Auto magazin

Škoda muzej posvećen i komunalnim automobilima

Škoda muzej posvećen i komunalnim automobilima
03.08.2022.

1

Automobili za vatrogasce, bolničare ili policiju moraju biti sigurni i otporni, snažni, brzi i bezbedni. ŠKODA automobili na ovaj način služe zajednici već više od jednog veka. Njih pet možete videti na novoj izložbi u ŠKODA Muzeju

Prvi koji je ušao u službu 1906. godine bio je VOITURETTE C-tip s produženim međuosovinskim rastojanjem. Korišćen je kao vojno ambulantno vozilo za nošenje četiri nosila u dva ležaja. Proizvodnja vozila hitne pomoći i vatrogasnih vozila uzela je maha tokom Prvog svetskog rata: proizvodni pogon u Mladá Boleslav proizvodio je oko stotinu pouzdanih vozila hitne pomoći Laurin & Klement na godišnjem nivou.

Škoda muzej

Laurin & Klement vozila su korišćena, na primer, kao vojna sanitetska vozila

Pre Drugog svetskog rata za izradu vozila hitne pomoći koristile su se šasije svih kategorija ŠKODA automobila, a najmanja je bila POPULAR 995 Liduška dužine 3.850 mm, dok su veći modeli RAPID, FAVORIT i SUPERB s međuosovinskim rastojanjem do 3.415 mm nudili veću brzinu, prostranost i udobnost.

Lagane otvorene „karoserije vozila hitne pomoći“ takođe su izgrađivane u Mladá Boleslav na šasijama istih modela. Na primer, to je omogućilo žandarima ili carinicima da lako iskoče dok jure osumnjičene.

Vatrogascima je bila na raspolaganju široka paleta modernih komercijalnih vozila brenda ŠKODA, a vrhunac su bili modeli 606 i 806, odnosno vozila sa šest cilindara nosivosti 6 ili 8 tona.

Škoda muzej

ŠKODA FAVORIT 904 u službi bolnice Třebíč

U maju 1946, godinu dana nakon završetka rata, u Vrchlabíju je započela proizvodnja vozila hitne pomoći zasnovana na šasiji ŠKODA 1101/1102 „Tudor“. S motorima od 1100 litara koji isporučuju 23,5 kW, mogli su postići 90–100 km/h, a spašavali su živote čak i u Kairu, u Egiptu.

Kompaktan i okretan „Tudor“ imao je pregradu pored vozača koja je bila zakrivljena prema napred za smeštaj dečijeg kreveca. Bolničar je koristio sklopivo sedište.

Bezbednosne snage širom sveta cenile su ŠKODA 1101 P (policijske) „borbene Tudore“, koji su u rukama iskusnog vozača i na odgovarajućim gumama mogli da naprave čudo na neravnom terenu čak i bez pogona na svim točkovima.

Škoda muzej

Posleratna ŠKODA 1101 kao ambulantna kola u Egiptu

Pre 70 godina u Kvasinyju je započela proizvodnja 4,6 metara dugog ambulantnog vozila izvedenog iz modela ŠKODA 1200 STW karavan, u koje su mogla stati dva kreveta jedan pored drugog.

Godine 1961. ŠKODA 1202 vozila hitne pomoći preuzela su štafetu, sa inovacijama uključujući dve dodatne spiralne opruge sistema zadnjeg ogibljenja.

Međutim, legendarna ŠKODA 1203, sa svojom karoserijom bez poklopca motora, unutrašnjom zapreminom od preko 5 m³ i ukupnom dužinom od samo oko 4,5 metra, postala je najkorišćenije vozilo hitne pomoći češkog proizvođača automobila.

Škoda muzej

ŠKODA 1203 je imala mnogo modifikacija, ali klasična je bila hitna pomoć.

Veliki kvalitativni skok dogodio se kasnih 1980-ih dolaskom nove generacije modela ŠKODA sa pogonom na prednje točkove i poprečno postavljenim motorom.

To je omogućilo spuštanje poda na zadnjem delu automobila i postavljanje gotovo bilo koje nadgradnje na njega.

Iako ŠKODA FAVORIT 788 iz 1992. nikada nije ušla u proizvodnju, dostavna vozila FORMAN i FORMAN PLUS (1990-1995) ušla su u upotrebu u bolnicama.

Usledile su verzije vozila za hitnu pomoć FELICIA COMBI (1995-2001) i, posle 1998. godine, OCTAVIA COMBI.

Škoda muzej

ŠKODA FORMAN koristila je Hitna pomoć u Mladoj Boleslav početkom 1990-ih

Aktuelna postavka u ŠKODA Muzeju sa pet raritetnih terenskih vozila biće otvorena do početka oktobra ove godine.

Laurin & Klement MF (1919)

Ukupno 176 putničkih i lakih teretnih vozila proizvedeno je na šasijama luksuznih automobila serije L&K Mf i Mg u periodu od 1917-1923. godine. Jedna od mnogih varijanti bila je karoserija vatrogasnog vozila.

Snažni četvorocilindrični motor od 4.713 ccm sa tada impresivnom snagom od 50 KS (36,8 kW) dovodio je vatrogasce do požara brže zahvaljujući maksimalnoj brzini od 90 km/h (90 mph).

Škoda muzej

ŠKODA 1201 Ambulance (1957)

Š 1201 STW bio je osnova za seriju vozila hitne pomoći spoljašnjih dimenzija 4.620 x 1.680 x 1.600 mm. Iskoristio je prednosti robustne šasije sa potpuno metalnom karoserijom i udobnog vešanja sa nezavisnom suspenzijom točkova.

Motor od 1.221 cc/45 KS (33,1 kW) omogućavao je vozilu hitne pomoći, koje je težilo samo 1.190 kg, maksimalnu brzinu od 110 km/h (110 mph).

Izloženi automobil, koji pripada privatnoj kolekciji, koristila je hitna pomoć u opštini Šumperk. Razlikovao se od običnih ambulantnih vozila za prevoz bolesnika po dužoj karoseriji i dvodelnim zadnjim vratima.

Škoda muzej

ŠKODA 120 VB (1986)

ŠKODA 120 je, u poređenju sa svojim prethodnikom ŠKODA 110, nudio veću zaštitu za putnike i moderniji dizajn. Imao je četvorocilindrični motor od 1174 cc/50 KS (36,7 kW) smešten pozadi. Ovaj dizajn nije bio koristan samo na klizavim nagibima, nego je takođe dokazao svoju vrednost na reli trkama.

Originalna plava karoserija automobila „VB“ (čehoslovačka državna policija) sa belim prugama postupno je zamenjena 1975-1979 žuto-belim dizajnom sa crnim natpisom „VB“. Ova ŠKODA 120 sa kasnijim dizajnom je iz privatne kolekcije.

Škoda muzej

ŠKODA 788 (1992)

Karoserije novog automobila s prednjim pogonom činile su osnovu za masovnu proizvodnju hatchbacka (FAVORIT, od 1987), karavana (FORMAN) i lakih komercijalnih vozila (PICK-UP).

Alternative koje nisu otišle dalje od faze prototipa uključivale su lako terensko vozilo Š 786 sa međuosovinskim rastojanjem od 3.100 mm i delimično staklenom karoserijom dizajniranom za prevoz osoba sa invaliditetom i sestrinsku verziju vozila hitne pomoći koja je ovde izložena, ŠKODA 788, jedan od brojnih prototipova i sportskih automobila koji se čuvaju u depoima ŠKODA muzeja.

Škoda muzej

ŠKODA FELICIA COMBI LX Policija Češke (1996)

Sa nizom praktičnih karakteristika, uključujući kapacitet prtljažnika od 447-1366 litara, FELICIA COMBI (1995-2001: 351.905 proizvedenih jedinica) nije bila samo popularan porodični automobil.

Više od 5.500 jedinica ovog laganog, upravljivog, pouzdanog i jednostavnog karavana dugog 4.205 mm koristila je policija Češke Republike.

Škoda muzej

Štite i služe

ŠKODA vozila skrojena prema potrebama kupaca odavno su se dokazala u zahtevnoj službi austrijske, švajcarske, francuske, italijanske, finske, izraelske i ukrajinske policije.

Britanske policijske snage nedavno su rasporedile ne samo OCTAVIA RS kao presretač, već i potpuno električni SUV ŠKODA ENYAQ iV.

Češko ministarstvo unutrašnjih poslova preuzelo je više od 20.000 ŠKODA različitih modela i specifikacija od 1993. godine.

OCTAVIA i SCALA danas su glavna vozila u upotrebi u Češkoj Republici, ali češka policija koristi i automobile SUPERB i KODIAQ.

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Da li ima ko da zna da mi napravi elektronski karburator za golfa2 [...]

Dali imate i polovne automobile. Opel corsa 3 vrata sa automatskim menjacem. Koja je cena [...]

Kaže se čuvene firma za autopresvlake a niko nije čuo za njih. O presvlakama i [...]

Da li toyota ima neki jeftiniji model N1, na primer yaris ili tako nešto, može [...]

Displej, tj digitalni kokpit ne odaje utisak premiuma, vec naprotiv, deluje jeftino, crna amorfna plasticna [...]

Lep auto.. Kupicu ga [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad