Auto magazin

Tesla najčešće u sudaru, Fiat i Renault najređe

Tesla najčešće u sudaru, Fiat i Renault najređe
19.10.2022.

1

CarVertical je napravio novo istraživanje u kome su pokušali da uvrde koje marke automobila najčešće učestvuju u saobraćajnim nesrećama a koje najmanje.

Rezultat bi mogao da iznenadi, s obzirom na uvrežena mišljenja o pojedinim brendovima…

Iako moderni automobili dolaze sa mnogo prefinjenih bezbednosnih sistema, ponekad ipak završe u nesrećama.

Prema carVertical-u, globalni udeo oštećenih vozila je 52,4% svih vozila, pa statistički svaki drugi automobil pretrpi štetu nakon izlaska iz fabrike.

Ono što je još interesantnije – neke marke vozila su sklonije nezgodama od drugih.

Tesla zauzima prvo mesto među najoštećenijim markama automobila – 74,3% proverenih izveštaja o istoriji Tesle imalo je evidenciju oštećenja, a slede Hyundai (69,1%) i Subaru (68,7%). Renault (40,8%), Alfa Romeo (40%) i Fijat (39,5%) su tri najmanje oštećena brenda.

Razlog za takve razlike se često može objasniti prostom logikom. Renault i Fiat uglavnom nude pristupačne automobile male snage koji su ekonomični i odlično služe kao porodični ili osnovni svakodnevni automobili.

auto magazin srbija novi fiat 500l

Sa druge strane, Teslini modeli su skupi i puni bezbednosnih sistema, ali malo ko je naviknut na njihovo brzo, skoro trenutno ubrzanje.

Sa druge strane, pitanje je i koliko su svi ti bezbednosni sistemi zapravo pouzdani u realnim uslovima. Ako je ceniti po kvalitetu završne obrade, za koje Teslu svrstavamo u polu-proizvod, nije isključeno da su se podjednako trudili i oko programiranja i testiranja bezbednosnih sistema.

Nije iznenađujuće da se najveća prosečna vrednost štete pripisuje Ferrariju (94.149 evra) i Lamborghiniju (64.608 evra), što je nekoliko puta više od ostalih brendova na ovoj listi.

Tesla (14.320 evra), Dodge (9.522 evra) i Porsche (8.588 evra) zaostaju za brendovima luksuznih automobila sa znatno nižim troškovima popravke.

Porsche Road Tur Srbija 2021

Dok se egzotični automobili mogu pohvaliti desetinama hiljada troškova, prosečna šteta za BMW automobile je 3.994 evra, Volkswagen – 3.539 evra i Toyotu – 3.011 evra. Istraživanje je pokazalo i globalnu prosečnu vrednost štete, koja iznosi 3.574 evra. Ovo bi trebalo da pomogne da se uporedi da li su troškovi visoki ili niski.

Kao što se može očekivati, postoji jaka korelacija između automobila koji imaju najmanje jedan zapis o šteti i onih koji imaju najviše slučajeva oštećenja po automobilu u proseku. Porsche zauzima prvo mesto sa 1,71 slučajem štete u proseku po automobilu, a slede Tesla (1,58) i Hyundai (1,52).

Peugeot (0,75), Renault (0,73) i Fiat (0,7) imaju najmanji udeo u evidenciji štete.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Aktuelno Najnovije

Slični tekstovi

1 komentar

  1. MMS auto
    MMS auto November 10, 09:38

    Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi bila ubedljivo na provm mestu. Još uvek ima puno da se radi na tim vozilima. A sa ovakoneozbiljnim vlasnikom, stvari za njih mogu da krenu u negativnom pravcu

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]