Svetska prezentacija: Opel Zafira 2016

Ako se za neki auto može reći da je u vrhu liste idealnih porodičnih vozila, to je svakako "opel zafira". Veliki Opelov MPV je osvežen a mi smo imali ekskluzivnu priliku da se iz prve ruke upoznamo sa novitetima i provozamo najatraktivnije verzije Frankfurt, Nemačka Od specijalnog izveštača, Aleksandar Bursać

Auto magazin srbija Opel Zafira promocija preview 2016

Opel već tradicionalno za promotivne vožnje svojih novih modela bira idilične rute oko Frankfurta a ovaj put domaćini su nas ugostili u postojbini čuvenog Rajnskog rizlinga.

Deonice auto-puta bez ograničenja brzine i lokalni putevi idealna su prilika da se upoznamo sa redizajniranom “opel zafirom”.

Na kratkoj prezentaciji stručnjaci Opela su nas upoznali sa izmenama i strategijom velikog MPV-ja.

S obzirom da se neki konkurenti povlače iz ove kategorije vozila, Opel je rešio da primeni suprotnu strategiju.

Tačno je da SUV vozila uzimaju sve više maha na tržištu Zapadne Evrope, ali se istovremeno pokazalo da ljubitelji MPV modela ne odustaju od natrposečnog komfora koju pruža ova klasa.

Sa druge strane, “opel zafira” je inicijalno toliko bila napredna u pogledu konstrukcije da osim izmena u spoljašnjem izgledu nije bilo potrebe da se auto drastično menja.

Jednostavno, konkurenata “zafiri” nema baš mnogo a i njihova ponuda je takva da se Opel jednostavno ne boji.

U tom smislu su zadržani i postojeći motori a svi oni ispunjavaju Euro 6 standarde i definitivno imaju šta da pokažu. Za novinarsku prezentaciju Opel nam je pripremio najjaču dizel i najjaču benzinsku verziju, sa vrlo visokim paketima opreme.

Auto magazin srbija Opel Zafira promocija preview 2016
Ovaj put domaćini su nas ugostili u postojbini čuvenog Rajnskog rizlinga

Za početak, odabrali smo turbo-benzinca zapremine 1,6 litara sa 200 “konja”, koji se ugrađuje i u novu “astru K”. Potpuno odsustvo vibracija i buke uz unutrašnjost koja pre dolikuje dnevnoj sobi sa ogromnim staklenim površinama nego automobilu, dobar su preduslov za krajnje relaksirajuću vožnju.

Primerak koji smo odabrali je opremljen specijalnim vetrobranskim staklom koje seže skoro do glava putnika, tako da je osećaj prostranosti još izraženiji. Ako vam baš smeta sunce, dobar deo krova kao roletnu možete rukom da “navučete” do uobičajene pozicije. Odmah smo primetili poboljšan kvalitet završne obrade, koji je sada na nivou nove “astre”.

Auto magazin srbija Opel Zafira promocija preview 2016
Za novinarsku prezentaciju Opel nam je pripremio najjaču dizel i najjaču benzinsku verziju

Drugim rečima, materijali i izrada su na najvišem novu, takoreći kao kod premijum segmenta. U ljudskoj prirodi je da se odmah pronađe neka zamerka kada se na prvi pogled uživo analizira nov auto, ali nama je zaista bilo teško da pronađemo konkretan problem.

“Zafira” je zadržala i ostale najbolje elemente iz prethodne serije. Na primer, središnja konzola sa naslonom za ruke je klizna i može da se podešava prema ukusu i potrebama putnika. Zadnje srednje sedište može da se pretvori u svojevrstan naslon za ruke, tako da, s obzirom na ogroman prostor za glavu i kolena, imate osećaj kao da se vozite u velikoj udobnoj fotelji.

Auto magazin srbija Opel Zafira promocija preview 2016
Vozili smo automobile sa vrlo visokim paketima opreme

Zapremina prtljažnika je neverovatnih 710 litara, što je praktično na nivou lakih dostavnih vozila. Naravno, ukoliko aktivirate treći red sedišta u koji bez problema mogu da sednu odrasle osobe prosečnih gabarita, zapremina gepeka se smanjuje na 152 litre.

Turbo-benzinac od 200 “konja” je svakako vrhunac ponude i već prvi metri vožnje nas podsećaju koliko je sofisticiran i uglađen, s obzirom da smo imali prilike da ga isprobamo i u novoj “astri” na relaciji od Bratislave do Beča. Moramo da priznamo da se u “zafiri” osećaju kilogrami, što i ne treba da čudi s obzirom na veličinu automobila i maksimalnu opremu sa kožnim sedištima.

Auto magazin srbija Opel Zafira promocija preview 2016
Materijali i izrada su na najvišem novu, takoreći kao kod premijum segmenta

Ipak, motor se bez problema bori sa karoserijom teškom skoro 1700 kilograma, za šta je salužan i veliki maksimalni obrtni moment od 280 Nm koje postiže pri vrlo niskih 1650 obrtaja u minutu. Zbog toga auto glatko i snažno ubrzava bez obzira na stepen prenosa, uz mnogo duže trajanje “zakucavanja” za sedište u donosu na dizelaša – maksimalnu snagu postiže pri 5500 obrtaja, mada crveno polje obrtomera počinje tek na 6500 o/min. Maksimalnu brzinu od 225 km/h lako dostiže i bez problema se bori sa dosta snažnijim automobilima na autobanu, s obzirom na sjajna međuubrzanja.

Konzervativne vozače će svakako obradovati informacija da je Opel u “zafiri” zadržao stare dobre turbo-dizel motore zapremine 2,0 litre, koji su polako potisnuti u drugim modelima od strane manjeg i štedljivijeg “1,6 CDTI” motora. “Zafira” i dalje ima dve verzije “2,0 CDTI”, sa 130 i 170 “konja”, od čega jači može da se pohvali ogromnim obrtnim momentom od 400 njutn-metara.

Auto magazin srbija Opel Zafira promocija preview 2016
Kao i do sada, prostor za noge pozadi može da se poveća na uštrb srednjeg sedišta

Upravo ova cifra je bila presudna i zbog nje smo imali subjektivni osećaj da se veliki dizelaš dosta lakše snalazi u velikom MPV-ju. Ubrzanja do “stotke” su lošija za oko sekundu u odnosu na najjačeg benzinca, ali su međuubrzanja ta koja kreiraju stav većine vozača da se najverovatnije opredele za dizel opciju. U prilog svemu tome ide i manja potrošnja, koja nije na nivou 1,6 dizelaša iz “astre” ali je i dalje više nego atraktivna.

Na žalost, nismo bili u mogućnosti da izmerimo pouzdanu prosečnu cifru, s obzirom da smo često stajali zbog fotografisanja. Kao što se može očekivati od ovakvog automobila, “zafira” je natrposečno udoban auto, ne samo kada je reč o meko podešenom ogibljenju, već i o sedištima.

Auto magazin srbija Opel Zafira promocija preview 2016
Zapremina prtljažnika je neverovatnih 710 litara

Sedi se visoko, sa dobrim pregledom saobraćaja, a podešavanja su moguća u svakom pravcu, tako da bez problema možete udobno da se smestite za volanom. Kratko upoznavanje sa redizajniranom “zafirom” nam je bilo dovoljno da nas podseti zbog čega se 2,7 miliona kupaca odlučilo baš za Opelov MPV.

Mnoštvo novih detalja u pogledu najaktuelnije haj-tek opreme i neprevaziđen komfor su nešto što će privlačiti pažnju kupaca i ubuduće, pogotovo poklonika dizel motora velike zapremine. Pri svemu tome, cena nije tako nedostižna. U našoj zemlji, nova “opel zafira” će moći da se nabavi već od 17.270 evra, što je skoro pet hiljada evra niža cena u odnosu na Nemačku.

Auto magazin srbija Opel Zafira promocija preview 2016

Najmodernija oprema
Redizajnirana “zafira” donosi dosta noviteta u pogledu opreme. Osim smanjenog broja tastera na komandnoj tabli, tu je i novi Opelov “R4.0 IntelliLink” multimedijalni sistem, koji omogućava korišćenje aplikacija sa vašeg mobilnog telefona preko displeja automobile. Konkretno, mi smo sve vreme koristili navigaciju telefona koji je bio povezan sa automobilom.

Multimedija je kompatibilna sa Epl i Android operativnim sistemima. U zavisnosti od tržišta, dostupna je i “OpelOnStar” opcija, koja omogućava internet u automobilu sa wi-fi vezom za svih sedam putnika.

Auto magazin srbija Opel Zafira promocija preview 2016
LED umesto ksenona
Nova “zafira” je dobila potpuno nove farove sa AFL (Adaptive Forward Lighting) LED tehnologijom. Uz pomoć senzora i stereo kamere, auto ima na raspolaganju čak devet različitih vrsta snopa svetla. Na primer, u zavisnosti od uslova vožnje po gradu, na otvorenom, seoskim putevima, auto-putu, snop svetla se prilagođava tako da prati krivine, osvetljava put što više a da istovremeno ne zaslepi druge učesnike u saobraćaju. Novi AFL LED sistem obezbeđuje prirodniju temperaturu svetla u odnosu na ksenone i ima daleko duži životni vek, s obzirom da nema pokretnih elemenata.

Auto magazin srbija Opel Zafira promocija preview 2016

Kamere brinu o bezbednosti
Sistem kamera i radarskih senzora su preuzeli veliki broj bezbednosnih aktivnosti na sebe. Za početak, tu je adaptivni radarski tempomat koji automatski održava odstojanje od vozila ispred pri brzinama od 30 do 180 km/h. Isti uređaj se brine o automatskom kočenju u slučaju da vozač ne odreaguje na vreme i ima zadatak da izbegne potencijalni sudar ili da ublaži njegove posledice.

Auto magazin srbija Opel Zafira promocija preview 2016

Naravno, tu je i upozorenje o napuštanju saobraćajne trake, kao i kontrola mrtvog ugla. Nama je od velike pomoći prilikom vožnje u nepoznatom području bila funkcija snimanja saobraćajnih znakova, tako da smo u svakom trenutku na instrument tabli mogli da vidimo trenutno ograničenje brzine.

Auto magazin srbija Opel Zafira promocija preview 2016

 

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring