Auto magazin

TEST: Mazda CX-3 G121 Revolution

TEST: Mazda CX-3 G121 Revolution
27.03.2020.

Viši stalež

Mazda CX-3 je i dalje jedan od najsofisticiranijih SUV modela B segmenta. Posle skoro četiri godine, usledio je redizajn. Doneo je fina podešavanja, dostojna premijum segmenta

Za poslednjih pet godina imali smo priliku da se u više navrata družimo sa Mazdom CX-3. Testirali smo skoro sve verzije i slobodno možemo da kažemo da je ovo jedan od najsofisticiranijih SUV automobila B segmenta.

Po mnogim detaljima ozbiljno zalazi među premijum modele, pogotovo posle redizajna. Sa druge strane, kritičari navode praktičnost kao najveću manu, tačnije prostranost.

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionIstina, Mazdini konstruktori ciljnu grupu ovog automobila nisu zamišljali na način na koji su to uradili neki proizvođači niskobudžetnih modela. CX-3 je konceptualno potpuno drugačiji auto u odnosu na njih.

Pozadi je skromniji prostor za putnike, pogotovo ako napred sede visoke osobe. Naravno, to ne znači da iza njih ne može da se sedne, ali nije za duže relacije.

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionJednostavno, CX-3 nije zamišljen kao auto koji bi trebalo da posluži kao jedini prevoz u višečlanoj porodici, sa kojim bi se išlo na more, a ponekad preterala i po koja veš-mašina ili odradio neki prevoz za potrebe malog biznisa.

Sa druge strane, CX-3 je ubedljivo najotmeniji u klasi u pogledu materijala i završne obrade. Kompletna komandna tabla je od meke plastike, a bogato tapacirane površine eko-kožom se nalaze u vratima pa čak i na centralnoj konzoli, što je zaista redak slučaj u B segmentu.

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionOsim toga, CX-3 je među malobrojnim modelima u klasi koji ima pogon na sva četiri točka i ne samo to; dvolitarski atmosferski benzinac je takođe jedinstven među konkurentima.

Doduše, i ovde ima dežurnih kritičara koji tvrde da je to težak motor i da mnogo troši. Naravno, reč je o ljudima koji nikada nisu seli u neku od novijih „mazdi“.

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionNije nam cilj da omalovažavamo, branimo ili kritikujemo bilo koga, ali ovakav auto je, na žalost, konstruisan bez namere da se dopadne prosečnom kupcu u Srbiji, već onima viših platežnih sposobnosti kojima nije prioritet najprostranija kabina i gepek, već visok kvalitet materijala, završne obrade, lajfstajl izgled i naravno – vrhunska tehnologija.

Na test smo preuzeli model sa oznakom G121 Revolution. Reč je o četvrtom po redu od ukupno šest paketa opreme, slabijom verzijom atmosferskog 2,0 benzinca sa 121 konjskom snagom i pogonom na prednjim točkovima.

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionMože se reći da je ovo sama sredina ponude, s obzirom da, osim opreme, skuplje varijante imaju snažniji motor iste zapremine od 150 „konja“, automatski menjač i pogon na sva četiri točka.

Naravno, sve navedeno je moguće kombinovati, pa sa sve novim dizelašem čija je zapremina povećana sa 1,5 na 1,8 litara, cenovnik Mazde CX-3 broji ukupno 25 verzija.

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionAuto može da se nabavi već od 16.790 evra, a test primerak košta 21.290 evra. Kod Japanaca volimo to što nema mnogo toga za doplatu, a već bazni modeli sadrže ozbiljnu količinu opreme.

Redizajnirana Mazda CX-3 se lako prepoznaje po novim svetlima i prednjoj masci. Ako niste baš sigurni, zavirite u unutrašnjost – električna „ručna“ je novitet – sada je standard u svakom modelu.

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionOmogućila je više mesta za sitnice, pa su Japanci iskoristi priliku da naprave pregradu za čaše. Bolje verzije imaju enterijer presvučen pravom kožom.

Komande automatske „klime“ i dalje izgledaju analogno. Nema displeja ali automatika sjajno radi. Iznenadili smo se da i dalje nema automatike za sva četiri podizača prozora, već samo za vozačev.

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionErgonomija je tradicionalno na visokom nivou. Iako je SUV, u „mazdi CX-3“ može da se sedi prilično nisko ako sedište spustite do kraja.

Sedi se zavaljeno, a noge nisu savijene u kolenu kao kod drugih krosovera, već su prilično ispružene, pogotovo leva kada se kvačilo pritisne do kraja.

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionTo je jedan od razloga zašto je vozačevo sedište pomereno unazad više nego što je uobičajeno, pa samim tim ostaje manje mesta pozadi. Sedišta su nešto kraća, što je tipično za B segment.

Dosta detalja i prekidača je presvučeno aluminijumom, što nije baš uobičajeno za ovaj segment. Interesantno je da je čak i senilo instrumenata od meke plastike sa imitacijom štepa.

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionKada smo već kod „cajgera“, bolje verzije, kao i ova sa testa, na centralnoj poziciji imaju obrtomer, sa digitalnim brzinomerom.

Ipak, ono po čemu se CX-3 izdvaja od konkurenata nisu samo sjajni materijali i visok kvalitet završne obrade, već i vrlo specifična tehnologija.

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionMazda je i dalje jedinstvena sa atmosferskim Skyactiv benzincima velike kompresije od 14,0:1. Pod haubom našeg test vozila je, kao što rekosmo, slabija varijanta 2,0 motora sa 121 konjskom snagom.

Na papiru velika zapremina i relativno mala snaga deluju neobično, ali u praksi se auto ponaša tako da izaziva nevericu vozača koji nema iskustva sa mazdinom strategijom u konstruisanju benzinaca.

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionS obzirom na relativno laganu karoseriju stiče se utisak da motor ima turbo. Ubrzanja su linearna i vrlo snažna čak i na niskim obrtajima, što nije baš uobičajeno za atmosferce.

Ozbiljno povlači već od 1000 obrtaja, s tim što se na 3000 i 4000 obrtaja dodatno „otkačinje“. Ovako veliki radni opseg sa crvenim poljem koje počinje na 6500 obrtaja je prava uživancija za sve petrolhede i istinske ljubitelje vožnje i tehnologije.

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionNaravno, i oni drugi neće imati ništa protiv ovakvog motora, naprotiv. Bez problema možete da ga vozite na niskim obrtajima i da brzine menjate rano.

Ne buni se ako u šestu ubacite već pri 50 km/h, s obzirom da je dosta elastičniji u poređenju sa ostalim atmosfercima.

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionNa taj način drastično se smanjuje potrošnja koja lako može da se spusti i na 6,5 l/100 km po širem centru Beograda.

Ne brinite ako ne nameravate da pazite u kojoj ste brzini, prosek će porasti za pola litra do litar. O većim ciframa nema ni govora. I na otvorenom je niska potrošnja; pri 130 km/h obrtomer je na niskih 3000 obrtaja a putni kompjuter tada pokazuje oko 6,5 l/100 km.

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionNaravno, pri ovoj brzini međuubrzanja su slabija, pa je potrebno šaltati naniže i ipak „zavrteti“ motor, ali se nikako motor ne može nazvati lenjim i tromim, naprotiv. S obzirom na malu masu, kada je vozač sam u automobilu, osećaj je kao da se vozi turbo-benzinac.

Još nešto po čemu se CX-3 izdvaja je preciznost komandi i sjajno podešen servo koji prenosi dosta informacija sa podloge na volan.

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionAuto je zapravo prilično sportski, ne samo u pogledu performansi već i načina na koji skreće. Za to su zaslužni nešto tvrđe ogibljenje ali i niskoprofilne „osamnaestice“.

Generalno, Mazda CX-3 je u samom vrhu B segmenta i pruža osećaj komfora i vožnje kao malo koji drugi konkurent.

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionNa svu sreću, cene nisu previsoke, čak i kada se uzme u obzir da se na automobile proizvedene u Japanu plaća carina od 12,5 posto.

Zato i ne čudi što je Mazda u našoj zemlji postala ozbiljan alternativa za premijum brendove i kupce koji jednostavno ne žele da se eksponiraju vozeći neke od „kompromitovanih“ brendova.

Aleksandar Bursać

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionMazdina posebna ponuda za CX-3 traje i dalje!

Za kupce koji se odluče za kupovinu Mazde CX-3, pripremljena je posebna ponuda. Prilikom kupovine, možete izabrati poklon paket dodatne opreme u vrednosti od 1.500,00 evra. Izbor poklon dodatne opreme je vaš a evo i nekih primera:

Navigacija + metalik boja + originani zadnji parking senzori ili set aluminijumskih felni 16“ + zimske gume + navigacija

Za automobile sa lagera možete očekivati i drugačije pogodnosti o kojima više možete saznati prilikom posete nekom od salona.

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionUnapređena bezbednost

Do sada je opcija snimanja saobraćajnih znakova o ograničenju brzine bila rezervisana samo za najviši paket opreme.

Ova informacija je bila dostupna samo na hed-ap displeju a sada se ograničenje prikazuje i na instrument-tabli.

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionUgrađena je i nova kamera za automatsko kočenje, koja sada prepoznaje i pešake u noćnim uslovima pri brzinama između 10 i 80 km/h.

Od sada električna „ručna“

Redizajn je doneo velike novine i u unutrašnjosti. Umesto klasične poluge ručne kočnice sada je postavljen taster električne, sa auto-hold funkcijom.

Multimedija je ostala nepromenjena, sa džojstikom na središnjoj konzoli između sedišta koji je pomeren unapred.

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionZa pohvalu je kvalitet standardnog ozvučenja koje ima vrlo snažan bas, veliki frekventni opseg i iznenađujuću snagu. Čak i kada „odvrnete“, nema izobličenja.

Više prostora za sitnice

Izbacivanje ručne kočnice omogućilo je uvođenje velikog prostora za sitnice, sa pregradom za čaše. Ona se lako skida, sklapa i postavlja sa unutrašnje strane klizno podesivog naslona za ruke, čime se otvara maksimalan prostor pregrade.

Ovo se pokazalo kao vrlo korisna alternativa pregradi ispred ručice menjača koja je i dalje mala i iz nje štrče telefoni čak i prosečne veličine.

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionDejan Potkonjak: iz mog ugla

Mazda je sa blago „osveženom“ verzijom popularnog modela dobila automobil koji je i dalje u trendu, posebno privlačan zbog svojih oštrih „stelt“ linija, koji pristaju i mnogo većim modelima nego što je japanski „mini SUV“. Spolja, CX-3 izgleda mnogo veći nego što zaista jeste, a slično je i unutra, gde premijum kabina na prvi pogled odaje utisak skučenog haj-tek prostora.

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionMeđutim, CX-3 je nedavno, uz vozača, ugostio čak četvoro putnika – tinejdžera, sportista, prosečne visine, od kojih su se troje, prema njihovim tvrdnjama, sasvim komotno smestili na profilisanu zadnju klupu, a jedino nije bilo sasvim dovoljno prostora za četiri povelike torbe u prtljažniku…

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionAutomobil je pružio dovoljno komfora na kraćem putovanju magistralnim putem, a motor je pokazao zadovoljavajuću elastičnost zahvaljujući obrtnom momentu koji je svoj maksimum pružao na sredini skale obrtaja motora. Upravljački mehanizam je čvrst, pruža sportski osećaj, a ogibljenje, uprkos malom međuosovinskom rastojanju vozila, učinilo je da se i neravnine na putu lakše podnesu…

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionMazda CX-3 G121 Revolution

Motor: zapremina 1998 ccm, snaga 89 kW (121 KS) pri 6000 o/min, maks. o. moment 206 Nm pri 2800 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4275/1765/1535 mm, međuos. rastojanje 2570 mm, prtljažnik 350/1260 l, rezervoar 48 l, masa 1259 kg, pneumatici 215/50 R18

Performanse: maks. brzina 192 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,0 s, potrošnja 7,5/5,4/6,2 l/100 km, emisija CO2 141 g/km

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 RevolutionStandard: alu-felne 18 inča, sedišta u kombinaciji tkanina – eko-koža, hed-ap displej, beskontaktno otključavanje, kamera za vožnju unazad, prednji i zadnji parking senzori, LED prednja i zadnja svetla, LED maglenke, upozorenje na nadolazeći saobraćaj i pešake prilikom isparkiravanja unazad, upozorenje za napuštanje saobraćajne trake, kontrola mrtvih uglova, dodatno zatamnjena zadnja stakla, el. preklopivi retrovizori, grejači prednjih sedišta, senzori za kišu i svetlo, elektrohromatski retrovizor, naslon za ruke pozadi, automatsko kočenje, tempomat, automatski klima-uređaj, blutut, audio sistem sa 6 zvučnika, CD plejer, displej 7 inča osetljiv na dodir

Auto magazin Srbija Test Mazda CX-3 G121 Revolution

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Не може од бабе девојка, не бива :) [...]

Unutrasnjost izgleda jako dobro. Dugo nisam video auto koji mi je po svim karakteristikama bas [...]

Hehe, ovan sam u horoskopu i ima istine! Hvala na zanimljivoj objavi! [...]

Jedini automobili koji stede u gradu su hibridi, tako da prilikom kupovine samo bi trebalo [...]

Savršeno.....Hvala [...]

Dobro, ali mnogo malo [...]

Preuzmite Auto magazin za android