Auto magazin

Tesla predstavio Powerwall kućne baterije sa solarnim panelima

Tesla predstavio Powerwall kućne baterije sa solarnim panelima
03.05.2015.

Večito pitanje da li elektro-automobili posredno zagađuju vazduh bi moglo da dobije konačni odgovor. Više puta smo pisali o tome koliko zaista zagađuju kroz rad centrala za proizvodnju električne energije, a sada je pred nama praktično rešenje koje polako postaje stvarnost u svakodnevnom životu.

Tesla Powerwall home battery revealed, rechargers from solar panels tesla baterije

Naime, Tesla Motors je predstavio kućne litijum-jonske baterije koje se kače na zid tako da zauzimaju što manje mesta u garaži jer pune se preko solarnih panela. Široke su 86 cm, visoke 130 i debele svega 18 cm, dakle, kao malo veći televizor.

Kompatibilne su sa jednofaznim i trofaznim instalacijama i teške su ukupno 100 kilograma. Tesla kaže da je moguća instalacija ne samo u garaži, odnosno zatvorenom prostoru već i napolju.

Tesla Powerwall home battery revealed, rechargers from solar panels tesla baterije

Na raspolaganju kupcima će biti dve verzije – od sedam kilovatčasova koja je namenjena pre svega dnevnoj upotrebi, odnosno punjenju, kao i od deset kilovatčasova koja bi trebalo da sadrži i određenu količinu rezerve u odnosu na potrebe jednog punjenja vozila.

Maksimalna struja koju daju je dva kilovata u kontinuiranom ciklusu, odnosno tri kilovata vršnih vrednosti. Baterije imaju desetogodišnju garanciju, sa mogućnošću produženja garancije na dodatnih deset godina.

Tesla Powerwall home battery revealed, rechargers from solar panels tesla baterije

U Tesli kažu da je neophodno da budu instalirane od strane obučenih servisera, s obzirom da konvertor naizmenične u jednosmernu struju ne postoji. Takođe, kao mogućnost se navodi i varijanta da u jednoj kući bude instalirano nekoliko ovakvih baterija ukoliko postoji potreba za skladištenjem i korišćenjem veće količine električne energije.

Prodaja Teslinih kućnih baterija počinje na leto. Manja varijanta će imati cenu od tri hiljade, a jača od 3.500 američkih dolara. Instalacija nije uključena u cenu.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Tehnika

Sli ni tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

prelistaj

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Sigurno mu nisu platili. [...]

Prelepi i preveliki [...]

Volvo je bio iostao u vrhu po brizi o bezbednosti svih učesnika saobraćaja. a biciklisti [...]

Postovanje... Interesuje me presvlake za BMW 525 karavan 2008..imam kozu pa leti je nepodnosljivo...(k alitetan [...]

Izgleda malo nabudženo, ali ovakvi automobili psotaju popularni. Veliko bogatstvo opreme mu daje atkrativnost, ali [...]

preuzmite auto magazin za android

Translate magazinauto.com

Preuzmite Auto magazin za android

Translate »