TEST: Honda CR-V 1,5 VTEC Turbo CVT AWD Lifestyle

Made in Japan

Nova generacija Honde CR-V donosi više mesta u kabini, poboljšanu mehaniku i dosta atraktivniji dizajn. Detalja vrednih pažnje je zaista mnogo. Za razliku od prethodnika, proizvodi se u Japanu

Peta generacija nove Honde CR-V je već neko vreme u prodaji na tržištu SAD-a. Sasvim dovoljno da Japanci odrade fina podešavanja i prilagođavanja probirljivim evropskim kupcima.

Ipak, Amerika je važnije tržište od Evrope, pa je novi Hondin SUV u velikoj meri skrojen po ukusu tamošnjih vozača.

Auto magazin Srbija Honda CR-V TestZa početak, auto je dosta prostraniji, sa mnogo više mesta za noge putnika na zadnjim sedištima, za šta je zaslužno međuosovinsko rastojanje duže za 30 milimetara.

Sedišta su takođe projektovana po ukusu Amerikanaca – prilično su ravna i kratka, ali vrlo luksuzna sa kožnim presvlakama, grejačima i električnom lumbalnom podrškom.

Auto magazin Srbija Honda CR-V TestMoramo da priznamo da nam se dopala estetika primene lajsni sa izgledom drveta koje se nalaze u svim vratima i na komandnoj tabli.

Ovako auto deluje sofisticiranije i otmenije nego ranije. To se vidi i po tapacirunzima. Kompletna komandna tabla i oplate u vratima su od eko-kože sa vidljivim štepom.

Auto magazin Srbija Honda CR-V TestNije baš mekana kao što su Evropljani navikli ali vizuelno svakako izgleda lepo. Ostavljeno je mnogo mesta za odlaganje sitnica, pa tako napred mogu da stanu dva velika telefona i dve čaše.

Komande električne „ručne“ su i dalje na centralnoj konzoli zajedno sa tradicionalnom mehaničkom ručicom automatskog menjača.

Auto magazin Srbija Honda CR-V TestKlasičnog je oblika, s tim što na kraju nije D nego S položaj, pa smo se nehotice našli u „sport“ modu. Vidimo u vožnji da je motor na nešto višim obrtajima i da ozbiljno „grize“, kad ono sportski režim menjača.

CVT je isprogramiran tako da povećava obrtaje za oko hiljadu u „S“ modu kako bi motor bio spremniji na naglo dodavanje gasa i zahtevanje maksimalne snage.

Auto magazin Srbija Honda CR-V TestVraćanje u D položaj već otkriva konformistički pristup. Pravo je zadovoljstvo voziti ga u opuštenoj varijanti.

Za razliku od nekadašnjih CVT menjača koji su motor držali na dosta visokim obrtajima, Honda CR-V opušteno ubrzava na svega 1600 o/min.

Auto magazin Srbija Honda CR-V TestAko vam je potrebno snažnije ubrzanje, obrtaji rastu na oko 2000 ali vrlo brzo ste prinuđeni da popuštate gas jer je 1,5 turbo-benzinac sa 193 KS vrlo snažan i ima velike rezerve snage.

Ukoliko vam je potrebno maksimalno ubrzanje, za razliku od ostalih vrsta automatika CVT još brže reaguje.

Auto magazin Srbija Honda CR-V TestInteresantno je da čak i tada motor ne prelazi 4000 obrtaja, što je pokazatelj da je sve dobro optimizovano i da mu snaga ne nedostaje.

Za one koji vole manuelni promenu stepena prenosa, menjač je programiran tako da ima osam predefinisanih brzina.

Auto magazin Srbija Honda CR-V TestKao i obično, manuelni mod smo uglavnom koristili za kočenje motorom. U automatski režim se sam vraća kraćim zadržavanjem „plus“ tastera na volanu.

Interesantno je da je pogon na sva četiri točka postao praktično standard. Imaju ga svi paketi opreme osim osnovnog Comfort, čija je cena 29.490 evra.

Auto magazin Srbija Honda CR-V TestZa tri hiljade evra više dobija se sledeći, Elegance paket ali i AWD pogon. Testirani primerak ima treći po redu Lifestyle paket opreme za koji smo pomislili da je najbolji, s obzirom na ukupan izgled automobila i izuzetno bogatu opremu.

Važno je da napomenemo da su svi bezbednosni sistemi standard već od baznog paketa, pa otuda i nešto viša cena.

Auto magazin Srbija Honda CR-V TestTako i osnovni CR-V ima automatsko kočenje, aktivnu asistenciju za pomoć u održavanju saobraćajne trake kod koje auto sam koriguje volan kako ne biste prešli liniju, automatsko aktiviranje dugih svetala i adaptivni tempomat.

S obzirom da test auto ima CVT menjač, isprobali smo da li će auto pratiti druga vozila u gradskoj gužvi, odnosno stani-kreni vožnji.

Auto magazin Srbija Honda CR-V TestRadarski tempomat u potpunosti zaustavlja auto ali neće sam da krene kad i kolona, već vozač mora kratko da pritisne gas.

Sve u svemu, ovaj sistem dosta pomaže u smanjenju stresa, posebno u kolonama na magistralama ili auto-putu.

Auto magazin Srbija Honda CR-V TestTada se maksimalno snižava i potrošnja. Kontrola mrtvog ugla je takođe standard, kao i radarski senzor na zadnjoj strani automobila koji vozača upozorava na nadolazeći saobraćaj prilikom isparkiravanja unazad.

Veliku pomoć pruža i zadnja kamera, koja kao na novoj Hondi Civic ima mogućnost podešavanja tri različita ugla posmatranja.

Auto magazin Srbija Honda CR-V TestKada smo već kod kamere, slika sa nje se projektuje preko multimedijalnog sistema koji se ne razlikuje mnogo u odnosu na prethodnu generaciju.

Operativni sistem je Android 4.2.2, a za navigaciju je i dalje zadužen Garmin. Osim na centralnom displeju, podaci o sledećem skretanju se prikazuju i na instrument tabli, koja je sada u potpunosti digitalna.

Auto magazin Srbija Honda CR-V TestIstina, nije najveće rezolucije, ali je vrlo pregledna sa horizontalnom skalom obrtomera. Kretanje kroz meni i odabir vrste prikaza informacija na instrument tabli nije previše intuitivan, već je potrebno malo vremena za navikavanje.

Osim podataka o potrošnji i navigaciji, možete da odaberete prikaz stanja pogona. Interesantan je jer u realnom vremenu vidite koliko se snage u kom momentu prenosi na prednju a koliko na zadnju osovinu.

Auto magazin Srbija Honda CR-V TestDrugim rečima, pogon na sva četiri točka je stalno aktivan u zavisnosti od potreba i spreman je da do 60 posto obrtnog momenta prebaci pozadi.

Najviše snage se prenosi na zadnje točkove prilikom kretanja iz stanja mirovanja, a najmanje pri održavanju konstantne brzine.

Auto magazin Srbija Honda CR-V TestInače, nema nikakvog selektora vrste pogona, niti odabira podloge po kojoj se vozi. Jednostavno, „honda“ prilagođava pogon potpuno automatski. Vaše je samo da obezbedite dobre gume.

Istina, novi CR-V nije štedljiviji u odnosu na stari atmosferski 2,0 motor. Po gradu treba računati na oko 11 l/100 km, dok u vožnji auto-putem pri 130 km/h putni računar pokazuje između 8,0 i 8,5 l/100 km, što je na nivou konkurentskih dizelaša.

Auto magazin Srbija Honda CR-V TestTada se „vrti“ na svega 2700 obrtaja, ali velika čeona površina ipak čini svoje. Bez obzira na to, buka u kabini je iznenađujuće niska.

Na pravcu je izuzetno stabilan, bez potrebe za sitnim korekcijama upravljačem. Međuubrzanja su snažna i pri visokim putnim brzinama, pa preticanja na auto-putu nisu nikakav problem.

Auto magazin Srbija Honda CR-V Test

Ono što nas je iznenadilo je rezultat novog inženjeringa u pogledu ponašanja u krivinama.

Za jedan SUV naginje se minimalno, a posebno nam se dopalo što je upravljač sada direktniji nego ikada – ima svega 2,3 kruga s kraja na kraj.

Auto magazin Srbija Honda CR-V Test

To znači da čak i prilikom skretanja u drugu ulicu ne morate da skidate ruke sa volana, već one ostaju u „9:15“ položaju.

Uz sve to, sam obruč volana je bolji nego ikada, sa fantastičnom ergonomijom za šake i palčeve. Još jedna stvar nas je prilično iznenadila a to je da je Honda uvela aktivno zatezanje sigurnosnih pojaseva.

Auto magazin Srbija Honda CR-V Test

Kao kod najluksuznijih limuzina, pojasevi se zategnu prilikom polaska ali i u krivinama. Da nije ravnih sedišta, moglo bi se reći da je „CR-V“ vrlo sportski auto, bar kada su u pitanju vozne karakteristike.

Tome u prilog ide i relativno tvrdo ogibljenje koje nije imuno na rupe na asfaltu, ali zato, sa druge strane, omogućava iznenađujuće udobnu vožnju po makadamu.

Auto magazin Srbija Honda CR-V TestU ovom trenutku nema mnogo SUV modela na tržištu sa ovakvom ponudom prostora, pogotovo ne sa snažnim benzinskim motorom i 4×4 pogonom.

Kada se sve uzme u obzir i uporedi sa konkurencijom, prilično je povoljna i cena, posebno ako se ima u vidu količina opreme, uključujući i sve moguće bezbednosne sisteme.

Aleksandar Bursać

Auto magazin Srbija Honda CR-V TestStigao i hibrid

Osim 1,5 turbo-benzinca, u novu Hondu CR-V ugrađuje se i hibrid. U pitanju je kombinacija 2,0 atmosferca sa elektro-motorom, koji je dostupan u varijanti sa prednjim ali i pogonom na sva četiri točka. Cena počinje od 36.590 evra sa PDV-om.

auto magazin srbija test honda cr-v hybridslike

Brzo punjenje

Honda je pripremila četiri USB priključka. Prednji imaju struju od 1,0 i 1,5 ampera, dok zadnji isporučuju po 2,5 ampera.

Prava stvar za brzo punjenje najnovijih mobilnih uređaja. Standard je i HDMI video konektor.

Auto magazin Srbija Honda CR-V Test

Elegantna rešenja

Porodični automobili su poznati po dodatnom ogledalu kojim vozač prati ono što ne bi mogao tek tako da vidi u unutrašnjem retrovizoru.

Ovde je ogledalo za nadzor dece elegantno uklopljeno u krovnu pregradu za naočare.

Auto magazin Srbija Honda CR-V Test

Lični asistent u isparkiravanju

Umesto da angažujete pomoćnika koji će stajati iza automobila i mahnuti vam kada je bezbedno da se isparkirate unazad iz garaže ili parking mesta, Honda CR-V ima radarski senzor.

On prepoznaje nadolazeći saobraćaj sa zadnje strane i zvučnim i vizuelnim signalima upozorava vozača sa koje strane nailaze automobili ili pešaci.

Auto magazin Srbija Honda CR-V Test

Nevidljivi grejač

Prava stvar u zimskim danima je brzo odleđivanje vetrobranskog stakla uz pomoć specijalnog grejača. Za razliku od većine proizvođača, Hondin grejač nema vidljive niti koje najviše smetaju noću.

Auto magazin Srbija Honda CR-V Test

Klizna pregrada

Novi CR-V je još praktičniji od starog. Zadržana je pozicija ručice menjača na centralnoj konzoli, što je omogućilo dodatni prostor za odlaganje sitnica.

Tako je između sedišta ugrađena klizna polica koja po potrebi može da se izvadi.

Auto magazin Srbija Honda CR-V Test

Honda CR-V 1,5 VTEC Turbo CVT AWD Lifestyle

Motor: zapremina 1498 ccm, snaga 142 kW (193 KS) pri 5600 o/min, maks. o. moment 243 Nm pri 2000-5000 o/min, menjač automatski, CVT

Dimenzije: D/Š/V 4600/1855/1689 mm, međuos. rastojanje 2662 mm, klirens 201 mm, prtljažnik 561 l, rezervoar 57 l, masa 1667 kg, pneumatici 235/55 R19

Performanse: maks. brzina 200 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,0 s, potrošnja 8,6/6,2/7,1 l/100 km, emisija CO2 162 g/km

Auto magazin Srbija Honda CR-V TestOprema

Standard: dva USB priključka, HDMI, 9 zvučnika, blutut konekcija, navigacija, kontrola mrtvog ugla, nadgledanje unakrsnog saobraćaja, automatsko kočenje, senzori za pritisak u pneumaticima, pomoć pri kretanju na uzbrdici, automatska duga svetla, aktivna asistencija u prevenciji nenamernog napuštanja saobraćajne trake, kožom presvučene enterijer, ventilacioni otvori pozadi, prepoznavanje saobraćajnih znakova, kontrola stabilnosti prikolice, ambijentalno osvetljenje, beskontaktno otključavanje, el. preklopivi retrovizori, kamera za vožnju unazad, adaptivni tempomat, senzori za kišu i farove, automatski dvozonski klima-uređaj, grejači prednjih sedišta, prednji i zadnji nasloni za ruke

Auto magazin Srbija Honda CR-V Test

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring