TEST: Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4×4 Longitude

1

Bejbi „džip“

Iako najmanji u gami, Jeep Renegade je ozbiljan SUV. Pripremljene su verzije za sve ukuse i potrebe, od gradske vožnje pa do ozbiljnijeg ofrouda. Mi smo testirali srednju opciju, spremnu za većinu izazova

Nije ni čudo što ih viđamo u većem broju na našim putevima i ulicama. Jeep Renegade je kompletan automobil, koji uz povoljnu cenu nudi solidan unutrašnji prostor, udobnost u vožnji, više nego pristojne performanse i potrošnju, ali i ofroud karakteristike.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeU cilju lakšeg sagledavanja njegovih mogućnosti, iznećemo par bitnih činjenica kako biste mogli da ga poredite sa konkurentima.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeDžip kao brend je više nego poznat kao proizvođač vozila sa 4×4 pogonom. Zbog toga je već decenijama sinonim za terence. S obzirom na imidž, ne iznenađuje ni to što ima svog predstavnika u praktično svakoj klasi.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeJedino nije pokriven A segment, mada i tu kompanija FCA ima svog predstavnika – „pandu 4×4“. Dakle, Renegade je najmanji „džip“ i pripada B segmentu.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeOvde retko koji model ima 4×4 pogon, a Jeep je otišao korak dalje, pa Renegade ne samo da ima blokadu diferencijala, već i reduktor na Trailhawk i S-Limited verziji.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeTime je postao jedini u segmentu sa ovakvim ofroud karakteristikama, ne računajući Suzuki Jimny, koji je ipak klasa za sebe, sa pravom čeličnom šasijom.

Naravno, mnogo korisnika nema potrebu za svim tim, pa čak ni za 4×4 pogonom. Iz tog razloga, u ponudi su i 2WD verzije.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeJeep inače ozbiljno shvata napredak tehnologije i prati trendove na tržištu, pa su svi modeli prilagođeni najnovijim standardima, što iz oblasti bezbednosti i gedžeta vezano za to, što u pogledu emisije izduvnih gasova.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeIz tog razloga uvedeni su novi motori FCA grupacije, trocilindarski 1,0 trubo-benzinac od 120 KS i takođe potpuno novi 1,3 turbo, sa četiri cilindra. On razvija 150 i čak 180 KS.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeŠto se tiče dizelaša, ponuda je i ovde bogata. Osim poznatog 1,6 MultiJet od 120 KS, u ponudi je i 2,0 MultiJet, sa 140 i 170 „konja“. Naravno, tu je i kombinacija sa automatskim menjačem. Dakle, Renegade ima motore i pogon za svačiji ukus.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeIako je predstavljen pre pet godina, u međuvremenu je redizajniran, tako da po energetskoj efikasnosti, opremi i bezbednosnim sistemima ne zaostaje za konkurencijom.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeNa test smo preuzeli „renegejd“ sa drugim po redu paketom opreme Longitude i 2,0 MultiJet motorom od 140 KS. Ovo je još jedna stavka po kojoj se razlikuje od konkurenata; sada praktično i nema modela u ovoj klasi sa 2,0 dizelašem.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeTrenutno je na akciji nekoliko verzija, čije cene kreću od 17.070 evra. Auto koji mi testiramo, sa svom dodatnom opremom koja se dobija na poklon, košta 20.990 evra sa PDV-om.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeOsim 4×4 pogona, selektora za izbor veste podloge i blokade centralnog diferencijala, standard su automatski klima-uređaj, alu-felne prečnika 17 inča, navigacija, veliki multimedijalni displej dijagonale 8,4 inča, tempomat, električna „ručna“ i kamera za prepoznavanje saobraćajnih znakova. Dakle, auto ima sasvim lepu opremu.

Svaki komentar dizajna je suvišan. Prepoznatljivi imidž dopunjuju rešenja koja su itekako uticala na bolji osećaj prostranosti.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeNa primer, odmaknuti i uspravan vetrobran stvara utisak da se nalazite u dosta većem automobilu. Sedi se visoko, a noge su savijene pod uglom od oko 45 stepeni.

Zapravo, položaj vozača je vrlo sličan kao u Fijatu 500L, sa kojim Renegade deli mehaničku platformu i još poneke detalje u unutrašnjosti.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeOvde su sedišta relativno duga, tako da i visoke osobe imaju dobar oslonac butine. Prednja imaju dobru lumbalnu podršku koja se izvlači na dugme.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeInače, „džipovi“ su poznati po jednostavnom i intuitivnom rasporedu dugmića. Čak i oni koji prvi put sedaju za volan lako pronalaze sve željene komande, bilo da se radi o „klimi“ ili nekim drugim podešavanjima na velikom multimedijalnom displeju.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeKvalitetno ozvučenje je još jedna stavka vezana za tradiciju brenda.

Ponuda unutrašnjeg prostora je svakako veliki plus za Jeep Renegade, s obzirom da ima nešto kraće međuosovinsko rastojanje od Fijata 500L.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeČak i visoke osobe neće imati problem da se smeste pozadi. Prtljažnik je pristojne zapremine s obzirom na klasu, a lepa vest je da se dobija i rezervni točak smanjenih dimenzija.

Interesantno je da je kvalitet završne obrade na nešto višem nivou nego kod „fijata“. Pri zatvaranju, vrata imaju drugačiji, „klack“ zvuk, kao kod većih „džipova“.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeKomandna tabla je većim delom meka na dodir, dok su tapacirunzi u vratima u kombinaciji tvrde plastike i sunđeraste tkanine. Inače, presvlake sedišta su od grubljih materijala, tipičnih za manje „fijate“. Nisu baš sofisticirani ali su izdržljivi.

Veliki dizelaš u ovoj klasi je prava retkost, tako da i po ovom pitanju Remegade nema mnogo konkurenata.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeU odnosu na druge motore kompanije FCA, na primer, 1,3 MultiJet, 2,0 je dosta uglađeniji u radu. Ne toliko u pogledu zvuka, već ima neuporedivo manju turbo-rupu.

Šta više, ovo je jedan od najprijatnijih 2,0 dizelaša za vožnju, spreman je da povuče u svakom trenutku, bez obzira na niske obrtaje.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudePri svemu tome, nije veliki potrošač; po gradu nam je prosek bio 6,7 l/100 km, i to sa konstantno uključenim klima-uređajem.

Treba imati u vidu i to da je pogon na sva četiri točka stalan, pa u tom svetlu ova cifra uopšte nije loša.

Veliki dizelaš svoje prednosti pokazuje i na auto-putu, gde nema problem sa međuubrzanjima i pri velikim putnim brzinama.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeNa 130 km/h se „vrti“ na 2350 obrtaja i tada troši oko sedam litara dizela, za šta je zaslužna i velika čeona površina.

Bez obzira na to, šum strujanja vazduha nije pojačan u odnosu na uobičajene vrednosti za ovu vrstu vozila.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeNa pravcu je stabilan, pa i manje iskusni vozači neće osećati neprijatnost za volanom „renegejda“.

Nema čak ni stresanja karoserije prilikom prelaska preko neravnina, iako je ogibljenje relativno meko podešeno.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeJeep Renegade nesumnjivo nosi gene svoje veće braće. Sa 4×4 pogonom i blokadom diferencijala spreman je za izazovnije terene u smislu klizave i rastresite podloge.

Istovremeno je pitom za svakodnevnu gradsku vožnju, što je vrlo bitno manje iskusnim vozačima. Istovremeno, uživaće i oni koji umeju da cene veliki obrtni moment…

Aleksandar Bursać

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeStalan 4×4 pogon

Jeep Renegade ima nekoliko vrsta pogona. Počevši od verzije sa samo prednjim pa do 4×4 varijante koja ima reduktor, odnosno sporohodnu brzinu za ekstremne terene.

Naš primerak sa testa nosi oznaku Longitude, koja se odnosi ne samo na opremu već i na stalni pogon na sva četiri točka.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeSnaga se automatski prenosi na prednju i zadnju osovinu u zavisnosti od potrebe, s tim što vozač ima opciju da blokira centralni diferencijal.

U tom slučaju se snaga konstantno raspoređuje pola-pola na obe osovine, što je vrlo retko u SUV B segmentu.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeOsim toga, na raspolaganju je nekoliko programa 4×4 sistema u skladu sa podlogom po kojoj se vozi – automatski, sneg, pesak i blato.

Korisni detalji

Neki od elemenata na „džipu renegejd“ su razmenjeni sa Fijatovim modelima. Među njima je i displej između instrumenata.

Kod bolje opremljenih verzija je u boji a ovde je monohromatski. Među funkcijama je i korisni voltmetar koji prati stanje akumulatora.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeMultimedija za primer

Amerikanci tradicionalno imaju kompleksan ali intuitivan multimedijalni sistem kroz čiji meni se lako prolazi i brzo pronalaze željene funkcije.

Tako je i na najmanjem „džipu“. Ispod su hardverske komande „klime“, dok su na displeju detaljnije. Navigacija je standard, kao i Android auto opcija.

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeJeep Renegade 2,0 Mjet 4×4 Longitude

Motor: zapremina 1956 ccm, snaga 103 kW (140 KS) pri 3750 o/min, maks. o. moment 350 Nm pri 1750 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4236/1805/1684 mm, međuos. rastojanje 2570 mm, prtljažnik 351 l, rezervoar 55 l, masa 1540 kg, pneumatici 215/60 R17

Performanse: maks. brzina 182 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,5 s, potrošnja 5,8/4,9/7,4 l/100 km, emisija CO2 154 g/km

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 LongitudeOprema

Standard: odabir vrste podloge, maglenke, zadnji parking senzori, USB priključak, krovni nosači, el. podesivi retrovizori, senzor pritiska u pneumaticima, prepoznavanje saobraćajnih znakova, tempomat, alu-felne 17 inča, kožni volan i ručica menjača, elektronska parkirna kočnica, pomoć pri kretanju na uzbrdici, automatski klima-uređaj, multimedija 8,4 inča sa navigacijom, lumbalno podešavanje vozačevog sedišta, el. podizači prednjih i zadnjih prozora (automatika napred), rezervni točak

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 Longitude

Auto magazin Srbija TEST Jeep Renegade 2,0 MultiJet II 4x4 Longitude

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring