TEST: Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCT EX Fresh

Miran san

Proverena mehanika, bogata oprema, natprosečna ponuda prostora i sedmogodišnja garancija su najvažniji elementi zbog koga vas neće boleti glava ako se odlučite za redizajniranu Kiju Sportage

Iz generacije u generaciju Kija pravi sve bolje SUV modele. Aktuelni Sportage je prošle godine redizajniran, tako da se uz bezbednosna i druga tehnička poboljšanja nalazi u samom vrhu klase.

Doduše, počeli smo da ga svrstavamo među „dosadne“ automobile. Sa njim jednostavno nema problema i kompromitujućih situacija sa kojima su puni forumi kao u slučaju nemačkih i francuskih modela.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTSportage jednostavno važi za pouzdan i proveren auto, koji nudi mnogo opreme po povoljnim cenama. Sa redizajnom stiže još veći broj kombinacija motora, menjača i opreme, tako da za manji iznos može da se dobije izuzetno opremljen auto, kao u slučaju test primerka.

Pokreće ga jača varijanta potpuno novog 1,6 dizelaša od 136 KS, koji stiže kao zamena za dosadašnji 1,7 i 2,0. Menjač je automatizovan, sa dve lamele i sedam brzina a pogon je na sva četiri točka.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTCena je 25.590 evra i to za treći od ukupno četiri paketa opreme. Kome nisu bitne stavke kao što su navigacija, kamera za vožnju unazad, automatska aktivacija dugih svetala, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova i održavanje sredine trake, a ne smetaju mu alu-felne prečnika 16 inča, nedostatak grejača sedišta i drugi detalji koji se odnose na komfor, uštedeće više od dve hiljade evra.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTAko vam ne treba ni automatizovani DCT menjač sa sedam brzina, Sportage sa dizel motorom i 4×4 pogonom možete da nabavite već za 21.590 evra. Ako vam ne treba ni 4×4 pogon, Sportage sa dizelašem može da bude vaš za 19.690 evra.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTZa ljubitelje benzinaca u ponudi je atmosferac zapremine 1,6 litara ali i turbo, sa 177 „konja“. Oni koji preferiraju najsnažnije motore i veću zapreminu, tu je 2,0 dizelaš sa 185 konjskih snaga. Za najštedljivije pripremljena je i osnovna varijanta čija je cena 17.490 evra.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTKao što to obično biva, redizajn donosi više tehničkih a manje estetskih izmena. Novi Sportage možete da prepoznate po debljoj hromiranoj lajsni na prednjem braniku ali i po drugačijoj grafici zadnjih svetala.

Razlike u unutrašnjosti su na nivou detalja. Nešto su drugačiji tasteri na volanu; na svu sreću, Kia je zadržala fantastično profilisan obruč, koji je jedan od najboljih u klasi, sa sjajnom podrškom za palčeve.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTProsto vas tera da ruke držite školski, u poziciji 9:15. S obzirom da je Sportage globalni model Kije, sedišta su napravljena po ukusu Amerikanaca.

Široka su, relativno kratka i ravna, sa donjim delom koji bi mogao da bude malo zakošeniji unazad. Volan je prilično visok i u najnižoj poziciji, tako da ima mesta i za one gabaritnije.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTU odnosu na konkurente ima natprosečnu ponudu prostora pozadi. Bez problema mogu da sede i vrlo visoke osobe, sa dovoljno mesta za glavu i kolena.

Kvalitet materijala u kabini i završne obrade nimalo ne zaostaje za Evropljanima, naprotiv. Svaki put kada vozimo Sportage iznenadimo se koliko je pažljivo projektovan svaki detalj, uključujući prekidače i tastere.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTKada se uhvatite za kvaku i zatvorite vrata, nema onog šupljeg zvuka tipičnog za vozila iz Azije, već je sve vrlo sofisticirano.

Tapacirunzi su od mekih materijala, baš kako i treba, dok je na komandnoj tabli postavljen i štep. Nismo baš srećni što i dalje nema automatike na podizačima prozora, osim za vozača.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTNaslon za ruke bi mogao da bude podesiv po dužini, pa se nadamo da će na sledećoj generaciji inženjeri obratiti pažnju i na ove detalje.

Izbor motora, vrste pogona i menjača je stvar ukusa i potrebe. Za one koji često voze auto-putem za preporuku su snažnije verzije.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTUkoliko prelazite dosta kilometara, uglavnom se vozite po gradu i magistralnim putevima a ponekad idete na odmor automobilom, dizelaš zapremine 1,6 litara je pravi izbor.

Još ako ste ljubitelj automatskih menjača, pogotovo robotizovanih sa dve lamele, ovaj auto će vas zanimati. Uz pogon na sva četiri točka obavezno ide jača verzija od 136 „konja“, dok se uz prednji ugrađuje varijanta od 115 KS.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTUsklađenost motora i menjača je pravo iznenađenje. Sedmostepeni robotizovani DCT je inteligentniji od većine najnovijih automatika. Posebno će se dopasti onima koji znaju da cene vrhunski inženjering.

Uživali smo da načinom na koji pritiskamo papučicu gasa menjamo „raspoloženje“ menjača, od opuštenog kada tečno naslaže sve brzine do 80 km/h, pa do sportskog, u kome je spreman kao zapeta puška da izvuče maksimum iz motora.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTNaglo dodavanje gasa vraća po dve brzine naniže, a kik-daun i tri. Iako 1,6 dizelaš nije namenjen jurnjavi i onima koji očekuju sportske performanse, vrlo je žustar po gradu a menjač više nego dovoljno brz da vas nikada neće ostaviti na cedilu ako trenutno odlučite da date gas i prestrojite se iz kolone u kolonu, ili ako na magistrali želite da izvršite preticanje.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTUkoliko vam se baš mnogo žuri i želite maksimalne performanse, tu je „sport“ mod, koji kasnije menja brzine i motor ne drži na uobičajenih 1500 obrtaja, već na višim vrednostima.

Iako nema komande menjača na volanu, kočenje motorom je pravo zadovoljstvo jer reaguje trenutno na plus i minus komande ručice menjača.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTBilo bi dobro da i u automatskom režimu menjač malo više predviđa situacije i koči motorom, ali svakako nam nije bilo teško da ručicu menjača gurnemo ulevo i uživamo u momentalnom prebacivanju brzina naniže uz slaganje međugasa.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTTreći po redu paket opreme podrazumeva alu-felne prečnika 19 inča. Niskoprofilne gume su doprinele da ogibljenje bude relativno tvrdo, ali zato karoseriju veoma brzo umiruje prilikom prelaska preko češljeva i drugih neravnina, bez plivanja i ljuljanja karakterističnih za većinu drugih SUV modela C segmenta.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTMoramo da pohvalimo sjajnu zvučnu izolaciju, koja posebno dolazi do izražaja na auto-putu pri velikim brzinama. Uprkos velikoj čeonoj površini i zimskim gumama, u kabini je neočekivano tiho.

Čak i sa stalnim pogonom na sva četiri točka, Sportage 1,6 CRDi je prilično štedljiv auto, mada ne kako je Kia navela u fabričkim podacima po najnovijim WLTP standardima, koji bi trebalo da su dosta realniji.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTPri 130 km/h se „vrti“ na oko 2300 obrtaja, a pokazivač trenutne potrošnje je na oko 7,5 l/100 km. Po ko zna koji put, pokazalo se da moderni automobili imaju sličnu potrošnju i po gradu.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTTest smo završili sa prosekom od 7,7 l/100 km po gradu, sa dosta rada na leru i vožnjom na kratkim relacijama sa nezagrejanim motorom po hladnom vremenu. Pri svemu tome auto nismo štedeli, uživali smo u naglim ubrzanjima i spretnom radu menjača.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTKia je napravila više nego zanimljive kombinacije motora, menjača i vrste pogona, tako da svako može da pronađe ono što mu najviše odgovara, bilo da je reč o ljudima koji ne prelaze mnogo, vikendašima, onima koji vole maksimalna ubrzanja ili putnicima na duge staze.

Aleksandar Bursać

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTPoseban komfor pozadi

Putnicima na zadnjim sedištima posvećena je posebna pažnja. Ugao naslona se podešava do vrlo zavaljene pozicije a ugrađeni su i grejači sedišta. Naravno, tu su i ventilacioni otvori kao i jedna utičnica od 12 volti.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTBlokada diferencijala

Za razliku od većine SUV modela C segmenta koji imaju potpuno automatsku raspodelu snage na prednje i zadnje točkove, Kia tradicionalno ima mogućnost blokade diferencijala.

Klikom na „Lock“ taster obezbeđujete da se snaga konstantno deli na prednju i zadnju osovinu u odnosu od 50:50.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTZa spuštanje niz strme i klizave nizbrdice Kia takođe ima rešenje. Ugrađena je opcija koja obezbeđuje da auto približno brzinom hoda sam koči i vodi računa da ne dođe do zanošenja vozila. Sve što vozač treba da uradi je da upravlja, bez držanja noge na kočnici.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTNajnoviji sistemi bezbednosti

U skladu sa modernim trendovima asistencije za pomoć u održavanju sredine saobraćajne trake se menjaju, pa tako i kod Kije.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTSportage je jedan od prvih modela u klasi koji automatski održava vozilo u sredini saobraćajne trake, umesto dosadašnjih upozorenja i „odbijanja“ ukoliko se auto približi liniji.

Ista kamera se pobrinula i za snimanje saobraćajnih znakova o ograničenju brzine, ali i drugih vozila po mraku.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTAutomatska duga svetla

Kada nema ulične rasvete, Sportage automatski uključuje i isključuje duga svetla. Za razliku od drugih automobila sa ovom funkcijom kod kojih ručica ablendera mora da bude konstantno odgurnuta (kao kad vozite sa dugim svetlima) ukoliko vozač želi asistenciju automatike, kod „sportidža“ se automatski vraća u prvobitan položaj bliži volanu, tako da se ne narušava komfor prilikom davanja migavaca.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTČuvena garancija

Redizajnirani Sportage se za evropske kupce proizvodi u fabrici u gradu Žilina u Slovačkoj. Svaki primerak standardno dolazi sa Kijinom legendarnom i najdužom evropskom garancijom koja traje sedam godina, odnosno do 150.000 pređenih kilometara (prve tri godine bez ograničenja pređenih kilometara).

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTKia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCT EX Fresh

Motor: zapremina 1598 ccm, snaga 100 kW (136 KS) pri 4000 o/min, maks. o. moment 320 Nm pri 2000-2250 o/min, menjač automatizovani, 7 stepeni

Dimenzije: 4485/1855/1645 mm, međuos. rastojanje 2670 mm, klirens 182 mm, prtljažnik 480/1469 l, rezervoar 62 l, masa 1668 kg, pneumatici 245/45 R19

Performanse: maks. brzina 180 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 12,0, potrošnja 5,2/5,3/5,2 l/100 km, emisija CO2 138 g/km

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCT
Tu je čak i pokazivač temperature menjača
Oprema

Standard: električna „ručna“, grejanje prednjih i zadnjih sedišta, tempomat, kamera za vožnju unazad, grejači brisača, elektrohromatski unutrašnji retrovizor, multimedijalni displej 7 inča, navigacija sa besplatnim ažuriranjem, blutut, automatski klima uređaj sa dve zone i automatskim odmagljivanjem, krovni nosači, el. preklapanje retrovizora, dodatno zatamnjena zadnja stakla, kamera za prepoznavanje saobraćajnih znakova i održavanje sredine saobraćajne trake, automatska duga svetla, zadnji parking senzori

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCT
Grejači i za zadnja sedišta

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTAuto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTAuto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCTAuto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCT

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring