Scania Streamline R580 LA 4×2

Skanija je nedavno predstavila usavršenu liniju svojih kamiona pod nazivom „strimlajn“, a sve nove tehnologije ugrađene u ovaj kamion imali smo prilike da upoznamo na drumovima Slovenije

Poznato je da kamioni koji dolaze iz Sodertaljea (Švedska) predstavljaju sam vrh svetske kamionske industrije. Iako se već godinama drže malo konzervativnijeg dizajna, možemo reći da su šveđani napravili kamion kome lepota nikako nije prolazna.

Samim tim, od usavršene „strimlajn“ serije nismo očekivali pomak u tom pravcu, ali smo sa nestrpljenjem iščekivali testiranja druge generacije Euro 6 motora i novih sistema za poboljšanje efikasnosti i ekonomičnosti koje je Skanija ugradila u ovaj kamion.

Dizajn koji odoleva vremenu_resize

Vozilo koje smo mi imali na testu opremljeno je Euro 6 motorom snage 580 KS sa V8 konfiguracijom cilindara – nešto po čemu je Skanija veoma poznata i jedinstvena. Sam zvuk startovanja motora je vrlo specifičan, a u kabini izuzetno prijatan. Motor „DC16“ sa svojih 16,4 litara radne zapremine i 2950 Nm obrtnog momenta trenutno je najjači V8 motor u Skanijinoj ponudi.

Krajem godine u planu je i top verzija sa 730 KS o kojoj se još uvek malo zna. Imajući u vidi da motor koji smo mi testirali zadovoljava Euro 6 norme, moglo se očekivati da će biti opremljen EGR i SCR tehnologijom za redukciju čvrstih čestica iz izduvnog sistema.

Slovenija nije slučajno odabrana kao poligon na kome smo testirali novi motor. Njeni krivudavi autoputevi i topografija terena bili su idealni da isprobamo nove sisteme na vozilu, kao što je „eko mod“ ili „skanija aktiv predikšn“.

Novi skanijin „optikruz“ menjač sada u sebi ima inkorporirana ova dva sistema sa ciljem ekonomičnosti upotrebe i značajnog smanjenja potrošnje goriva za čak četiri do pet procenata. Dodatna aerodinamička poboljšanja urađena su i na kabinama nove „strimlajn“ serije tako da se dodatni procenat uštede goriva dobija i tim putem.

Okvir -komfor sa 5 zvezdica 1_resize

Novi sistem „aktiv predikšn“ je spojen sa navigacionim uređajem, preko kojeg dobija podatke o topografiji puta pred sobom. Računar neprestano prati parametre vožnje, a kada dozna da se kamion nalazi pred uzbrdicom, on ubrzava kamion kako bi sakupio kinetičku energiju kojom će kasnije prebroditi uspon. Naravno, radar sa prednje strane vodi računa o bezbednoj udaljenosti od vozila koje se nalazi ispred. Tokom uzbrdice računar dozvoljava usporavanje kamiona toliko da pred prevojem motor prestaje sa isporučivanjem pogona, a vozilo nastavlja da vozi u slobodnom padu.

Sve što je potrebno za rad ovog uređaja je da vozač u meniju odabere minimalnu i maksimalnu brzinu kojom želi da se kamion kreće. Iskustvo govori da je najefikasnije podesiti brzinu u rasponu od 81 do 88 km/h, pri čemu se na ravnom delu puta kamion kreće brzinom od 85 km/h. Sistem je podešen da dozvoljava variranje krstareće brzine u rasponu od -6% do +4% u odnosu na programiranu brzinu.

„Skanija optikruz“ menjač standardno ima i „eko mod“ koji obezbeđuje još veću uštedu goriva, ali uz određeni kompromis u pogledu vremena kretanja. Kada je aktiviran „eko mod“, računar u zavisnosti od topografije terena, dozvoljava promene brzine vozila u rasponu od -12% do 0% u odnosu na programiranu brzinu na tempomatu.

Pregledno i na dohvat ruke_resize

Sa druge strane, ukoliko je brzina dostave prioritet određenog transporta, vozač može odabrati „pauer mod“. Na taj način odziv motora je agresivniji, performanse na usponima su prilagođene maksimalnoj snazi motora, a promene stepena prenosa su nešto brže. U ovom slučaju, „aktiv predikšn“ sistem je ugašen i tempomat radi uobičajenim režimom.

Važno je i napomenuti da je vozilo bilo opterećeno maksimalno dozvoljenim teretom tako da su testovi rađeni u krajnje realnim uslovima eksploatacije. Prosečna potrošnja na testu, uz pametnu upotrebu svih sitema koji su na raspolaganju u vozilu nije prešla 29 litara na 100 km što je za tegljač ove snage pod punim teretom veoma dobar rezultat.

Na kraju ovog kratkog ali sadržajnog testa, zaključujemo da druga generacija Skanijinih Euro 6 motora svakako predstavlja vrhunac tehnologije dostupnih u današnjim kamionima pa se s pravom može očekivati veoma dobar prodajni rezultat čak i na balkanskim tržištima koja su tradicionalno malo više okrenuta nemačkim proizvođačima.
M.Derbogosijan

070_resize

Važna je obuka!
Poput drugih velikih svetskih proizvođača i Skanija je uvela programe obuke profesionalnih vozača. Vozači prolaze jednodnevnu obuku o novim sistemima u vozilu, ali, što je još važnije, o njihovoj pravilnoj primeni sa ciljem smanjenja potrošnje goriva i troškova eksploatacije vozila. Veliki broj firmi je već prepoznao ovaj program obuke kao izuzetno koristan i poslao svoje vozače na obuku.

Obuka traje jedan dan, može se obavljati na demo vozilu Skanije ili na sosptvenom kamionu firme koja je poslala vozača, pa u zavisnosti od toga varira i cena koja može biti 250 do 300 evra. Ovaj jednokratni trošak svakako donosi višestruku uštedu već u narednih nekoliko meseci. Zainteresovane firme i vozači mogu se prijaviti za program kod ovlašćenih Skanija predstavnika u Srbiji.

Okvir -komfor sa 5 zvezdica 2_resize

Komfor sa 5 zvezdica
Kabina nove „R“ serije koju smo imali na testu predstavlja vrhunac komfora koji je u ponudi vozačima ovih drumskih krstarica. Sedišta su obložena kožom sa utisnutim logotipom „V8“ na naslonima za glavu, a opremljena su grejanjem i hlađenjem. U kabini se nalaze dva kreveta, mikrotalasna pećnica, aparat za kafu, frižider, audio/video tehnika, brojne pregrade za male i velike predmete, stakleni elektropomični krov i još mnogo toga…

Scania Streamline R580 LA4x2MNA
Motor DC 16 102 580
Snaga 580 KS pri 1900 o/min
Obrtni moment 2950 Nm pri 1000-1350 o/min
Menjač Automatizovani Optikruz 12+2 brzine
Snaga motorne kočnice 380 kW pri 2400 o/min

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring