TEST: Mazda 6 CD175 A/T Revolution Top

Dok ne stigne redizajnirana Mazda 6, koja je premijerno prikazana na Salonu automobila u Ženevi, dobili smo priliku da testiramo najbolje opremljenu verziju sa najjačim dizel motorom i automatskim menjačem

Velika obnova Mazde 6 dogodila se 2015. godine kada je u velikoj meri izmenjen izgled ove limuzine.

Novi bitan redizajn planiran je za ovo proleće a do tada dobili smo priliku da testiramo najbogatiji paket opreme sa dizel motorom i automatskim menjačem.

Mazda 6 je više nego prepoznatljiv auto, sa dugačkim nosom, sportskog izgleda sa istaknutom maskom hladnjaka, LED farovima i dnevnim svetlima karakterističnog agresivnog oblika.

auto magazin srbija test mazda 6 CD175

Tokom poslednjeg redizajna u kabini je napravljeno nekoliko vidnih izmena. Pre svega tu je novi točak upravljača koji ima funkciju grejanja.

auto magazin srbija test mazda 6 CD175

Takođe, izmenjen je gornji deo komandne table, u koji je ugrađen veći kolor displej infotejnment sistema. Takođe, zamenjen je displej u instrument tabli, koji je sada kolor, a ne monohromatski kao ranije.

auto magazin srbija test mazda 6 CD175

Uz najskuplji nivo opreme Revolution Top, kakav je u test automobilu koji vam prikazujemo, standardno se dobijaju kožne presvlake sedišta tamne boje.

Uz minimalnu doplatu od 140 evra, dobija se koža svetle boje. Na fotografijama možete videti da je ova šema bojenja mnogo atraktivnija i stvara prijatniji utisak prilikom boravka u automobilu.

auto magazin srbija test mazda 6 CD175

Uz najbogatiji paket opreme dobija se hed ap displej koji prikazuje više podataka nego ranije. Recimo, sada prikazuje saobraćajne znake koje novom kamerom „čita“ i registruje.

auto magazin srbija test mazda 6 CD175

Ono što nećete videti, a fabrika naglašava je bolja zvučna izolacija u vratima i krovu. Išlo se dotle da limuzina ima deblja bočna stakla, a karavan nova laminirana stakla.

Izmenjen je sistem aktivne bezbednosti, koji zahvaljujući novoj kameri i procesoru u toku vožnje kao opasnost ne prepoznaje samo druga vozila, već i pešake. Naravno, sistem je podešen tako da automatski koči kada uoči prepreku.

Testirajući više verzija Mazde 6 uvek smo naglašavali kako je velika i teška limuzina vrlo upravljiva i prijatna za sportsku vožnju.

auto magazin srbija test mazda 6 CD175

Ovaj put inženjeri su se potrudili da poboljšaju osećaj ugradnjom sistema koji su nazvali G vektoring.

Primetili smo da je upravljač sada nešto precizni i tvrđi, a automobil lakše i preciznije ulazi u krivine i ne traži preveliku korekciju upravljačem.

Dobrom raspoloženju doprinose i vrlo udobna sedišta, kvalitetni materijali i nivo završne obrade. Već od prvog trenutka kada sednete u “šesticu” osećate se vrlo prijatno, što bi rekli, kao kod kuće.

auto magazin srbija test mazda 6 CD175

Zahvaljujući mogućnosti podešavanja sedišta u svim pravcima, kao i zahvaljujući velikom hodu upravljača, kako po visini, tako i po dubini, svaki vozač, bez obzira na visinu, moći će da pronađe bukvalno idealnu poziciju.

Treba napomenuti da položaj sedenja vozača jeste udoban i zavaljen, ali ne i prenizak kao kod nekih limuzina.

auto magazin srbija test mazda 6 CD175

Treba istaći da već osnovna verzija “šestice” dolazi solidno više nego opremljena, ali je testirani automobil sa najbogatijim Revolution Top paketom opreme bio po našem ukusu.

Mazda je u ovaj automobil ugradila upravo sve neophodne uređaje koji olakšavaju vožnju i povećavaju komfor.

auto magazin srbija test mazda 6 CD175

Tu je automatski klima uređaj sa dve zone, električni pokretači svih prozora, centralna beskontaktna brava, putni kompjuter, senzori brisača i farova, vrlo dobar Bose audio uređaj sa “blutut” konekcijom i USB priključkom, zatamnjena stakla, LED farovi i dnevna svetla, svetla za maglu, aluminijumski naplaci od 19 inča, adaptivni tempomat, električna parkirna kočnica, kožne presvlake sedišta, električno pomeranje vozačevog sedišta sa memorijama.

auto magazin srbija test mazda 6 CD175

Test smo završili prosečnom potrošnjom od 8,3 litara. Na magistralnom putu “šestica” troši između pet i po i šest i po litara, dok na auto putu pri konstantnih 120 km/h troši sedam litara dizela na 100 pređenih kilometara.

Najjeftinija Mazda 6 može da se nabavi već za 21.990 evra, a najskuplja verzija koju smo vam prikazali košta 34.190 evra.

Auto magazin Test Team

auto magazin srbija test mazda 6 CD175

Šta je G vektoring?

Konstruktori su uspeli da poboljšaju ponašanje automobila na putu kontrolišući obrtni moment koji isporučuje motor na prednje točkove.

U trenutku kada vozač okrene volan, motor u trenutku i vrlo blago popušta obrtni moment. Na taj način, deo mase se prebacuje sa zadnje na prednju osovinu, točkovi dobijaju bolje prijanjanje, a automobil lakše ulazi u krivinu.

auto magazin srbija test mazda 6 CD175

Ovaj sistem pomaže vozaču da lakše održava vozilo na pravcu. Naime, prilikom vožnje na pravcu, naročito u situacijama kada je kolovozna traka sužena, vozač neprestano vrši sitne korekcije upravljačem.

Ovaj sistem sam održava pravac, čime bitno olakšava posao vozaču, čime se i smanjuje umor na dugim rutama.

auto magazin srbija test mazda 6 CD175

Mazda 6 CD175 A/T Revolution Top

Motor: zapremina 2191 ccm, snaga 129 kW (175 KS) pri 4500 o/min, maks. obrtni moment 420 Nm pri 2000 o/min, menjač automatski, 6 stepeni

Dimenzije: 4870/1840/1450 mm, međuos. rastojanje 2830, rezervoar 62 l, prtljažnik 489 l, masa 1405 kg, pneumatici 225/45 R 19

Performanse: maks. brzina 216 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 8,4 s, potrošnja 4,2/4,9/6,1 l/100 km, emisija CO2 129 g/km (Euro 6)

auto magazin srbija test mazda 6 CD175

auto magazin srbija test mazda 6 CD175

Oprema

Standard: senzori pritiska u gumama, automatsko preklapanje retrovizora, automatski prednji i zadnji el. podizači prozora, prednji i zadnji bočni vazd. jastuci sa vazd. zavesama, vazd. jastuk za kolena vozača, zatamnjena zadnja stakla, senzor za kišu i svetlo, blutut konekcija, bouz audio sistem, adaptivni LED farovi sa LED dnevnim svetlima i svetlima za maglu, automatska duga svetla, upozorenje za napuštanje kolovozne trake, prednji i zadnji parking senzori, sistem za automatsko kočenje, sistem za upozorenje na bočni saobraćaj, grejači prednjih sedišta, alu-felne prečnika 19 inča, kamera za vožnju u nazad, alarm, el. podesiva kožna sedišta sa memorijom, adaptivni tempomat sa radarom, hends-fri zaključavanje

Opcije: navigacioni uređaj, metalik boja

auto magazin srbija test mazda 6 CD175

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring