Auto magazin

Sto godina “forda T”

Sto godina “forda T”
18.01.2015.
Vek "limenog"

Pre tačno sto godina, u jednoj neuglednoj trospratnici Detroita, Henri Ford je napravio svoj najčuveniji, legendarni model "T", kasnije nazvan "tin lizi". Vozilo je veoma brzo postalo najpopularniji model automobila na svetu, a njegovu slavu najpopularnijeg i najmasovnijeg automobila, pomračila je tek sedamdesetih godina prošlog veka, Folksvagenova "buba".

Jubilej Fordovog “modela T” obeležen je u Auto magazinu broj 5, avgusta 2008. godine

Model “T” je bio prvi, u punom smislu te reči, velikoserijski automobil, dostupan svima, pa otuda, uprkos činjenici da je “buba” prozvedena u većem broju primeraka, zaslužuje počasno mesto u istoriji automobilizma, ali i celokupne civilizacije dvadesetog veka.

Naime, “tin lizi” je, do 1927. godine, do kada se proizvodio (a to je punih 19 godina), napravljen u 15 miliona primeraka, što je za ondašnje industrijsko-proizvodne mogućnosti ravno čudu.

modelt

Svoju popularnost, treba da zahvali činjenici da je to bio prvi masovno proizvođen automobil, koji je mogao da preveze više ljudi, a istovremeno je bio dovoljno jeftin da ga praktično svi društveni slojevi mogu sebi priuštiti.

Sem toga, Henri Ford je organizovao razgranutu mrežu prodavaca na celoj teritoriji Sjedinjenih Država, što je dodatno uticalo na masovnu prodaju “plehane lizi”.

Naime, do tada su potencijalni kupci automobila iz svih delova Sjedinjenih Država, bili prinuđeni da, ukoliko žele da kupe automobil, dođu u Detroit, što je za mnoge potencijalne kupce predstavljalo dodatni napor i trošak, budući da se ponekad radilo o hiljadama kilometara koje je valjalo prevaliti.

auto magazin, ford t

Učestvovao je i na trkama

Tu nije kraj Fordovim inovacijama: Henri Ford je bio i začetnik ideje o proizvodnji istog modela automobila na različitim lokacijama, pa je tako model “T” vrlo brzo dospeo i u Kanadu, Australiju i Evropu i to prozveden u lokalnim pogonima.

Povrh svega, Ford je tokom naredne četiri godine, smislio i montažu na proizvodnoj traci, što je rezultiralo neverovatnim povećanjem produktivnosti, uz istovremeno osetno snižavanje troškova proizvodnje, pa je “tin lizi” bio neuporedivo jeftiniji automobil od svih konkurentskih modela.

auto magazin, ford t

Serijska proizvodnja omogućila je povoljnu cenu

Kompanija Ford, praktično je nastala na ogromnom uspehu modela “T” i do dana današnjeg, zadržala se među pet najvećih svetskih proizvođača motornih vozila. Henri Ford i njegova kompanija su, globalno gledano, među najzaslužnijima za stvaranje i razvoj svetske automobilske industrije, ali i kompletan smer razvoja civilizacije dvadesetog veka.

Dan danas, Fordove kompanije u više od 50 zemalja na svetu, zapošljavaju stotine hiljada ljudi, proizvodeći godišnje više od deset miliona motornih vozila, mahom – automobila.
Ljubo Trifunović

auto magazin, ford t

Henri Ford kraj desetomilionitog proizvedenog modela T

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija

Slični tekstovi

6 komentara

 1. Miša
  Miša March 09, 18:03

  Model “T” predstavlja istinski brend generalno gledano, a posebno u automobilskoj industriji.

  Kompanija Ford je bila istinski inovator po mnogim pitanjima, od nacina proizvodnje, distribucije, prodaje kao i reklame.

  Vrlo lep jubilej! Vredan pomena!

  Reply to this comment
 2. nensav
  nensav March 10, 09:31

  Kakav je samo vizionar i inovator bio stari Hentri Ford! Malo se o tome zna i prica, vise ga znaju kao osnivac danas multinaciolalne kompanije, ali onje doneo pravu revoluciju u auto industriji.

  Reply to this comment
 3. Andja
  Andja March 10, 22:19

  Neverovatan razvoj auto industrije. 100 godina i nije tako veliki period, a pogledajte sam ovaj ford i danasnje automoble.

  Reply to this comment
 4. Faribo
  Faribo December 22, 22:48

  Uh, nama bi trebalo još jedno 200 godina da nam sine tako nelogična ideja da se ne ide peške i na konjčetu. A, da, oni koji bi i znali nešto da napravi više nisu ovde.

  Reply to this comment
 5. Sigurnosnipojas
  Sigurnosnipojas April 19, 18:37

  Faribo, znam gde su. U tudjim fabrikama i na tudjim poreskim planim spiskovima. Takvi ne odgovaraju naprednim putevima naše moderne zemlje.

  Reply to this comment
 6. Sasa
  Sasa April 20, 09:41

  Kad gledam ovaj Fordov prvi model pre sto godina rado bih ga i danas vozio.

  Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]