Test: Audi Q2 1,4 TFSI COD S tronic

Iako najmanji u gami, "audi Q2" ispunjava gotovo sve stroge standarde kvaliteta i inženjeringa kao i ostali pripadnici "Q" familije. Između ostalog, opremljen je i sistemom za isključivanje cilindara pri konstantnoj brzini ili laganim ubrzanjima

Kako stvari stoje, SUV modeli i krosoveri će uskoro postati dominantni nad ostalim kategorijama automobila. Borba među proizvođačima je velika a game svakog od njih se dosta razlikuju. Svaki brend je u nečemu prvi a u nečemu kasni za drugima. Tako Audi kasni sa kupe krosoverima u odnosu na konkurente, pa prvi među njima sa oznakom „Q8“ možemo očekivati krajem godine u serijskom izdanju.

Auto magazin Audi Q2 TFSI 019
Auto ne samo da je uniseks, već je i vrlo muški

U međuvremenu, Audi je bio prvi među premijum proizvođačima sa predstavljanjem krosovera u B segmentu. Prodaja novog „Q2“ je počela jesenas, a uporedo sa ostalim zemljama u Evropi stigao je i kod nas. Porše SCG nam je ustupio na test atraktivan crveni primerak, sa 1,4 turbo-benzincem koji je u velikoj meri unapređen u odnosu na dosadašnje verzije.

Moramo da priznamo da smo imali dozu rezerve prema ovom automobilu, s obzirom da je najmanji u „Q“ gami. Očekivali smo da će to biti samo povišeni „polo“, pre svega namenjen lepšem polu. Međutim, ispostavilo se da je auto ne samo „uniseks“, već je i vrlo „muški“. I to ne samo izgledom, već i kada je reč o voznim karakteristikama.

Početna cena za „audi Q2“ je 22.710 evra. Treba imati na umu da je to zvanična cena po, kako se navodi na sajtu Audija, cenovniku sa neobavezujućim i orijentacionim cenama. Drugim rečima, mesta za dogovor uvek ima, s obzirom da uz premijum modele kupci uvek poručuju i dosta dodatne opreme.

Auto magazin Audi Q2 TFSI 018
Porše SCG nam je ustupio na test atraktivan crveni primerak, sa 1,4 turbo-benzincem

Bez obzira što je najmanji, „Q2“ je napravljen sa jednakom pažnjom kao i veliki „audiji“. Sve na karoseriji je kvalitetno sastavljeno, sa dosta hromiranih detalja. Uživo izgleda dosta šire i agresivnije nego na fotografijama i nikako se ne može reći da je ovo ženski auto. Masivna vrata se otvaraju i zatvaraju baš onako kako smo navikli, precizno uz onaj fini „škljoc“ zvuk, kao na većim modelima. Obradovalo nas je što je test primerak opremljen beskontaktnim otključavanjem, koje dosta olakšava svakodnevno korišćenje automobila.

Dizajn unutrašnjosti ispunjava očekivanja već na prvi pogled. Očigledan je veliki trud konstruktora da se prilagodi korisniku, ne samo u smislu estetike već i ergonomski. Ovo drugo je svakako presudno kada ste svaki dan za volanom. Radoznali smo i u vezi materijala, s obzirom da „Q2“ pripada B segmentu. Komandna tabla je izlivena iz praktično jednog komada meke plastike, vrlo prijatne teksture. Iznenadilo nas je i prisustvo velike količine aluminijuma na detaljima, prekidačima i tasterima, baš kao i preciznost završne obrade koja je zaista na najvišem nivou. Kao kontrast svemu tome, tapacirung u vratima je vrlo skroman i deluje kao da je preuzet iz neke manje „škode“. Dominira tvrda plastika klasične teksture sa malom površinom od eko-kože na koju se oslanja lakat. Uprkos tome, prekidači za prozore i retrovizore su presvučeni finim slojem aluminijuma kako i dolikuje jednom premijum modelu.

Auto magazin Audi Q2 TFSI 011
Komandna tabla je izlivena iz praktično jednog komada meke plastike, vrlo prijatne teksture

Vozačevo radno mesto nije baš uobičajeno. Volan je uspravan i visoko podignut, tako da je i  najniži položaj skoro kao u nekim trkačkim automobilima. S obzirom da je ovo krosover, sedi se vrlo nisko u najnižem položaju sedišta. Ona su inače duga, što je još jedna nesvakidašnja osobina za ovu klasu automobila. To znači da i vrlo visoki vozači neće imati problem sa kolenima, odnosno da se podvuku ispod volana, a neće imati problem ni sa osloncem za butine u donjem delu sedišta. Još jedna nesvakidašnja situacija je ta da se sedi prilično zavaljeno i da su nožne komande dosta udaljene.

Na zadnjim sedištima je već očigledno da „Q2“ pripada B segmentu, sa tipičnom ponudom prostora – za kolena osoba prosečne visine je taman, viši će već imati problem. Zato je profitirao prtljažnik – pravilan oblik i 405 litara zapremine su iznad proseka, čak i za tipične hečbek modele C segmenta. Sa sličnom situacijom smo se susreli i kod nekih drugih krosovera, na primer, „mazde CX-3“. Premijum ne bi bio premijum da nije luksuznih detalja, pa je tako naš „Q2“ opremljen električnim otvaranjem prtljažnih vrata.

Auto magazin Audi Q2 TFSI 015
S obzirom da je ovo krosover, sedi se vrlo nisko u najnižem položaju sedišta

Raspored komandi i tastera je kao i u ostalim „audijima“. Dugme za startovanje motora je pored menjača, baš kao i komande MMI interfejsa, odnosno Audijevog multimedijalnog i informacionog sistema. Desno od menjača je dugme za pojačavanje muzike, koje klikom levo ili desno omogućava promenu stanice odnosno numere, baš kao i na drugim modelima kuće. Nedostajao nam je prostor za odlaganje mobilnog telefona, pa su u tu svrhu poslužila udubljenja za čaše. Lepo je što se ispod naslona za ruke krije sasvim solidan prostor za odlaganje sitnica u kome se nalaze dodatni USB i AUX priključak.

Gledajući „Q2“ uživo u Ženevi prošle godine na svetskoj premijeri, dopalo nam se što je ovo prvi pripadnik B segmenta koji je dobio potpuno digitalne, odnosno virtuelne instrumente. Na žalost, u testiranom primerku ih nije bilo, pa je očigledno da je ova opcija rezervisana za skuplje verzije.

Auto magazin Audi Q2 TFSI 014
Tipična ponuda prostora u B segmentu – za kolena osoba prosečne visine je taman

Da je „Q2“ čistokrvni „audi“ iza koga stoji armija vrhunskih inženjera, potvrđuje se u vožnji. Ovo je jedan od prvih modela koji pripada najnovijoj generaciji VW grupacije. Pod haubom je 1,4 TFSI motor od 150 „konja“, koji je mnogo unapređen u odnosu na dosadašnje verzije. Snaga je ista, ali je dosta toga potpuno drugačije. Ako ste se pitali šta znači oznaka „COD“ u nazivu modela, evo odgovora – to je skraćenica od Cylinder on demand. Ovo je jedan od prvih malih automobila kod koga se isključuju dva od četiri cilindra prilikom vožnje konstantnom brzinom, odnosno pri blagim ubrzanjima.

Audi kaže da se time štedi oko 0,4 l/100 km, a ako je za volanom pažljiv vozač spreman na izazove u dostizanju niske potrošnje, može da se uštedi i do 20 odsto. Rad na dva cilindra je sasvim uobičajena pojava u toku vožnje i otprilike se ponaša kao hibrid koji povremeno prelazi na rad na struju. Režim rada se trenutno prilagođava stilu vožnje a osim što se na displeju instrument table ispod podataka o trenutnoj potrošnji pojavi informacija da je u dvocilindričnom modu, drugih indikacija praktično i nema. Vibracije su toliko svedene na minimum da ih osetite ako se baš skoncentrišete i posmatrate instrument tablu kada će prijaviti rad na dva cilindra.

Auto magazin Audi Q2 TFSI 013
Prtljažnik ima zapreminu od čak 405 litara

Testirani “Q2” je opremljen “S tronik” automatizovanim menjačem sa dve lamele i sedam stepeni prenosa. Tradicionalno je u samom vrhu među menjačima ove vrste, sa “inteligencijom” koja prevazilazi sposobnost prosečnog vozača da odabere optimalan stepen prenosa. Promena brzina je gotovo neosetna i, u zavisnosti od moda, vožnje, pravovremena. Maksimalno su iskorišćeni potencijali motora u smislu elastičnosti i dostupnosti maksimalnog obrtnog momenta od veoma niskih obrtaja za jednog benzinca. Na primer, prilikom polaska iz stanja mirovanja praktično momentalno prebacuje u drugu brzinu, dok prva služi samo za prvi trenutak pokretanja automobila.

Kada je “auto” modu “audi drajv selekt” menija, brzine menja veoma rano. U “sport” modu ih, očekivano, menja dosta kasnije; u tom režimu nešto tvrđi postaju amortizeri, a sportskiji postaje i zvuk motora uz malo manju servo asistenciju volana. Međutim, ono što predstavlja najveću novinu je ponašanje u “efficiency” modu – tada se ostvaruje dodatna ušteda u potrošnji tako što se prilikom puštanja gasa, odnosno usporavanja menjač izbacuje iz brzine, kako bi se što više iskoristila inercija vozila.

Auto magazin Audi Q2 TFSI 016
Tvrda plastika na tapacirima vrata

Unapređeni benzinac sa svojih 150 “konja” je prava mera za “Q2”. Omogućava snažna ubrzanja, uz trenutnu reakciju na komandu gasa, bez obzira na trenutnu brzinu. Nije veliki potrošač, pa po gradu treba računati na oko osam litara, dok se pri 130 km/h potrošnja kreće oko 7,5 l/100 km. Iako je koeficijent aerodinamike od 0,32 Cd relativno povoljan, šum vazduha postaje izražen već preko 100 km/h.

Na auto-putu je izuzetno stabilan, bez potrebe za sitnim korekcijama upravljačem, čak i pri visokim brzinama. Od velike pomoći je adaptivni tempomat koji sam održava odstojanje od vozila ispred. Na “audiju “Q2” funkcioniše tako što koči do potpunog zaustavljanja. Za automatski polazak mora da se doplati za napredniju verziju.

Auto magazin Audi Q2 TFSI 017

Inače, podešavanje odstojanja od vozila ispred se podešava preko tastera na volanu. Kada smo već kod njih, trebalo nam je neko vreme dok smo se navikli gde se šta nalazi, pogotovo što je za neke potrebno da pročitate uputstvo pre korišćenja.

Kamera za parkiranje nije bila na spisku opreme ali zato parking senzori jesu. Oni dosta pomažu, pogotovo što zadnji široki stubovi donekle narušavaju preglednost. Bez obzira na to, “Q2” je vrlo zgodan kao gradski auto, ima mali prečnik okretanja i bez problema staje i na kraća parking mesta. Sitne neravnine sjajno upija, ali preko onih većih ume da bude dosta tvrd. Osim po gradu, zgodan je i za duža putovanja zbog solidnog prtljažnika i dobrih performansi. Testirani primerak može da se nabavi već od 26.850 evra a ljubitelji dizelaša mogu da računaju na tri motora i cenu koja kreće od 24.410 evra za 1,6 TDI od 110 “konja”.
Aleksandar Bursać

Auto magazin Audi Q2 TFSI 021

Bolje ležanje u krivinama
Iako je “audi Q2” krosover, vozi se kao dobro projektovan standardni hečbek. Uprkos povišenom odstojanju od tla koje iznosi skoro 150 mm, nema velikog naginjanja prilikom nagle promene pravca a limit proklizavanja u brzim prolascima kroz krivine je vrlo visok. Za to je, između ostalog, zadužen i sistem koji danas neki proizvođači nazivaju “G vektoring”. Radi uz pomoć ESP sistema najnovije generacije, koji je već primenjen u novom “Q3”. Pre nego što se desi podupravljanje u krivini, sistem blago koči unutrašnje točkove, a višak obrtnog momenta se prenosi na spoljašnje točkove čime se direktno poboljšava stabilnost.

Auto magazin Audi Q2 TFSI 03

Poluautonomna vožnja
Poluautonomna vožnja je uveliko postala realnost. Automobili već duže vreme imaju sposobnost da samo održavaju odstojanje od vozila ispred do brzine koja je unapred definisana. Takav je slučaj i sa testiranim “Q2”, koji uz doplatu može da bude opremljen i specijalnom verzijom adaptivnog tempomata koja ne samo što u potpunost zaustavlja vozilo u koloni, već automatski i kreće, održavajući svoje mesto među njima. Pri svemu tome, nova generacija aktivnog sistema za prevenciju napuštanja saobraćajne trake asistira vozaču tako što koriguje volan i ne dozvoljava da auto pregazi preko linije na putu.

Auto magazin Audi Q2 TFSI 010

Dostupan i “kvatro”
Mnogi krosoveri B segmenta imaju samo povišeno odstojanje od tla ali ne i pogon na sva četiri točka. Audi ne bi bio to što jeste da nije, između ostalog, poznat i po “kvatro” pogonu. “Q2” sa ovim 4×4 sistemom se dosta razlikuje u odnosu na standardne verzije. Osim sistema prenosa, drugačije je i ogibljenje, pa se tako nazad umesto torzija nalazi multilink sistem oslanjanja.

“Audi Q2 kvatro” dostupan je samo uz 2,0 TDI motor u verzijama od 150 i 190 konjskih snaga, uz koje se standardno isporučuje automatizovani “S tronik” menjač.

Auto magazin Audi Q2 TFSI 04

Audi Q2 1,4 TFSI COD S tronic
Motor: zapremina 1395 ccm, snaga 110 kW (150 KS) pri 5000-6000 o/min, maks. o. moment 250 Nm pri 1500-3500 o/min, menjač 7 stepeni, automatizovani
Dimenzije: 4191/1794/1508 mm, međuos. rastojanje 2601, prtljažnik 405/1050 l, rezervoar 50 l, aerodinamika 0,32 Cd, masa 1280 kg bez vozača, pneumatici 215/55 R 17
Performanse: maks. brzina 212 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 8,5 s, potrošnja 4,6/5,2/6,3 l/100 km, emisija CO2 119 g/km

Auto magazin Audi Q2 TFSI 020

Oprema
Standard: patosnice, kožni volan, termoizolujući vetrobran i bočna stakla, start-stop sa rekuperacijom, klima uređaj, MMI radio, alu-felne 17 inča, elektromehanička parkirna kočnica, rezervni točak, automatsko kočenje sa detekcijom pešaka, kontrola pritiska u gumama, upaljač i pepeljara, blutut konekcija
Opcije: sportski kožni volan, Audi Drive Select, grejanje prednjih sedišta, motorizovana vrata prtljažnika, beskontaktno otključavanje, naslon za ruke napred, el. lumbalna podrška na prednjim sedištima, zadnji parking senzori, automatski klima uređaj sa dve zone, aktivna prevencija napuštanja trake (volan sam održava pravac), automatska duga svetla, senzor za kišu i svetla, adaptivni tempomat, MMI navigacija, elektrohromatski unutrašnji retrovizor, LED unutrašnje osvetljenje

Auto magazin Audi Q2 TFSI 022

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring