Specijalan VW znak rasteruje kengure!

Iako je 1. april pred nama, za RooBadge kažu da je pravi. Dok moderni automobilski znakovi uključuju sve vrste radara i senzora, ovaj Volkswagen logo je drugačiji. Ima ugrađene direkcione zvučnike koji emituju pažljivo odabrani zvuk kako bi držali kengure podalje. Služi kao zvučno odvraćanje i razvija se za sve automobile, ne samo Volkswagene.

VW RooBadge

Kao što možda pretpostavljate, RooBadge (“Roo” je skraćeni oblik od “kangaroo” na australijskom engleskom) je razvijen u Australiji. VW je udružio snage sa stručnjacima za kengure sa Univerziteta u Melburnu kako bi saznali više o ovom simpatičnom sisaru koji pripada torbarskoj porodici. Australijska organizacija za spasavanje divljih životinja Wires pomaže pružanjem podataka u realnom vremenu o tome gde se kenguri nalaze širom kontinenta.

VW RooBadge

Pored samog znaka, VW Australija takođe radi na posebnom držaču registarske tablice koji uključuje RooBadge. Nova tehnologija je prikazana ovde na modelu Amarok, ali će tablica biti univerzalno kompatibilna. Ova dva predmeta trenutno nisu dostupna za prodaju jer još uvek traje testiranje koje treba da usavrši zvuk koji dolazi iz malih zvučnika.

VW RooBadge

RooBadge će služiti kao odvraćanje istočnog sivog kengura, ali naknadni zvuci bi trebalo da drže podalje i ostale rase ove vrste. Razmatraju se i druge životinje kako bi se smanjili rizici od sudara sa divljim životinjama. U inicijalnoj fazi, VW je testirao zvukove na kengurima pronađenim na golf terenima, a zatim su došli do mešavine prirodnih i sintetičkih zvukova.

VW RooBadge

Nakon toga, Amarok pikapovi opremljeni direkcionim zvučnicima, kamerama od 360 stepeni i senzorima za pokret bili su postavljeni na strateškim mestima tokom šest meseci na staništima kengura. VW je pratio njihove reakcije i potvrdio da je RooBadge efikasan. Nakon testiranja tehnologije sa stacionarnim vozilima, kompanija je dobila odobrenje Odseka za etiku u istraživanju za ocenjivanje hardvera sa pokretnim Amarok vozilima koja se voze malim brzinama.

VW RooBadge

Razvijen u tri godine, RooBadge će raditi sa posebnom aplikacijom unutar vozila koja će koristiti GPS i telemetrijske podatke. Automatski će emitovati zvukove kroz predele koji su kritični sa potencijalnim sudarima sa kengurima. Na Amaroku, biće ponuđen kao plug & play rešenje zamenom originalnog bedža sa visokotehnološkim VW logotipom.

VW RooBadge

Sve ovo deluje suviše složeno da bi bila samo šala. VW kaže da već razgovara sa partnerima iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država kako bi RooBadge omogućio odvraćanje i za druge životinje.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring