TEST: Ford Fiesta 1,5 TDCi Business

Pegla za krivine

Nije bez razloga Ford Fiesta jedan od najprodavanijih automobila u klasi na evropskom tržištu. Pouzdana mehanika, štedljivi motori i privlačan dizajn presudni su kod većine kupaca u izboru automobila. Posebno nas je iznenadilo kako se auto ponaša u krivinama

Težak zadatak stavljen je pred konstruktore nove Ford Fijeste. Napraviti još bolji auto od prethodnika koji je bio u samom vrhu klase nije mala stvar.

Na to obavezuje i tradicija duga preko 40 godina, ali i konkurencija koja ne spava.

Na žalost, naše i tržište zapadnoevropskih zemalja se razlikuje u tome što mi nemamo para za skuplje verzije, bar ne malih automobila.

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciFord je postao prepoznatljiv upravo po izuzetnoj opremi i kvalitetu, a koliko u stvari ima ozbiljnih kupaca za sve to govori i Vignale verzija nove Fijeste, koja je toliko luksuzna da je i komandna tabla presvučena kožom.

Nama u Srbiji je teško da razumemo brojnost ljudi sa velikom kupovnom moći na Zapadu, pa ćemo Fijesti prići iz domaćeg ugla.

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciSa početnom cenom od 9.990 evra, ovo je trenutno jedan od najpovoljnijih automobila B segmenta u Srbiji.

Nije nikakav marketinški trik u pitanju, lično smo u salonu videli primerke sa tom cenom. Bitno je i to što je ovo potpuno nov model i biće još dugi niz godina više nego aktuelan.

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciPrimenjena je najnovija tehnologija u konstruisanju strukture, pa je samim tim jedan od najbezbednijih automobila u ovom trenutku na tržištu, što dokazuje i maksimalan broj zvezdica na EuroNCAP kreš testovima.

Standard su svih šest vazdušnih jastuka. „Fordovi“, pa i Fijesta, odlično su se pokazali kada je u pitanju pouzdanost ali i niska potrošnja.

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciNekome prva a nekome poslednja stavka je estetika. Fiesta je definitivno bila među najlepšim automobilima a sada je, po našem mišljenju, još lepša.

Napušten je koncept vertikalnih zadnjih svetala a „nos“ automobila je izduženiji. Vedro „lice“ i sjajne proporcije do sada su ostavljale samo pozitivne utiske.

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciŠta više, Fiesta deluje prilično fensi, čak i u nižim paketima opreme. Od Grand Motorsa smo na test dobili auto u Business paketu opreme, koji je drugi po redu.

Uz nekoliko dodataka, Fiesta izgleda više nego privlačno, pogotovo u zanimljivoj bordo boji. Inače, Ford se potrudio oko boja, tako da svako može da pronađe nešto po svom ukusu.

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciOsim mnogo čvršće karoserije, razlika u odnosu na prethodnu Fijestu je u motorima. Umesto dosadašnjeg 1,25 benzinca stigli su novi trocilindarski.

Nastali su od čuvenog 1,0 EcoBoost motora koji je podobijao silne nagrade. Izbačena je turbina a produžen je hod klipa, tako da se dobilo na zapremini i najvažnije, na obrtnom momentu.

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciNaravno, u ponudi je i EcoBoost i to sa 100, 125 i 140 konjskih snaga. Ipak, Ford je želeo da nam pokaže da dizelašima još uvek nije prošlo vreme; dok ih drugi skoro pa izbacuju iz ponude, Ford nam, pokazalo se s razlogom, na test ustupa upravo malu dizelku.

Najnovija verzija 1,5 TDCi motora sada u osnovnoj verziji ima 85 umesto 75 „konja“, koje postiže pri niskih 3750 o/min.

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciU praksi se pokazalo da je motor toliko sofisticiran da uopšte ne zahteva neko specijalno podizanje obrtaja a kamoli zalazak u granične vrednosti.

Izuzetno je elastičan i tih, s tim da hoće da proizvede nešto vibracija ako preterate sa niskim obrtajima; bez obzira na to turbo-rupa je neprimetna i bespogovorno vuče od najnižih obrtaja.

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciMenjač sada ima šest brzina, a šesta je prilično duga. Motor je „traži“ tek pri brzinama većim od 80 km/h. Pri 130 km/h se „vrti“ na oko 2100 obrtaja i tada troši (za novu generaciju dizelaša) neverovatnih pet litara dizela.

Dakle, ako nameravate da prelazite veće kilometraže, ovo je pravi motor za vas. Mi smo ga maltretirali po gradu i to na kratkim relacijama.

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciUprkos niskim temperaturama, nismo uspeli da dostignemo veću potrošnju od 5,1 l/100 km i to bez aktivnog „eko“ moda.

Vožnjom bulevarima, prosek se bez problema spušta na 4,5 l/100 km i to sa nezagrejanim motorom.

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciTo je jedina mana, zimi je potrebno dosta da bi dostigao radnu temperaturu a grejanje kabine počinje dosta kasnije u odnosu na benzince.

Prijalo nam je što ima mali prečnik okretanja i što ima vrlo mekano podešeno ogibljenje. U kombinaciji sa „petnaesticama“ rupe na ulicama ne predstavljaju nikakav problem, a kaldrma je gotovo neosetna.

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciU odnosu na prethodnu, nova Fiesta nas je iznenadila upravljivošću, koja je za auto B segmenta zaista sjajna.

Praktično, u krivinama imate osećaj kao da se auto naginje u pravcu krivine a ne obrnuto, kako zakoni fizike zapovedaju.

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciJačina servo asistencije volana je u sredini, nije ni pretežak ni prelagan, već baš kako treba.

Očigledno je da je posvećena velika pažnja kvalitetu materijala i završnoj obradi unutrašnjosti.

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciVolan, ručica menjača i poluga ručne kočnice su presvučeni glatkom i tradicionalno mekanom kožom.

Komandna tabla je obložena srednje tvrdom plastikom, dok su vrata solidno tapacirana sunđerastom tkaninom.

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdci„Fordovi“ su poznati po izuzetnoj ergonomiji, pa je tako i u slučaju nove Fijeste. Vozačevo sedište može nisko da se spusti.

Kao što smo i očekivali, sedi se zavaljeno. Nožne komande su dosta udaljene, pogotovo pedala kvačila kada se pritisne do kraja, pa smo čak morali malo da približimo sedište i donekle uvučemo volan.

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciSve komande su lagane i precizne, uključujući ručice ablendera. Malo nam je trebalo vremena da se naviknemo na raspored dugmića na volanu, kao i na prekidač zadnjeg brisača koji se nalazi na vrhu ručice prednjih brisača.

U prvom trenutku nam je delovao nezgodno za aktivaciju jednim prstom, a onda smo shvatili da treba da se nađe između srednjih prstiju, bez skidanja ruku sa volana, što je, u stvari, vrlo komforno.

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciPraktičnost je zaista na nivou. Pregrade za sitnice su svida. Ispred ručice menjača staju i veći telefoni, a tu su i dve USB utičnice, od čega je druga dostupna svim putnicima, uključujući i one pozadi.

Zadnja sedišta su prilično duga, tako da, na prvi pogled, prostor za kolena deluje manji nego što zapravo jeste.

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciPrtljažnik je takođe u proseku klase, sa praktičnim pregradama u bočnim zidovima. Rezervni točak je punih dimenzija.

Ford Fiesta nas je u svakom pogledu iznenadila svojom ozbiljnošću i zrelošću.

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciOsim u krivinama, oduševila nas je i stabilnošću na pravcu, pre svega zahvaljujući vektoring kontrol sistemu, koji minimalnim korekcijama obrtnog momenta na svakom od pogonskih točkova obezbeđuje izuzetno držanje putanje, bez potrebe za sitnim korekcijama upravljača.

Način na koji „pegla“ ulegnuća na putu i kako umiruje karoseriju prilikom prelaska preko češljeva je takođe za poštovanje i na nivou je većih „fordova“.

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciFiesta je auto kojim će podjednako biti zadovoljni veliki kupci za flotne potrebe ali i individualni, koji žele lep, pouzdan i kvalitetan automobil u svakom pogledu.

Zanimljiva je i ponuda opreme. U ponudi su razni dodatni paketi; na primer, grejači sedišta i volana koštaju svega 100 evra, a ako želite još specijalne grejače vetrobranskog stakla koje ga odmrzavaju za manje od minuta sa grejačima mlaznica brisača, potrebno je da odvojite još 290 evra.

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciNajnoviji sistemi bezbednosti, kao što su automatsko kočenje sa prepoznavanjem pešaka, kontrola mrtvog ugla i radarski senzori za upozorenje od nadolazećeg saobraćaja prilikom isparkiravanja unazad se takođe doplaćuju.

Ipak, za one koji preferiraju najbolji odnos uloženog i dobijenog, Grand Motors je pripremio posebno napakovane primerke Fijeste bazirane na Vusiness paketu sa dosta dodataka.

Na primer, benzinac košta 10.990 evra (ima dosta više opreme od onog od 9.990 evra), dok dizelaš kao sa našeg testa košta 12.490 evra.

Aleksandar Bursać

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciRetrovizori sa osvetljenjem

Prilično luksuzna stavka su preklapajući retrovizori sa osvetljenjem oko automobila. Automatski se preklapaju po zaključavanju i otključavanju vozila.

Ukoliko želite da isključite automatiku, morate da uđete u meni na instrument tabli i deaktivirate ovu funkciju.

Aktivna asistencija volana

Fiesta je vrlo napredna u pogledu bezbednosnih sistema. Testirani primerak opremljen je aktivnim održavanjem pravca u saobraćajnoj traci, tako da ne može da se desi da slučajno pregazite liniju.

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdci

U meniju može da se odabere da li želite aktivnu asistenciju koja sama koriguje volan ili želite samo zvučno upozorenje. A možete da isključite sve…

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciFord Fiesta 1,5 TDCi Business

Motor: zapremina 1499 ccm, snaga 63 kW (85 KS) pri 3750 o/min, maks. o. moment 215 Nm pri 1750-2500 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Ž/Š 4040/1735/1476 mm, međuos. rastojanje 2493 mm, prtljažnik 292 l, rezervoar 42 l, masa 1186 kg, pneumatici 195/60 R15

Performanse: maks. brzina 175 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 12,5 s, potrošnja 4,3/3,2/3,6 l/100 km, emisija CO2 93 g/km

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciOprema

Standard: prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. zavese, upozorenje o nenamernom napuštanju saobraćajne trake, el. podizači prednjih prozora, dnevna svetla, klima-uređaj, zadnji parking senzori, tempomat sa ograničenjem brzine, Ice Pack 2a (radio/mp3 sa 2 USB priključka, blutut konekcija, komande na volanu, 6,5 inčni displej osetljiv na dodir, miror-link povezivanje sa mobilnim), maglenke sa osvetljavanjem krivine, el. preklopivi retrovizori sa spoljašnjim osvetljenjem

Opcije: automatski klima-uređaj, kožni volan, ručica menjača i poluga ručne kočnice, Comfort Pack 5 (senzor za kišu, elektrohromatski retrovizor, dvotonska sirena), alu-felne 15 inča

auto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciauto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciauto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdciauto magazin srbija test ford fiesta 1,5 tdci

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring