čega su Dačija i Reno na prvom mestu, sa 19,9 i 17 posto učešća, respektivno. Zahvaljujući podršci Marokanske vlade, prosečna starost voznog parka u ovoj zemlji je oko devet godina.

Životni standard je poboljšan u odnosu na prethodne godine, pa tako prosečna plata u Renoovoj fabrici u Tanžeu iznosi oko 390 evra.

Vodeći ljudi fabrike i Renoa u Maroku su nas proveli kroz fabričke pogone u kojima smo se upoznali sa gotovo svim procesima rada. Disciplina u fabrici je na najvišem nivou, a organizacija rada je dovedena do perfekcije. Radnici su zadovoljni uslovima rada i platom pa je to više nego dovoljna motivacija za kvalitetan rad.

Obilazak pogona je započet u preseraju, gde se na licu mesta presuju paneli za “lodži” i “doker”. Potom, sledi finalna obrada i sortiranje limarije koja prelazi u proces punktovanja. Ono se obavlja ručno uz minimalnu primenu robota koji obavljaju punktovanje i zavarvanje na mestima koja su teško dostupni radnicima.

[ot-caption title=”Komponente se ugrađuju u lotovima” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/02/Menjaci.jpg”]

Komponente se ugrađuju u takozvanim lotovima u kojima su već sastavljene grupe komponenti. Recimo, motor i njegovi agregati se ugrađuju zajedno sa elementima prednjeg i zadnjeg ogibljenja i izduvnim sistemom, a nova kompletirana “dačija” silazi sa traka svaka tri minuta. Iako nismo mogli da zavirimo u lakirnicu, uspeli smo da vidimo proces pripreme automobila za farbanje. Kompletna školjka se boji u osnovnu boju procesom galvanizacije ali lim, na žalost, i dalje nije pocinkovan. Na svu sreću, proizvodni proces je toliko čist da metalni paneli nemaju gde da dođu u kontakt sa vlagom pre nanošenja osnovne boje.

U planu je da se, kroz povećanje kapaciteta, sklapaju i neki modeli Nisana a možda i Renoa. Kompetentna i jeftina radna snaga uz visok kvalitet proizvodnih procesa više nemaju prepreku u pogledu načina isporuke vozila. Velika podrška države i efikasan transport brodovima do gotovo svih evropskih zemalja će sigurno dovesti do toga da Reno ne bude jedini proizvođač automobila u Maroku. U skorijoj budućnosti možemo da očekujemo da im se pridruže i neke druge kompanije s obzirom na izuzetne uslove i blizinu Evrope, pa i drugih svetskih tržišta.

Aleksandar Bursać

[ot-caption title=”Vlada Maroka je besplatno ustupila zemljište” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/02/Komora-farbanje.jpg”]

Obuka svakog radnika za više radnih mesta

Osim što je besplatno ustupila zemljište, Vlada Maroka je u potpunosti finansirala i izgradnju školskog centra u kom se obučavaju radnici za rad u fabrici. Svaki od njih prolazi kroz obuku za nekoliko radnih mesta kako bi proizvodni proces bio što efikasniji u skladu sa trenutnim potrebama. Ravnopravno su zastupljene žene i[ot-caption title=”Ova “dačija” je ekološki proizvod” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/02/DSCF9810.jpg”] muškarci, a instruktori su lokalni stručnjaci.

[ot-caption title=”Ekologija je imperativ” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/02/2012-12-RENAULT-TANGER_3117.jpg”]

Briga o životnoj sredini

Fabrika automobila u Tanžeu je rezultat strateškog partnerstva Kraljevine Maroko, Renoa i kompanije Veolija koja je izgradila pogone za preradu biomase. Konstruisana je i zamišljena tako da energetski bude maksimalno efikasna, uz minimalnu emisiju ugljendioksida koja je manja i za 98 procenata u odnosu na druge fabrike ekvivalentnog kapaciteta vozila.

Jedan od načina za to je i korišćenje biomase za zagrevanje vazduha i tehničke vode neophodne u proizvodnji. Kao biomasa koriste se koštice masline i delovi eukaliptusa koji sagorevanjem generišu veliku količinu toplotne energije.  Efikasni filteri sprečavaju emisiju štetnih materija u atmosferu, a kao nusproizvod ostaje pepeo koji se bezbedno uklanja.

Koštice su dobijene od industrije za preradu maslinki, koje su do tada bacale ovaj otpad. Plan je da se i drugi delovi industrije uključe u ovaj proces, kako bi se koristan otpad iskoristio na efikasan i ekoločki način uz uštedu do 35 posto u potrebi za termalnom energijom. Takođe, sve otpadne vode se prerađuju, a ukupna potreba za tehničkom vodom je smanjena za 70 posto.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring