Auto magazin

Stellantis radi na baterijama koje ne sadrže litijum

Stellantis radi na baterijama koje ne sadrže litijum
15.01.2024.

Stellantis Ventures, korporativni fond za ulaganja kompanije Stellantis N.V. je danas objavio svoje učešće kao strateškog investitora u Tiamat, francusku kompaniju koja razvija i komercijalizuje tehnologiju natrijum-jonskih baterija.

Natrijum-jonska tehnologija nudi niže troškove po kilovat-satu i ne sadrži litijum i kobalt. Natrijum, kog ima u izobilju, nudi prednosti što se tiče bolje održivosti i nezavisnosti u pogledu materijala.

Tiamat je bio među 11 najboljih tehnoloških start-apova koji su osvojili Stellantis Ventures nagradu u 2023, i prva je kompanija na svetu koja je nedavno komercijalizovala tehnologiju natrijum-jonskih baterija u elektrifikovanom proizvodu.

Tehnologija natrijum-jonskih baterija obećava isplativije skladištenje energije u poređenju sa trenutno široko rasprostranjenom tehnologijom litijum-jonskih baterija.

Stellantis takođe ulaže u razvoj alternativnih tehnologija za skladištenje energije, uključujući suve baterije sa Factorial Energy, litijum-sumpor hemiju sa Lyten Inc. i natrijum-jonsku hemiju sa kompanijom Tiamat.

Tiamat je osnovan od strane Francuskog nacionalnog centra za naučna istražvianja (CNRS). Kompanija će iskoristiti prihode od ciklusa prikupljanja sredstava od investitora, uključujući Stellantis Ventures, da pokrene izgradnju fabrike za natrijum-jonske baterije u Francuskoj, prvo za električne alate i stacionarna skladišta, sa ciljem da se proširi na proizvodnju proizvoda druge generacije za BEV (baterijsko električna) vozila.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Aktuelno Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]